Csatornahálózat és nádas szennyvíztisztító épül a zalai Kányaváron (2020.10.07.,10:10)

 

Jövő év végére zárul a beruházás Kányaváron.

 

Mesterséges tavak nádas gyökérzetén keresztül tisztítják meg a szennyvizet a jövőben a Zala megyei Kányaváron, ahol a csaknem 170 millió forintos beruházással épülő csatornahálózat vezeti el az eddig a családi házaktól nagyobb részt a talajba elszivárgó szennyvizet – tájékoztatta a település önkormányzata az MTI-t.
Kányavár a 168 millió forintba kerülő beruházáshoz 151,2 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Vidékfejlesztési programból. A szeptemberben kezdődött és a jövő év végére záruló munkák során szennyvízcsatorna-hálózat és egyedi, természetközeli állapotokat idéző tisztítómű épül.
A családi házaknál keletkező szennyvíz jelentős része ma még tisztítás nélkül jut a talajba, kis hányadát a zárt derítőkből szippantókocsikkal szállítják Lentibe. A beruházás révén kiépülő, 2,1 kilométeres csatornahálózat mellett háromkamrás vasbeton oldómedencét, a természetközeli tisztításhoz hat darab, 840 négyzetméter felületű gyökértéri nádas medencét és egy 260 köbméteres aerob tavat is kialakítanak, így a megtisztított szennyvíz az Alsó-Válicka-patakba folyik majd.
A mintegy száz lakosú településen a beruházás végére várhatóan 60 háztartást és négy intézményt kötnek rá a csatornahálózatra.