Bangóné Borbély Ildikó, mint az egészségügy újjáépítője (2021.02.15.,12:20)

 

Még emlékszünk a Gyurcsány-kormány egészségügyi ténykedésére. Ők, mint újjáépítők… Viccnek is rossz!

 

A nyilvánosság előtt, a szakma bevonásával kell újjáépíteni az egészségügyet – mondta az MSZP országgyűlési képviselője.
Bangóné Borbély Ildikó a pártja Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón arról beszélt, a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy az egészségügy átalakítása nem várhat, az ellátórendszer hiányosságai soha nem voltak ennyire egyértelműek.
Az ellenzéki politikus közölte: csak akkor biztosítható mindenkinek a gyógyulás esélye, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, az eszközök beszerzéséhez szükséges pénz.
Az ellátás megszervezéséért önálló és kompetens kormánytagnak kell felelnie – hangsúlyozta.
Bangóné Borbély Ildikó szerint a Fidesz eddigi lépései a bürokráciáról szóltak: vannak kancellárok, kórházparancsnok, van országos kórházfőigazgató is. Elmondta, az újabb és újabb központosítások a szakmaiság rovására történtek, hiszen látszik, hogy az átalakítások csak a hivatalok átpolitizáltságát növelték.
Felidézte, hogy az országos tisztifőorvosi rendszert 2011 óta ötször is jelentősen átalakították.
Az MSZP-s politikus szerint a járvány idején még szembetűnőbb az, hogy az átszervezések milyen „kaotikus állapothoz” vezettek. Példaként említette, hogy mindenki azt találgatja, hol szerepel a kormány által oltási tervnek nevezett, „a valóságban inkább prioritási listának” nevezhető kivonaton.
Bangóné Borbély Ildikó szóvá tette a koronavírus elleni vakcinára történő regisztráció bizonytalanságait, illetve azt, hogy az egészségügyért már nemcsak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hanem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Pintér Sándor belügyminiszter is felel. (Forrás: MTI)

*  *  *

 

Bangóné Borbély Ildikót láthatóan nem zavarják a tények. Ahogy Kunhalmi Ágnest sem.

 

Bangóné Borbély Ildikó szemenszedett hazugságával ellentétben a szocliberális kormányok által lezüllesztett magyar egészségügy újjáépítését 2010-ben már megkezdte a nemzeti kormány. (Itt olvasható korábbi cikkünk, amelyben részletezzük a szocliberális kormányok ámokfutását az egészségügyben.)
Az egészségügy újjáépítése (nem a helyesírásban is nagyszerű újításokat kitaláló Bangónéékre gondolunk – a szerk.) nem egyszerű dolog. Az egészségügy ugyanis szent tehén. Eddig még soha nem sikerült olyan reformot végrehajtani ebben az ágazatban, hogy az a társadalom elsöprő többségének elnyerje tetszését. Ennek számos oka van, ez egy másik cikk témája lehet majd.
Most vegyük górcső alá azt, hogy milyen intézkedések történtek 2010 óta a magyar egészségügyben!
● 2010-hez képest 2021-ben már 915 milliárd forinttal több jut az egészségügyre.
● 2010 óta felújítottak 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást, továbbá létrejött 23 új rendelőintézet és 34 új mentőállomás. A Magyar Falu Program keretében 190 orvosi rendelő épülhetett vagy újulhatott meg.
●2010-hez képest 76 százalékkal több pénzt biztosítanak a háziorvosok és a házi gyermekorvosok támogatására.
●Hazánkban az EU-átlagnál nagyobb mértékben nőtt az egészségben eltöltött évek száma. A nők esetében 3,2 évvel, a férfiak esetében 4,1 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma. Az Eurostat adatai alapján 2010 óta már hét országot előzött meg Magyarország.
●2010 óta a krónikus betegségben elhunytak száma közel 17 százalékkal csökkent, ami nagyobb javulás, mint a 12 százalékos uniós átlag.
●Míg 2010-ben Magyarországon egy év alatt 762 ezer CT-vizsgálatot végeztek el, addig 2018-ban már 1 millió 288 ezer vizsgálatot, ami 69 százalékos növekedés. Amíg 2010-ben erre az egészségügyi szolgáltatók 15 milliárd forintot kaptak, addig tavaly már 30 milliárd forintot.
● 2010 és 2020 között több mint ezer mentőautó cseréjére került sor.
● Jelentősen nő az orvosi pályát választók száma. A megszerzett orvosi oklevelek száma évi 1000-ről 1600 fölé emelkedett. Mindeközben folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma is.
● Soha ennyien nem dolgoztak még orvosként Magyarországon: 2019-ben a dolgozó orvosok száma 41 282 fő volt, ami 2010-hez képest több mint 7 ezer fős emelkedés.
● Az orvosok átlagbére 2010 óta mintegy két és félszeresére nőtt.
● Az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 óta már a duplájára emelkedett.
● A mentősök bére 2010 óta több mint a duplájára emelkedett.
Lépések a járvány alatt:
● 2021. januártól áttörő erejű béremelést kapnak az orvosok: a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott mértékű béremelésről szóló javaslatot. Ezzel párhuzamosan a kamara javaslatának megfelelően a hálapénz is kivezetésre kerül.
o Egy három éve dolgozó rezidensnek január 1-től 613 ezer forint lesz a bére, 2022-től bruttó 788 ezer, 2023-tól pedig bruttó 875 ezer forintot fog keresni.
o Egy 11 éve dolgozó orvos jövőre 979 ezer forintra, 2022-től bruttó 1 millió 259 ezer forintra, 2023-tól pedig bruttó 1,4 millió forintra számíthat.
o Egy negyven évet meghaladó szolgálati idővel bíró orvos közel bruttó 1,7 millió forinttal számolhat a jövő évtől. 2022-től bruttó 2,1 millió forintot, 2023-tól bruttó 2,4 millió forintot vihet haza.
● 170 ezer egészségügyi dolgozó részesült 2020-ban az 500 ezer forintos rendkívüli juttatásból, melynek fedezetére a kormány 101 milliárd forintot fordított.
● A járványhelyzettel összefüggésben a duplájára nőttek a beruházások az egészségügyben 2020-ban. 
Ezek tények, szemben az ellenzék – minden felelősségvállalástól távol álló – ötleteitől. Kormányzati pozícióban – amikor konkrétan cselekedni kellett – csak romboltak, s nem építettek.
Most ellenzéki helyzetben, a hatalom megszerzése érdekében ezek a levitézlett politikusok (Gyurcsány, Dobrev, Varjú, Bangóné, Kunhalmi, Ujhelyi, Karácsony, Hadházy, Jakab, Fekete-Győr, Kórozs, Széll, Donáth, Cseh, Szabó Tímea, Vadai, Arató, Gréczy, stb.) olyan követelésekkel bombázzák a kormányzó pártot, amik megvalósítása talán még az Amerikai Egyesült Államok költségvetését is meghaladná. Ebben nagymesterek. Kíváncsi lennék, hogy kormányzati pozícióban hogyan húznák be a kéziféket, miképpen hátrálnának ki korábbi – a jelenlegi kormánypártnak címzett – követeléseik mögül.

E.E.

 

A kamuvideós Kórozs Lajost sem kellene kihagyni az újjáépítő-brigádból!

Fotók: MTI