Csaknem kétmilliárd forintból újul meg Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum (2021.01.15.,9:15)

 

Sajtóbejáráson ismertették a felújítás részleteit.

 

Jó ütemben halad a Göcseji Múzeum műemléképületének felújítása és kiállítótereinek fejlesztése, a rekonstrukciós munkák várhatóan decemberben befejeződnek.
Zalaegerszeg nagy történelmi múltra visszatekintő város, ennek ellenére nagyon kevés épített öröksége van. A fennmaradt építményeket meg kell menteni, fel kell újítani és meg kell őrizni az utókornak – mondta el a zalai megyeszékhely polgármestere a múzeum épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.
A Modern Városok Programról szóló szerződés aláírásával Zalaegerszeg 2015-ben lehetőséget kapott egy nagyszabású fejlesztésre, melynek egyik kiemelt eleme a városrehabilitáció – emlékeztetett Balaicz Zoltán. A Göcseji Múzeumnak helyet adó, 1890-ben emelt műemléképület felújítására 1,85 milliárd forintot fordítanak: az 1,3 milliárd forint európai uniós forráshoz az állam csaknem 550 millió forint támogatást nyújtott. Az építészeti munkák (köztük a homlokzatfelújítás, tetőjavítás, szigetelés, gépészeti rendszerek felújítása), valamint a multifunkcionális közösségi terek és kiállítótermek kialakítása várhatóan az év második felében befejeződik, és ezt követően elkezdődhet a belső kiállítások kiépítése – jelezte a Balaicz Zoltán. A felújított múzeumban új várostörténeti kiállítás és megyetörténeti tárlat nyílik, ismét látogatható lesz Németh János keramikusművész állandó kiállítása, az új tárlaton pedig a 2020-ban elhunyt Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori elnökének munkáit tekinthetik meg a látogatók.

 

1890-ben emelték a műemléképületet.

 

A következő esztendőben az új épületszárny is elkészül, melyben bemutatják a város 20. századi történelmét, megnyitják Mindszenty (Pehm) József (1829-1975) egykori apátplébánosnak, hercegprímásnak emléket állító kiállítást, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző tárlatot. Vigh László, a térség országgyűlési képviselője kiemelt feladatnak nevezte az építészeti értékek megmentését. Kifejtette, hogy az elmúlt években egyetlen zalaegerszegi építményt sem bontottak le, a „városépítő polgármester” tevékenységének köszönhetően sorra újulnak meg a város műemlék épületei. Kostyál László múzeumigazgató elmondta: a megújult Göcseji Múzeumban látogatható lesz majd Kisfaludy Stróbl Zsigmond (1884-1975) kiállítása. A tárlat anyagát az elmúlt időszakban az ország számos pontján, vándorkiállításon mutatták be, de a sorozatot a pandémia miatt nem tudták folytatni. Jelenleg a virtuális térben kínálnak múzeumi programokat, de reményeik szerint év végén már a megújított múzeumépület új kiállításain fogadhatják majd a látogatókat. (Forrás: MTI)

 

A felújításra 1,85 milliárd forintot fordítanak.