Bizsergő érzés az ízlelőbimbóknak (2019.04.30.,10:30)

Zala Megye Bora a Kányaváry pincéből került ki

 

A kiválasztott minták tulajdonosaival dr. Pál Attila (balról a harmadik) és Kis Miklós (balról az ötödik). Balról a negyedik Beke Zoltán, a Kányaváry Borbirtok borásza (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Április 19-én a Megyeháza Deák termében ünnepélyes keretek között adták át a 2019. évi Zala Megye Bora kitüntetést. Az elismerő minősítést a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által meghirdetett megyei verseny legjobb borai közül választotta ki a zsűri. Kezdésként ifj. Horváth Károly és Rezes Gábor bordalaikkal megteremtették az alkalomhoz illő hangulatot.
Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a zalai idegenforgalom és borturizmus növekedésének jelentőségét. Budapest után már évek óta Zalában töltik a látogatók a legtöbb vendégéjszakát. Az elnök Bussay László borászt, háziorvost idézte: „A borászat genetikai terheltség, aki ezzel foglalkozik, annak valamelyik kromoszómájában van egy kis hiba.” A munkát befejezni nem lehet, csak abbahagyni. Ma eldől, hogy az öt legjobb bor közül melyik nyeri el a kitüntető címet. Legyenek büszkék magukra, Zala megye büszke Önökre!
Kis Miklós, azAgrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt az elmúlt időszak és az idei év pályázati lehetőségeiről, a szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtásáról és az adminisztrációs terhek csökkentéséről.
Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője a kulturált borfogyasztással kapcsolatos szokásokat ismertette, statisztikákkal és nemzetközi összehasonlítással fűszerezve. Bár előadása szakmai jellegű volt, a stílus osztatlan sikert aratott.
Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke Zala Megye Bora kiválasztásának előzményeiről beszélt:
- A Becsehelyen április elején rendezett 17. borversenyen 234 mintát értékelt a zsűri. A legjobb öt fehérbort adták át a megyei önkormányzatnak. Egészen kicsi volt a különbség, valamennyien győztesnek érezhetik magukat!
Az öt kiválasztott minta a következő volt: Dóka Éva pincészete (Zalaszentgrót), Romsics Pince (Cserszegtomaj), Simon Pince (Csörnyeföld), Kányaváry Borbirtok, Kuprivecz József (Letenye).
Végül a Kányaváry Borbirtok „Bizsergő” fantázianevű fehérbora nyerte el a Zala Megye Bora címet.
A díjat dr. Pál Attila és Kis Miklós államtitkár adta át a Kányaváry Borbirtok borászának, Beke Zoltánnak.