„Célom, hogy Murafölde mihamarabb kiemelt turisztikai térség legyen”

Beszélgetés Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel

(2018.04.05., 13:45)

 

Cseresnyés Péter dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel. A távlati jövőt is biztatónak látják.

 

A Mura Program mezőgazdasági fejlesztései mellett a turizmus lehet a térség jövőjének záloga - szögezte le Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő beszélgetésünk elején.
- Mi a Mura Program legfontosabb üzenete Ön szerint az ország e térségében élők számára?
- A Mura Program e térség történetében az egyetlen olyan átfogó fejlesztési terv, amely az itt élő emberek boldogulásával és a települések fejlődésével foglalkozik, az itt élők életét kívánja támogatni már rövid távon is, de 10-15 éves távlatokba tekintve. Soha nem volt még ehhez fogható program, ezért ennek sikere valóban e térségben élők számára komoly téttel bír. Hiszen a célkitűzése a helyi, vidéki gazdaság újramegerősítése, a megélhetési lehetőségek fejlesztése, ezáltal a térség népességmegtartó erejének növelése. Ezért is fontos dátum április 8-a, mert e program nélkül elfogy a lehetőség, így én minden elhivatottságommal és a képviseletemmel ezt kívánom szolgálni a jövőben is. Számomra az a legfontosabb, hogy az itt élő emberek megtalálják a megélhetésüket, a boldogulásukat, és az, hogy a külső szemek meglássák azokat az értékeket, amelyek minket jellemeznek.

 

A Mura Program a térség jövőjének záloga.

 

- Mi a célja a programnak, miként tudná jellemezni a lényegét?
- Az a cél, hogy a Mura Programon keresztül mind a mezőgazdasági, mind a turisztikai területet az együttműködés jellemezze. A Mura Program miniszteri biztosaként feladatom, hogy olyan összefogást teremtsünk, melyhez a térségből minél több szereplő képes kapcsolódni a háztáji termelőtől, a feldolgozón át az értékesítőig. Mindezt egy, „Mura” márkanév alatt, magas minőségben. A bogyós és a különlegesebbnek számító gyümölcsökön túl foglalkozunk a gyógynövénytermesztéssel és feldolgozással, mely a kisebb önkormányzatoknak jelenthet megoldást. Természetesen magasabb hozzáadott értékű termékeket, zöldségeket, húskészítményeket is szeretnénk, ha találunk vállalkozó kedvű embereket.  Fontos, hogy ezek a termékek a majd ide érkező turisták számára is fogyasztható termékeket, megvásárolható ajándékokat jelentsenek. Itt beszélhetünk a vidék és a város együttműködéséről is, hisz a vidék adja a termelést és feldolgozást, míg a város adja a technológiát, az értékesítést és a logisztikát.

 

Cseresnyés Péter: - Térségi összefogás teremtése a feladatom.


- Említette a turizmusfejlesztést. Mire építenék Murafölde turizmusát?
- Elsősorban a természeti értékekre és az élményre szeretnénk építeni. Annak érdekében, hogy a figyelmet ráirányítsuk Muraföldére, mindenképp szükség van egyedi, élményt nyújtó attrakciók telepítésére a térségben. Erre már komoly tervekkel rendelkezünk, az elmúlt hónapokban kidolgoztunk egy több mint 25 milliárd forint összértékű fejlesztési stratégiát, itt a támogatási döntésre várunk a kormány részéről. Ha ezek a fejlesztések megvalósulnak, akkor nagy esélyünk van rá, hogy Muraföldét néhány éven belül egy lapon fogják említeni olyan nagy hagyományokkal rendelkező turisztikai célpontokkal, mint a Balaton-felvidék, a Fertő-tó vagy a Dunakanyar.

Emellett fontos szerepet szánunk a gasztronómiának. Természetesen ahhoz, hogy ez egy valódi célterületté összeálljon, szükséges a helyi infrastruktúra hálózat fejlesztése is. Sokat dolgozom ezért, és azért is, hogy elérjük, a kormányzat Muraföldét kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítsa. Ez további nagyon jelentős fejlesztési forrásokat jelentene. Vannak azonban már konkrétumok is, hisz megvalósítás alatt áll a Zalaerdő 1 milliárd forint értékű kisvasút fejlesztése, ami fontos turisztikai vonzerő, illetve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is egy újabb szürkemarha- és bivalytelepet hoz létre a Mura mentén, Letenye térségében, ami például a kisgyermekes családok számára jelenthet kikapcsolódást. Ugyanakkor ez a fejlesztés a már említett gasztro alapanyag előállítást is segíti, tehát a program pillérei itt látható módon összeérnek. Úgy gondolom, hogy a munka az elmúlt időszakban szépen elindult, és nemsokára ennek komoly látható és kézzelfogható eredményei is lesznek.

 

A turizmus igen fontos ágazat lehet.