Bangóné megint „szakért” (2021.02.11.,9:30)

MSZP: adjon több támogatást a kormány az egygyermekes és az egyszülős családoknak!

 

Bangóné Borbély Ildikó lendületben… Az ostobaság és a pofátlanság nem ismer határokat.

 

Az egygyermekes, valamint az egyszülős családok fokozottabb támogatását követelte az MSZP országgyűlési képviselője.
Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón közölte, az önmagát családbarátnak nevező mostani kormány családok tízezreinek nem ad érdemi segítséget a gyermekneveléshez: az egygyermekes családok és a gyermekeiket egyedül nevelők alig számíthatnak segítségre.
Kifejtette: egy gyermek után még most is 10 ezer forint adókedvezmény jár, miközben a családok helyzete az intézkedés 2011-es bevezetése óta romlott, különösen az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság miatt. A családi pótlék 2008 óta, 14 éve változatlan, egy gyermek után 12 200 forint.
Elmondta azt is, hogy 2018-ról 2019-re 21 százalékról 26 százalékra nőtt a szegények aránya az egyszülős családok között. Megjegyezte, ma Magyarországon 300 ezer egyszülős család van, mintegy félmillió gyermeket nevel egy szülő.
Az ellenzéki politikus úgy összegzett, leszakadóban vannak azok a családok, amelyek nem férnek bele a Fidesz családfogalmába; meg kell változtatni a kormány családpolitikáját.
Bangóné Borbély Ildikó azonnali intézkedéseket sürgetett leginkább azon családok érdekében, amelyeknek a járvány okozta gazdasági válság miatt az alapvető élelmiszerek megvásárlása is gondot okoz.
Szorgalmazta az anyasági támogatás radikális emelését, az alanyi jogon járó családi támogatások, a családi pótlék, valamint a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) megduplázását.

 

*  *  *

Nem ártana, ha Bangóné Borbély Ildikó figyelmesen elolvasná a következő sorokat. A felsorolás nem lesz teljes körű.
Először nézzük, hogy a baloldali kormányok intézkedései hogyan érintették az egyszülősöket is, őket különösen hátrányosan:

 • Megszüntették a rendszeres gyermekvédelmi támogatást.
 • Megszüntették a 13. havi családi pótlékot 2006-ban.
 • A családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségét jelentősen leszűkítették
  azzal, hogy csak az alacsony keresetű, valamint a 3 vagy többgyermekes családok részére engedélyezték (az egy- és kétgyermekes családoknál meg is szűnt).
 • Ezen felül lecsökkentették a GYES időtartamát háromról két évre.
 • A családi pótlék felső életkori határát 20 évben maximalizálták (23 helyett).

S most tekintsük át, hogy miképpen alakultak a dolgok családbarát kormányzás (vagyis 2010 óta) alatt:

 • A gyermeküket egyedül nevelő szülök a kétszülős családok alapösszegéhez képest magasabb havi összegben jogosultak családi pótlékra.
 • 2014-től a családi kedvezmény a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási (2020. július 1-től társadalombiztosítási) járulékból is érvényesíthető, amely lehetőség az egyszülős családok számára kiemelt jelentőséggel bír.
 • A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény az egyszülős családok esetében kedvezőbb feltételekkel jár, mint kétszülős családok esetében, ugyanis magasabb az a jövedelemplafon, ami alatt adható a kedvezmény. 2018. január 1. napjától az öregségi nyugdíjminimum 145%-ára emelkedett, így több rászoruló család juthat hozzá a kedvezmény keretében biztosított juttatásokhoz. Az ingyenes illetve kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés biztosítása nagymértékben csökkenti a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok terheit, amelyen túl a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak évente kétszer pénzbeli támogatásban részesülnek.
 • Ingyenes, illetve kedvezményes intézményi gyermekétkeztetést vehetnek igénybe.
 • 2017-től a bölcsődei, mini bölcsődei felvétel során az egyedülálló szülők gyermekeit előnyben kell részesíteni, feltéve, ha a szülők igazolni tudják, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban állnak.
 • Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 500 millió forintos állami támogatással Egyszülős Központot hozott létre Budapesten, amely 2018. május 30-ával kezdte meg működését, és sokrétű segítségnyújtással támogatja az egyszülős családokat:
  • tanácsadással,
  • jogsegélyszolgálattal,
  • mediációval,
  • rendszeres programok szervezésével,
  • táboroztatással. 
 • Az Erzsébet-táborokban külön helyeket biztosítanak az egyszülős családok gyermekei részére.
 • A Családvédelmi Akcióterv legtöbb elemét igénybe vehetik, így igényelhetik a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, a CSOK-kölcsönt, a falusi CSOK-ot és a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességét.
 • Igénybe vehetik az otthonteremtési program minden elemét, a csökkentett ÁFÁ-t, az ÁFA visszatérítést, az illetékmentességet, az otthonfelújítási támogatást és a hozzá kapcsolódó kedvezményes kölcsönt, valamint a többgenerációs otthonteremtési lehetőséget.

Remélem, hogy Bangóné Borbély Ildikót a szöveg értelmezésében nem zavarja a j és az ly betűk magyar helyesírás szerinti alkalmazása.

E.E.