Cél az energiaszegénység felszámolása (2020.10.30., 14:55)

 

A Zala megyei támogatói csoport 2020. október 30-án tartotta első munkacsoport ülését.

 

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 pályázati forrásaiból támogatott CO-EMEP projekt 2020 augusztusában indult két partner részvételével. A horvát oldalról a Muraköz Megyei Energetikai Ügynökség Kft., míg Magyarországról a Zala Megyei Önkormányzat vesz részt a partnerségben. A projekt igazi innovációnak számít a térségben, hiszen egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amellyel eddig még nem, vagy csupán alig-alig foglalkoztak. Az energiaszegénység mint jelenség különösen nagy terhet jelent az elszigetelt vidéki országrészekben – a magyar és a horvát oldalon egyaránt. A határmenti térség számos háztartása energiaszegénységben él, azaz számukra mindennapos gondot okoz a megfelelő fűtési/hűtési rendszer hiánya. Ennek megfelelően a projekt fő célkitűzése egy együttműködési hálózat létrehozása az energiahatékonyság területén tevékenykedő szereplők közreműködésével, valamint közös útmutatók, javaslatok és megoldások kidolgozása az energiaszegénység problémájára.

 

Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke tartja előadását.

 

A projekt keretében mindkét partner régióban helyi támogatói csoportok jöttek létre, amelyekbe a helyi önkormányzatok, az energiaügyi és fejlesztési ügynökségek, civil szervezetek, valamint a szociális jóléti intézmények kaptak meghívást, azzal a céllal, hogy vegyenek részt az aktuális projekt tevékenységek, energiahatékonysági intézkedések megtárgyalásában, véleményezésében. A Zala megyei támogatói csoport 2020. október 30-án tartotta az első munkacsoport ülését, ahol az energiaszegénység fogalmának meghatározása volt a fő téma. A tanácskozás sikerrel zárult, amelyet visszaigazolt a résztvevők száma és a felszólalók által megfogalmazott észrevételek is. A projekt közel két éves időtartama során további két munkacsoport találkozó, két workshop és egy információs nap is megrendezésre kerül.
Emellett a projekt további érdekessége, hogy a megvalósítás során a partnerek energetikai auditokat hajtanak végre 10 kiválasztott háztartásban (5 magyar és 5 horvát), ahol az ingatlantulajdonosok konkrét iránymutatásokat kapnak az energiahatékonyság növelésével kapcsolatban. Ezenkívül egy egyedülálló online energiagazdálkodási eszköz is kifejlesztésre kerül, amely minden polgár számára elérhető lesz. Ennek segítségével láthatják, hogy milyen intézkedéseket alkalmazhatnak az otthonukban azért, hogy csökkenjen az energiaszegénység kockázata.