Bíróságon a sajtó… (2018.03.23., 9:00)

 

Dr. Mesterházy István természetfotókat is készített.

 

A Zalaegerszegi Törvényszék március 21-én tartalmas délelőtti programmal várta a helyi sajtó képviselőit.
A rendezvény első felében az aulában, „Arcok a nagyvilágban” címmel dr. Mesterházy István, a törvényszék tanácselnöke, címzetes táblabíró fotókiállításának megnyitójára került sor. Az alkotásokat dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Beszédében párhuzamot vonva a bírói tevékenység, valamint a fényképek között, mely szerint ahány kép, annyi ember.
Dr. Mesterházy István örömét fejezte ki, hogy a „Nyitott Bíróság” program keretében lehetősége adódik, hogy fotóit megmutathassa a közönség számára, amelynek művelését autodidakta módon sajátította el egyetemi évei alatt.  Kitért rá, hogy a fényképezés során soha nem volt tudatos beállítás, mindig meglátta azt a pillanatot, amelyet érdemes megörökíteni. Az évek alatt családjával beutazta a világot, eljutva számos egzotikus országba, ahol főként emberi arcokat és a természetet fotózta. Szophoklész szép gondolatával ajánlotta a fényképező által megörökítetteket: „Sok van mi csodálatos,/ De az embernél nincs semmi csodálatosabb.”A tanácselnök 41 országban járt, közülük 15-ben (többek között Ázsiában, Dél-és Nyugat Afrikában) készített fotója került a törvényszék falaira, amelyek május 21-ig, tekinthetők meg.
Nyugdíjba vonulás és kinevezés képezte a sajtóreggeli témáját, mely során dr. Beznicza Árpád civilisztikai kollégiumvezető közel 20 éves sajtószóvivői munkáját befejezve köszönt el az újságíróktól. Dr. Bartalné dr. Mentes Judit törvényszéki tanácselnök, sajtószóvivő taglalta nyugállományba vonuló kollégája szakmai életútját, kiemelve, hogy dr. Beznicza Árpád 1999 óta végezte a magas színvonalú szóvivői munkát, elévülhetetlen érdemeket szerezve a bíróság és a sajtó közötti jó kapcsolat kialakításában.

 

Dr. Beznicza Árpád megköszönte a konstruktív munkát.

 

Zalában született, Miháldon, Nagykanizsán érettségizett, majd Pécsett folytatott jogi tanulmányokat, visszatérve a dél-zalai városba, jogtanácsosként dolgozott. A rendszerváltást követően talált lehetőséget a Zala Megyei Bíróságon, ahol dr. Magyar Károly az akkori elnök támogatta a sajtó informálására szolgáló rendszer létrehozását, a szakszerű tájékoztatás érdekében. A leköszönő sajtószóvivő közölte, az évek során fontosnak tartotta, hogy a sajtó mindenre rálásson, természetesen a törvényes keretek között. Kiemelte a sajtó és a bíróság közötti kialakult konstruktív munkát, amelynek folytatását kívánta utódjának, dr. Vándor Virágnak, aki 2002 óta dolgozik a Zalaegerszegi Járásbíróságon, és 2017-től a gazdasági szakág csoportvezető bírája. 
Az újonnan kinevezett sajtószóvivő bemutatkozásában rávilágított, hogy elődje magasra tette a mércét a több éves munkavégzése során, amelyet ő is szeretne folytatni, bízva a sajtó partnerségi támogatásában.
Dr. Mesterházy István szintén nyugállományba vonul, egy 40 éves bírói szolgálati jogviszonyt megszüntetve. 1980 óta bíró, 16 évig tárgyalt élet elleni eseteket, 12 évig a Büntető Kollégium vezetője volt, majd táblabíró, mellette oktatást is végzett. E szerteágazó, sokrétű bírói tevékenységet a fotózás, valamint a 33 éve tartó vadászszenvedély egészítette ki. Munkásságát az elmúlt évben a legmagasabb bírósági kitüntetéssel, a Juhász Andor-díj arany fokozatával ismerték el.
A sajtóreggeli kötetlen hangulata lehetőséget kínált közösen megélt érdekes, humoros történetek, megható pillanatok felidézésére is.
Végül mindkét fél hangsúlyozta a sajtó és a bíróság példaértékű kapcsolatát, melyet a jövőben is folytatni szeretnének.

Török Irén