Csökkent a balesetek és a bűnügyek száma (2020.09.18., 10:55)

Ülést tartott a megyei közgyűlés

 

A rendőrség munkája volt napirenden a közgyűlésen (a fotó rákattintva nagyítható).

 

A Zala Megyei Közgyűlés 2020. szeptember 17-i ülésén a megyegyűlés meghallgatta és elfogadta a megyei rendőrfőkapitány beszámolóját Zala megye közbiztonságának helyzetéről és a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány – Balogh János országos rendőrfőkapitány jelenlétében – a közgyűlés előtt arról számolt be, hogy az elmúlt öt évben megfeleződött az ismertté vált bűncselekmények száma, tavaly 3222 történt Zalában. Az országos tendenciáknak megfelelően mérséklődött az élet elleni bűncselekmények száma – a múlt évben 156 volt –, de némi növekedést mutat a garázda, az italozás és a kábítószer miatti bűncselekmények, az összeférhetetlenség, a tolerancia hiánya miatt bekövetkezett esetek mértéke.
Az öt év alatt ugyanakkor 265-ről 153-ra csökkent a testi sértések száma, az elmúlt három évben nem volt megoldatlan rablás, de a tavalyi 960 lopási esetnél is javult a felderítés eredményessége. A megyében „nagy terhet jelentő” betöréses lopások száma is több mint a felével mérséklődött öt év alatt – tavaly 113 volt –, minden második elkövetőt sikerült kézre keríteni – ismertette Sipos Gyula.
A megyegyűlés által tárgyalt írásos előterjesztésből kiderül továbbá: a kiemelt bűncselekmények száma - mint például az emberölés, a rablás vagy az önbíráskodás - 1547-ről 1427-re csökkent a megyében. Javult Zalában a nyomozáseredményességi mutató, ez tavaly 70,9 százalék volt, 2,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.
A megyében a közlekedésbiztonsági helyzet is kedvezően változott. A múlt évben 434 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt - köztük az előző évinél csaknem 10 százalékkal kevesebb, 19 volt halálos –, míg 2018-ban 472 esetet regisztráltak.

 

Sipos Gyula tartja beszámolóját.

 

A leggyakoribb baleseti ok a sebesség helytelen megválasztása volt. A legtöbb személyi sérüléses közlekedési balesetet továbbra is a személygépkocsi-vezetők okozták, utánuk következtek a kerékpárosok – akik több mint 38 százalékkal több balesetnek voltak előidézői –, a harmadik helyen álló tehergépkocsi-vezetők viszont ugyanennyivel kevesebb balesetet okoztak.
 Az összesítések alapján Zala megyében az M7-es és az M70-es autópálya számít a legbiztonságosabbnak, vagyis ezeken történt a legkevesebb közúti tragédia, a legveszélyesebb útszakasznak pedig a 76-os főút minősült.
A zalai megyegyűlés által egyetlen tartózkodással elfogadott rendőrségi beszámoló kapcsán Sipos Gyula bejelentette azt is, hogy november végén nyugdíjba vonul. A közgyűlés a véleményezési jogával élve egyhangúlag elfogadta, hogy Balogh János felterjesztésére az utód a mostani ülésen személyesen is bemutatkozó Vereckei Csaba eddigi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány legyen.
A továbbiakban a testület meghallgatta és elfogadta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének a szervezet 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.
Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese személyében a közgyűlés új tagot választott a Zala Megyei Értéktár Bizottságba Kaján Imre múzeumigazgató nyugdíjba vonulása következtében.
A pénzügyi kihatású döntések között módosította 2020. évi költségvetését, majd jóváhagyta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) központi maradványforrása terhére a Kerkateskánd és Tornyiszentmiklós között tervezett kerékpárút megépítésére irányuló, az érintett települési önkormányzatokkal konzorciumban megvalósítani kívánt fejlesztés támogatási kérelmének benyújtását a TOP-1.2.1. felhívás keretében. Végezetül jóváhagyta a Zala Megyei Önkormányzat projektpartneri részvételével az Európa a Polgárokért Program felhívására benyújtott „EU in youR pOCKet” című pályázatot, amelynek célja az Európai Unió jövőjéről, aktuális és releváns kérdéseiről az állampolgároknak szóló széles körű tájékoztatás. (Forrás: Zala Megyei Közgyűlés, MTI)

 

Balról: Vereckei Csaba, Sipos Gyula és Balogh János.

Fotók: Zalatáj