A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

Példa nélküli Magyarországon a családok önálló miniszteri képviselete

(2020.09.24.,8:35)

 

Novák Katalin szeptember 21-én az Országgyűlés plenáris ülésén tette le a miniszteri esküt.

 

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.
Novák Katalin a kinevezése kapcsán elmondta: a cél a családok képviseletének a további erősítése volt, amire talán most még nagyobb szükség van, mint korábban, és példa nélkülinek nevezte Magyarország történetében, hogy a családoknak önálló miniszteri képviselete legyen a kormányban.
A koronavírus-járványra is utalva azt hangsúlyozta, hogy a családalapítás alapvetően bizalmi kérdés, ezért ha gyermekeknek életet adó párok nem mernek bízni a jövőben, akkor sokkal nehezebben hozzák meg ezt a döntést felelős módon. Éppen ezért – folytatta – ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ezt a bizalmat segítsünk megőrizni.
Novák Katalin azt mondta, „a 2010 előtti politika miatt a jövőbe, illetve az államba vetett állampolgári bizalom megrendült”, és azóta is dolgozunk annak helyreállításán. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy a most családalapítás előtt álló fiatalok tudják,  számíthatnak az állam, s azon keresztül a többi magyar ember segítségére.
Kérdésre, hogy elégedett-e a családtámogatási rendszer eredményeivel, az otthonteremtéssel, a házasságkötések számának alakulásával, a gyermekvállalással, a demográfiai adatokkal, Novák Katalin úgy válaszolt: folyton azt látja, hogy mennyi feladat áll még előttük, mit lehetne, kellene még jobban csinálni.

 

Fotók: Földházi Árpád, MTI


Hangsúlyozta azonban, azt bátran ki meri jelenteni, hogy az elmúlt tíz év családközpontú kormányzásának az eredményei látszanak. A házasságkötések száma idén több mint 70 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt. Ez év első hét hónapjában – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt rengetegen halasztották el a lakodalmat - több házasságot kötöttek, mint tavaly ugyanebben az időszakban - mondta a leendő miniszter.
Idén mintegy 2500-zal több gyerek született július végéig, mint az előző évben ilyenkor – emelte ki Novák Katalin, aki ezt óriási eredménynek nevezte, „mert 40 éve folyamatosan fogy a népesség, egyre kevesebb a fiatal”. „Van egy fordulat tehát, amiben akár egy megtorpanást is jelenthetne a járványhelyzet, de mi ezt igyekszünk elkerülni” – összegzett, majd kérdésre válaszolva rögzítette: az állam csak akkor nem tudja folytatni a családtámogatási rendszer további, tervezett elemeit, „ha nem polgári kormánya lesz az országnak”.
Arra a felvetésre, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt javasolta, hogy 0 százalékos kamatozású hitellel segítsék az új, „zöld otthonok” építését és vásárlását, Novák Katalin úgy reagált, hogy ez a javaslat a családtámogatási tervekhez is kapcsolódik. „Ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai” – mondta.
Beszámolt arról is, hogy terveik között a régi családtámogatási konstrukciók átdolgozásai és teljesen új elemek is szerepelnek majd. Alapelvnek nevezte továbbá, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, mert – mint mondta – sokan most sem tudják, milyen lehetőségeik vannak.
Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, részben célzottan otthonteremtésre: 10 millió forintos babaváró támogatás, 10 millió forintos CSOK, illetve 5 millió forint, amelyet a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak. Ehhez jön még a fennmaradó 10 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön is, amelyet hosszú távon részletekben kell visszafizetni – tette hozzá.

 

Novák Katalin Ekler Gergely és Zsigó Róbert társaságában szeptember 18-i miniszterjelölti meghallgatása után az Országgyűlésben.

Fotó: Novák Katalin FB-oldala

 

„Ezzel gyakorlatilag egy fiatal házaspár úgy tudja elkezdeni a közös életet, hogy nem arról fog szólni a következő húsz évük, hogy egy önálló otthonért dolgozzanak” – hangsúlyozta, majd arról beszélt, hogy „ez a generáció kap egy esélyt arra, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, függetlenül attól, ki mit hozott otthonról”. Ez egy soha nem látott lehetőség – mutatott rá.
Novák Katalin ugyanakkor határozottan visszautasította azt a vádat, hogy a magyar családtámogatások célzottan csak a gazdagabb rétegek megsegítésére irányulnak. Példaként említette, hogy a babaváró támogatást a kedvező törlesztőrészlete miatt az alacsony jövedelmű családok is igénybe tudják venni. A CSOK-ból sincsenek kizárva az alacsonyabb jövedelműek, ott ráadásul nem csak kölcsön van, hanem egy vissza nem fizetendő támogatási rész is, ami akár tízmillió forint is lehet – jegyezte meg.
Szólt továbbá a családi adókedvezmények járulékokra való kiterjesztéséről, az ingyenes tankönyvellátásról, az ingyenes étkeztetésről és az Erzsébet-táborokról, azt is megjegyezve, hogy az egyszülős családok is élhetnek a lehetőségekkel és, azokkal élnek is.
Novák Katalin úgy fogalmazott: egy dologról nem tudnak lemondani, arról, hogy munkához kössék a támogatást. „A 2018-as nemzeti konzultációban a válaszadók 98 százaléka egyetértett azzal, hogy a családtámogatásokat össze kell kötni a munkával, nem ingyen pénzt kell adni” – indokolt a kormánypárti politikus.
Kiemelte, hogy a családtámogatási rendszerrel párhuzamosan szükség van egy erős szociálpolitikára, amely kifejezetten a szegényebb rétegeket célozza meg, és a mélyszegénységben élőknek segít a felemelkedésben.
A miniszter jelezte azt is, hogy a fiatalokért felelős helyettes államtitkárság és vele a fiatalokra vonatkozó feladatok a jövőben is náluk maradnak. Kitért arra is, hogy miniszteri munkáját két államtitkár fogja segíteni: a parlamenti ügyekért felelős Zsigó Róbert és koordinációért felelős Ekler Gergely, jelenlegi kabinetfőnöke. (Forrás: Mandiner, MTI)