Czeglédy Csaba Zalában (is) ügyködik

– avagy egy ingatlan visszavásárlási ügyének kérdőjelei (2.)

(2021.04.14., 11:55)

 

Gyurcsány Ferenc és Czeglédy Csaba szoros kapcsolatot ápol.

Fotó: badog.blogstar.hu

 

Egy zalaszentgróti ingatlan visszavásárlási ügye kapcsán derült ki, hogy a város önkormányzata is ellátta megbízással a Czeglédy Ügyvédi Irodát.
Történt még 2018-ban, hogy Zalaszentgrót Önkormányzata pályáztatás útján 6,55 millió forintért értékesítette a Batthyány utca 8-10. szám alatti ingatlanokat.
A győztes vállalkozó azonban a szerződésben vállalt határidőket, sőt az önkormányzat által adott újabb terminusokat sem tartotta be a projekt megvalósítása során, ezért a testület az ingatlanok visszavásárlása mellett döntött.
Egy hivatalos levelezés tanúsága szerint az üggyel kapcsolatban képbe került a Czeglédy Ügyvédi Iroda. A levél alapján joggal gondolható, hogy a város vezetése feladattal bízta meg az irodát. Ezt erősítette meg kiadónknak az ingatlanvásárlási ügyben érintett cég képviselője, aki elmondta, hogy személyesen kereste fel őt Czeglédy Csaba.
Úgy tűnik, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel szoros kapcsolatban álló Czeglédy Csaba ügyvéd – akinek működését 2020 október 21-től a Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette – irodája nem csak az ellenzéki fővárosi kerületi önkormányzatoktól kap jól fizető megbízásokat, hanem most már vidéken is.

 

Zalaszentgrót frekventált helyén található a telek.

Fotó: Zalatáj

 

Nincs abban semmi meglepő, hogy Zalaszentgrót is Czeglédy Csaba „térképére” került, hiszen a zalai kisváros köztudottan a Demokratikus Koalíció egyik bázisa.
Jó lenne tudni, miképpen vélekednek a zalaszentgróti polgárok arról, hogy a város önkormányzata egy korábban már adócsalásért, magánokirat-hamisításért és a számviteli fegyelem megsértéséért elítélt ügyvéd irodájával van üzleti kapcsolatban. Aki és társai ellen egyébként jelenleg különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A vád szerint 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.
Cikksorozatunk első részében részletesen beszámoltunk az ingatlan visszavásárlási ügy részleteiről, jeleztük, hogy a folytatásban megszólaltatjuk az ügyben érintett vállalkozás, a Két Tarbuza Kft. ügyvezetőjét, Tarbuza Attilát.
– Szeretnék tényszerű lenni, úgy gondolom, nincs értelme mellébeszélni. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezt az ingatlanfejlesztést a Két Tarbuza Kft. saját erőből, mindenféle külső forrás bevonása nélkül kívánta megoldani – mondja az ügyvezető.
– Mit tartalmazott az eredeti projekt?
– 17 lakást, 2 üzletet és 8 garázst. Az időpontok esetében történtek csúszások, s a későbbiek során mi hivatkoztunk is erre. Amikor megkötöttük a szerződést, abban a hiszemben voltunk, hogy megkezdődhet a tervezés, majd az építkezés. Azt tudni kell hogy a megvásárolt ingatlan két helyrajzi számon szerepelt, s ezek összevonása időt igényel. A határozat azonban csak az adásvételi szerződés aláírását követő hét hónap múlva született meg, vagyis több, mint fél évet buktunk.

 

Tarbuza Attila: - Elmondtam a véleményemet Czeglédy Csabának az üggyel kapcsolatban.

Fotó: Zalatáj

 

– Azzal tisztában kellett lenniük, hogy az összevonás nem megy egyik napról a másikra…
– Ez igaz, ám amikor megvettük az ingatlant, ígéretet kaptam arra, hogy az ügyintézés nagyon gyors lesz. Hét hónap lett belőle, nem könnyen, de tudomásul vettük. A területen lévő rossz állapotú épületet el kellett bontani, az ehhez szükséges engedély beszerzése sem ment gyorsan. Közben megkezdődött a tervezési fázis. Részünkről már körvonalazódott egy új épület, ami mindenki számára megfelelő. A talajmechanikai vizsgálatok során kiderült, hogy a talaj adottságai miatt egy teljesen új alapozási tervet kell készíteni. Ez magával hozta az egész épület szerkezetének megváltoztatását is. Egy olyan épületet szerettünk volna, ami méltó Zalaszentgrót ezen részéhez. Mindenféle munkához nem adom a nevemet. Sajnos a csúszások kihatottak az építésügyi hatóság, a főépítész engedélyezésére is.
– A koronavírus-járvány hogyan befolyásolta beruházást?
– 2019 szeptemberében-októberében állt össze minden. Közeledett a tél, kivitelezést ilyenkor nem kezdünk. Viszont az első szerződésben vállaltuk, hogy 2020 január 31-ig végzünk a szerkezetépítéssel, ezért január 13-án kérelmet nyújtottunk be határidőmódosításra. A képviselő-testület úgy határozott, hogy bizonyos feltételekkel ezt a módosítást megadja. A koronavírus járvány sajnos az építőiparban is éreztette negatív hatását. Egyrészt a betegségek, karanténok miatt. Másrészt egyes építőanyagok beszerzési ára megdrágult – főleg a külföldről származóké –, ráadásul a szállítási határidő is jelentősen megnőtt.

