„Civil” trükkök (2019.10.09., 10:40)

- avagy a választók megtévesztése

 

Gyurcsány Ferencnek a DK Zalaszentgróton tartott elnökségi ülésén egy kis beszélgetésre is akadt ideje egy civil szervezet rendezvényén. A fotó Zalaszentgrót hivatalos Facebook oldalán szerepelt.

 

Zalaegerszeg követte Zalaszentgrót furfangos ötletét. Mármint a Fidesz-ellenes politikai csoportosulás civil köntösbe bújtatását.
Öt évvel ezelőtt Szentgrót Most néven indult (a jelölőszervezet a Zalaszentgróti Lokálpatrióta Társulat volt) Baracskai József csapata az önkormányzati választáson.
Most a zalaegerszegi ellenzék próbálkozik ezzel a csellel a Tiéd a Város Egyesület mögé bújva. Egy csapatban a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Momentum. Bizarr egy csoport.
Baracskai József öt évvel ezelőtt polgármester lett. A szentgrótiak nem sokat törődtek a választási címkékkel, azt sem tudták, hogy mit is jelent a megtévesztő, civil szervezetre utaló megnevezés.
Talán azt sem tudták, hogy Baracskai József a Demokratikus Koalíció embere. Amikor Gyurcsány Ferenc megpuccsolta Medgyessy Pétert, az MSZP miniszterelnökét, majd a szocialista pártból kiválva megalakította a Demokratikus Koalíciót, Baracskai József országgyűlési képviselőként követte őt az új pártba.
Zalaszentgrótot – nem véletlenül – a Demokratikus Koalíció bölcsőjeként említik politikai szakértők. Baracskai Józsefet pedig gondos házigazdaként. A választások előtt azonban mindig átvedlik függetlenné. Sikerrel. Most is ez történik. A Szentgrót Most csak papíron létező szervezet színeiben. Úgy látszik, ebben a kampányban tanultak Zalaegerszegtől, hiszen idei csapatában olyan képviselőjelölt is van, aki az elmúlt években, jobbikosként olyan bejegyzéseket tett közzé közösségi oldalán, amik miatt korábban a Demokratikus Koalíció minimum fasiszta jelzővel illette volna. Aki egyébként a megyei listán a Jobbik színeiben szerepel. Most a Szentgrót Mostnak mégis megfelel.
Most még, a választási kampányban, Baracskai József is a Szentgrót Most jelöltje. Aztán, ha sikerült újra megtéveszteni a szentgrótiakat, leveti a civil gúnyát, s felölti a DK-s köpönyeget.

 

Medvéssy Csaba is a „civil” szervezet jelöltje, miközben a Jobbik megyei listáján is szerepel. Közösségi oldalán gyakran jelennek meg ilyen megosztások. A képen szereplő szöveg: Orbán Viktor: „Mond (így, egy d-vel) mit tegyek, hogy a nép úgy szeressen mint téged?” Kádár János: „Feküdj ide mellém” (Rákattintva nagyítható a kép.)

 

Mivel nem az a szokványos, balliberális indulatok által vezérelt politikus, tisztában van azzal, hogy győzelme esetén a kormány nem „bünteti” a várost, mint ahogy eddig sem tette. Ez azonban még kevés Zalaszentgrót fejlődéhez. Ehhez a majdani képviselő-testülettel, sőt a jelenlegi kormánnyal is együttműködni képes polgármester is szükséges. Így lenne teljes a kép.
S hogy így legyen, ahhoz tisztánlátásra lenne szükség még a választás előtt a szentgrótiaktól.
A kérdés a következő: Miért tart ott Szentgrót, ahol most van? Nem lenne jobb egy másik utat választani?

Ekler Elemér

***

Gyurcsányék mesterkedése

Gyurcsány Ferencék az uniós források elosztási rendszerének megváltoztatásával el akarják venni a támogatásokat a magyaroktól, és csak azoknak a településeknek juttatnának azokból, amelyek hajlandóak lennének migránsokat betelepíteni – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva.
A képviselő hangsúlyozta, a DK javaslatának lényege, hogy azok a települések, amelyek nemet mondanak a migránsok betelepítésére, elesnének az uniós forrásoktól.
A bevándorláspárti ellenzék nem csak a kerítést bontaná le, nem csak illegális bevándorlókat engedne be az országba, hanem egyebek között a migránsok kvótaalapú elosztásának rendszerét is támogatná, ahogy támogatta az elmúlt években is – tette hozzá.
„Ha rajtuk múlna, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben dönthetnének arról, hogy Budapestre vagy más magyar városba, településre hány bevándorlót telepítenek be központi döntés alapján” – mondta a fideszes politikus.

 

Szentgróti találkozás… Baracskai József és Gyurcsány Ferenc jól megértik egymást.

 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt azt akarják elérni, hogy csak a betelepítést vállaló magyar települések kaphassanak uniós forrásokat. Ez azt jelenti, hogy „teljes pénzelvonás történne” azokon a településeken, ahol nemet mondanak az erőltetett betelepítésekre. A javaslat szerint azáltal, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhatnának uniós forrásokra, kivennék a döntési jogkört Magyarország kezéből, és azt vizsgálhatnák meg Brüsszelben, hogy mely települések felelnek meg az elvárásaiknak. Azaz központosított döntéshozással, „direktben kötnék” az uniós források elosztását a bevándorlás ügyében tanúsított magaviselethez.
„Ezért nem mindegy, hogy a következő időszakban milyen polgármestereket és milyen vezetést választunk Magyarországon a városok és települések élére” – fogalmazott a Hidvéghi Balázs. (MTI)