Betlehem Dávid világbajnoki bronzérme (2018.09.11.,8:40)

Az egerszegi úszó nagy bravúrja

 

Mester és tanítványa.

 

A FINA kiváló szervezésében 2018. szeptember 6-9 között Eilatban (Izrael) megrendezett nyíltvízi junior világbajnokságon a Zalaegerszegi Úszó Klub sportolója, Betlehem Dávid a magyar úszóválogatott tagjaként, Horváth Csaba edzővel együtt vett részt. A 38 ország több mint 200 ifjúsági versenyzőjét felvonultató mezőnyben Betlehem Dávid (2003) élete 4. nyíltvízi versenye előtt izgulhatott. A 14-15 évesek mezőnyében 5000 méteren állt rajthoz Dávid. Figyelembe véve az egy hónappal korábbi jó EB szereplését, ismét kiváló eredményt várt tőle edzője, és a válogatott is.
A tengeri pálya nem lett volna ismeretlen Dávidnak, ha már korábban is versenyzett volna itt, Eilatban ugyanis hasonlóan építik ki a nyíltvízi pályákat. Ezúttal is 4 bólyás, hozzávetőleg téglalap alakú pályán kellett megtenniük az 5000 métert kitevő 3 kört. 33-an rajtoltak egyszerre! Tömegjelenet a vízben, s Dávid sajnos a csoport végére szorult. Két körön keresztül küzdött magával és a többiekkel, hogy valahogy előbbre tudjon kerülni. Az előre megbeszélt taktika dugába dőlt, más megoldást kellett választani, ami a tengerben úszva, adrenalinnal az egekben persze nem is annyira egyszerű! A harmadik körben aztán Dávid mindent egy lapra tett fel, az utolsó 1000 méter hosszú egyenesénél szélről kerülve majdnem mindenkit leelőzött, két orosz versenyző tudott csak kifogni rajta. A 3. helyen csapott a célba, szinte egyszerre a két elsővel, mindössze 2,7 másodperccel lemaradva. Ideje 58:56,5.  Óriási hajrát vágott ki, így sikerült elcsípnie a dobogót!

 

A születésnapi tortával.

 

Az edzők és a szülők öröme is határtalan volt, hiszen a verseny nyitószámán rögtön érmes helyezés született. Dávid saját magának is szép születésnapi ajándékkal rukkolt ki, hiszen két nappal korábban volt a 15. születésnapja, amit természetesen akkor nem tudtak megünnepelni. Most azonban minden együtt volt ahhoz, hogy végre egy tortát is meg lehessen kóstolni.
Horváth Csaba szokásához híven visszafogottan nyilatkozott:
- Nagyon örülünk ennek a megérdemelten megszerzett 3. helyezésnek. Sokat dolgoztunk az idén, és ha év elején valaki azt mondja, hogy ez lesz az eredmény, kiegyeztem volna vele. Másrészt viszont hiányzik a versenyrutin, hogy a nyílt vízen való versenyzéshez elengedhetetlen taktikát is gyakorolni tudjuk. Ez a jövő feladata.
Horváth Csaba elmondta még, hogy Dávid eredménye azért is fontos, mert noha a 25 éve működő ZÚK-nál mindig voltak országos bajnokok és helyezettek, sőt két olimpikonnal is büszkélkedhet a klub, ez az eredmény jelen időben motiválja az úszókat, és a versenyezni vágyókat. Élő, kézzelfogható példa arra, hogy a zalai körülmények is alkalmasak arra, hogy kellő szorgalommal és elszántsággal világversenyen is egy országot lehessen képviselni és eredményeket sikerüljön elérni.