Csaknem 1,9 milliárd forintból újul meg Lentiben az általános iskola (2021.01.04., 9:10)

 

Palkovics László beszédet mond a Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése kivitelezési szerződése aláírásán.

 

Csaknem 1,9 milliárd forint ráfordítással újul meg Lentiben a Vörösmarty általános iskola épülete, a fejlesztéssel magasabb szintű oktatást tudnak biztosítani a zalai városban, valamint a környező 50 településen élő gyerekeknek – közölte az innovációs és technológiai miniszter Lentiben újságírókkal.
Palkovics László úgy fogalmazott: Zala megyében jövőbemutató fejlesztések valósulnak meg. Kifejtette: Zalaegerszegen néhány évvel ezelőtt megkezdődött a járműipari tesztpálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények építése; Nagykanizsán olyan tudásközpontot hoznak létre, amely a környezetterhelés csökkentését szolgálja „olyan megoldásokkal, melyek még nem léteznek”; Lentiben pedig iparvállatok működését segítő innovációs központot adtak át.
Az iskolafejlesztés hosszú távon biztosítja a környék fejlődését: a környező 50 településen élő diákokat is a Vörösmarty általános iskolában oktatják, a fejlesztéssel biztosítani tudják, hogy a gyermekek jobb, modernebb körülmények közt tanulhassanak – hangoztatta a miniszter.
Hozzátette: pályázati projektben egy megemelt tetőszilárdságú, biztonsági felszereléssel, fedélzeti videokamerával ellátott iskolabuszt fejlesztettek, s a járművet a tankerület rendelkezésére bocsátották, ami a környező falvakban élő diákok iskolába járását segíti.

 

Palkovics László (k), Vigh László (j2), Horváth László (j), Kajári Attila (b2) és Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnök (b) a Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése kivitelezési szerződése aláírásán.

 

Vigh László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a pedagógusok magas szakmai színvonalú munkája meghatározhatja a gyermekek jövőjét, de arra is szükség van, hogy a diákok megfelelő minőségű környezetben tanulhassanak.
A zalaegerszegi tankerület legnagyobb értékű fejlesztése valósul meg Lentiben – jelezte Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója.
A kormány az 1,1 milliárd forint többletforrás biztosításával lehetővé tette, hogy a diákok 21. századi körülmények közt tanulhassanak. A Vörösmarty általános iskola a térség kiemelt köznevelési intézménye, ezért fontos, hogy megteremtsék a szakmai munka korszerű feltételeit. Az épületben teljes körű felújítás valósul meg: megújulnak a tantermek és a közösségi terek, szaktantermeket, informatikatermet és nyelvi labort alakítanak ki. Adottak lesznek többek közt a mindennapi testneveléshez, a művészeti tárgyak oktatásához, a tehetséggondozáshoz szükséges eszközök – emelte ki Kajári Attila.
Horváth László (Fidesz-KDNP), Lenti polgármestere elmondta: az 1972-ben átadott épületrendszer elavulttá vált. Az intézményben színvonalas oktatás zajlik, az iskola teljes körű felújításával pedig biztosítani tudják a korszerű oktatás feltételeit.
„A jövőbe fektetünk be”, az infrastrukturális fejlesztés a diákok és a pedagógusok mindennapjait teszik jobbá – mondta a kivitelezési szerződés aláírásakor Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. igazgatóságának elnöke. (Forrás: MTI)

 

A Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola 2020. december 29-én.

Fotók: MTI/Varga György