 

Leszerződtek… (Rákattintva nagyítható)

 

– Elmondaná a módosítás feltételeit?
– Az eredeti szerződésben szerepelt a nem megvalósulási kötbér, és a késedelmi díj. A határidő módosítás feltételeként ezeknek a sokszorosát kérték, olyan irreálisan magas összeget állapítottak meg, hogy nincs olyan építési vállalkozó, aki ezt elfogadná.
– Volt-e tudomása arról, hogy más is kinézte magának ezt az ingatlant?
– Zalaszentgrót kisváros… Információk keringenek. Ez az ingatlan a település frekventált részén van. A romos épületet lebontottuk, ráadásul közművesített, a patkányfészkeket pedig megszüntettük. Most már csábító befektetési terület.
– Térjünk vissza a megemelt drasztikus kötbérhez!
– Ezt nem vállalhattuk.
– Érzése szerint olyan feltételt szabtak, amire csak nemet lehetett mondani?
– Igen, véleményem szerint ez történt. Az önkormányzat tudomásul vette a döntésünket, s ettől kezdve az eredeti szerződés, vagyis a visszavásárlás lépett életbe.
– Mennyit veszítettek eddig ezen a beruházáson?
– Több, mint 40 millió forintot.
– Mikor értesült a testület döntéséről?
– Hivatalos értesítést még nem kaptam róla.
– Mikor lépett képbe a Czeglédy Ügyvédi Iroda?
– Az önkormányzat részéről kaptam egy levelet, hogy megkeresték dr. Czeglédy Csabát, Zalaszentgrót hivatalos képviselőjét ebben az ügyben.
– Tárgyalt ön dr. Czeglédy Csabával?
– Itt volt Zalaszentgróton, ebben az irodában, ahol most beszélgetünk. Személyes találkozót kért, az ügyvédem jelenlétében. Nekem nem volt ügyvédem, hiszen arra számítottam, hogy pozitív lesz az elbírálás. A megbeszélés tárgya az lett volna, hogy a két ügyvéd egyeztet a megegyezésről. Erre nem került sor, de elmondtam a véleményemet Czeglédy Csabának az üggyel kapcsolatban. Ő ezt meghallgatta, s bizonyos számlákról másolatot kért. Fontos megjegyezni, hogy ennek a projektnek volt egy megvásárlási ára, s egy műszaki tartalma. Az önkormányzat azt gondolja – véleményem szerint –, hogy a műszaki tartalomban nincs benne a tervezés.

 

A költségekről is essen szó… (Rákattintva nagyítható)

 

– Mennyire forgalomképes ez a terület?
– Szerintem a leginkább frekventált területek közé tartozik Zalaszentgróton.
– Tud arról, hogy valaki érdeklődik iránta?
– Konkrét tudomásom nincs erről jelenleg.
– Nem is vetődött fel ez a gondolat önben?
– Amikor ezt az irreálisan magas kötbért megtudtam, feltételezhettem volna, hogy van érdeklődő, vagy azt, hogy nem hozzáértő ember szabta meg az összeget. Mindkettő feltételezhető. A kérdés: az volt a cél, hogy az első szerződés lépjen életbe?…
Az üggyel kapcsolatban természetesen megkérdezzük Baracskai Józsefet, Zalaszentgrót polgármesterét és dr. Czeglédy Csabát is.
S arra is keressük majd a választ, hogy a járvány miatti helyzetben milyen tájékoztatást kaptak a Zalaszentgróti Képviselő-testület tagjai a megbízott ügyvéd személyével kapcsolatban Baracskai Józseftől, aki egy személyben dönt – a képviselők véleményének kikérése után – az ügyekben. S persze az is érdekes lehet, hogy a képviselők milyen választ adtak, milyen véleményt fogalmaztak meg az ügyvédi irodával kapcsolatban. (Eddig csupán három képviselő válaszolt elküldött érdeklődő levelünkre – a szerk.)
A képviselő-testület Fidesz-KDNP csoportjának tagjai írásban kértek betekintést Baracskai József polgármestertől az önkormányzat és a Czeglédy Ügyvédi Iroda között létrejött szerződésbe. A szerződési díj összegén túl arra is kíváncsiak voltak, hogy létezik-e más szerződés is az említett ügyön kívül az önkormányzat és az ügyvédi iroda között.

 

Vegyes rendelkezések, vegyes érzelmek… (Rákattintva nagyítható)

 

Kiadónk időközben megszerezte a Zalaszentgrót Város Önkormányzata és a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda között létrejött ügyvédi megbízási szerződést. Ebben az áll, hogy a megbízás díja óránként 20.000 Ft + ÁFA, a havi elszámolás utáni fizetési határidő pedig 5 nap. (Zalaszentgrót idei költségvetése egyébként valamivel több, mint 2 milliárd forint).
Egy másik irat is kiadónk birtokába került. A Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodát képviselő dr. Fodor Tímea levelet írt a Két Tarbuza Kft.-nek, amelyben ez áll:
„Az Önkormányzat és a gazdasági társaság közötti jogvita nem csak polgári jogi természetű, hanem annak sajnálatos módon büntetőjogi vetülete is van. A szükséges egyeztetés elmaradása azt eredményezheti, hogy a felmerült aggályok nem kerülnek megnyugtatóan tisztázásra, így az Önkormányzat az ügy összes vitás körülménye miatt kénytelen lesz a szükséges jogi lépéseket megtenni.”
A kft. képviselője, Tarbuza Attila érdeklődésünkre azt mondta: fogalma sincs arról, hogy mi az a „büntetőjogi vetület” az ügyben.

E.E.

* * *

Az ügy újabb fejleményeit honlapunkon (www.zalatajkiado.hu) kísérhetik figyelemmel.