Dobogón a Gartner, a ZÁÉV és a Pannontej (2018.11.07.,10:45)

 

A Gartner zalaegerszegi bázisa.

 

A zalai TOP 100-as vállalkozások tavalyi együttes nettó árbevétele 483 milliárd forint volt, 10,1 százalékkal több az előző évben realizált összegnél - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei igazgatóságának vezetője Zalaegerszegen.
Kaszás Anita a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Zalai Hírlap közös TOP 100 - Zala megye gazdasága című kiadványának bemutatóján elmondta: a megyében a legnagyobb, 41,09 milliárd forint árbevételt a szállítmányozó Gartner Intertrans Kft. érte el, bár a korábbi évhez képest (41,8 milliárd forint) visszaesett az árbevétele. A második helyen 35 milliárd forint árbevétellel a ZÁÉV Építőipari Zrt. szerepel, a harmadik helyezett Pannontej Zrt. csaknem 18 milliárd forint árbevételt ért el.
Az igazgató ismertetése szerint a TOP bevétel 40,8 százalékát a feldolgozóipar területén működő 43 vállalkozás adta. Az ipar egyéb területeiről (építőipar, energiaipar, vízellátás) 12 társaság az összes TOP bevételének 14,9 százalékát állította elő. A kereskedelem és a gépjárműjavítás ágazatból 19 cég volt jelen a TOP 100-ban, a forgalom 16,1 százalékát adva.
A 100 legnagyobb vállalkozás összesen 20 ezer embert foglalkoztatott. A foglalkoztatottak létszáma alapján az 50 legnagyobb társaság közül 22 zalaegerszegi, 15 a nagykanizsai kistérségben működött - ismertette az igazgató.

 

A ZÁÉV Zrt. központja Egerszegen.

 

A TOP 100-as cégek vezetőit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte. Parragh László kiemelte: ma már minden szakma „hiányszakma”. A cégeknél készült felmérések azt mutatják, hogy olyan „technikákat” - egészségügyi ellátás, különböző juttatások - próbálnak bevetni, amivel meg tudják tartani a munkaerőt. A nagyobb cégeknek erre több lehetőségük van, mint a kisvállalkozásoknak - jelezte.
Hozzátette: a fő kérdés, hogy a termelékenység és a hatékonyság növekedése együtt járjon a bérnövekedéssel. A magyar gazdaság 2-3 százalékos éves hatékonyság-növekedésre képes, miközben a „bérnyomás kétszámjegyű” (10-15 százalékos). A kettőt nagyon nehéz összehangolni, azok a cégek, amelyek nem tudják ezt realizálni, versenyképtelenné vállnak - mutatott rá.
Mazzag Ferenc, a megyei kamara elnöke a térség egyik legnagyobb problémájának a munkaerőhiányt nevezte. Kitért arra is, hogy a kamara segítséget nyújt a kisvállalkozásoknak. Egy vállalkozás működését azonban számtalan külső és belső tényező befolyásolja - jelezte, méltatva a zalai vállalkozások által tavaly felmutatott teljesítményt.
Vigh László (Fidesz) országgyűlés képviselő arról számolt be, hogy a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályán már zajlanak a tesztelések, ami várhatóan kedvező hatással lesz a város fejlődésére. (Forrás: MTI)

 

A dobogó harmadik fokán a Pannontej.