Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatója (2020.11.24., 8:35)

 

 

Kedves Zalaegerszegiek!
Újra megköszönöm, hogy városunkban mindenki komolyan veszi és betartja a járványvédelmi intézkedéseket. Hálás vagyok érte és büszke vagyok Zalaegerszegre! Most új információkról szeretnék beszámolni.
1. A hétvégi kormánydöntés alapján a mai naptól minden kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 19 órától reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. Emellett a költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonú és önkormányzati tulajdonú cégek közterületi parkolói bárki számára ingyenesen igénybe vehetők este 19 óra és reggel 7 óra között. Ennek értelmében Zalaegerszegen a parkolási díj megfizetése nélkül vehető igénybe este 19 órától reggel 7 óráig, 2020. november 23. napjától 2020. december 11. napjáig:
– a Kosztolányi utca 5/D. szám alatti Parkolóház,
– a Kisfaludy utcai megközelítésű OTP mögötti hivatali parkoló,
– a Kisfaludy utcai megközelítésű Városháza előtti hivatali parkoló,
– a Mártírok u. 50. szám alatti parkoló, valamint
– a Munkácsy u. 10. szám alatti parkoló.

2. Szintén a mai napon elkezdődött a zalaegerszegi szociális intézmények, bölcsődék, óvodák és iskolák dolgozóinak heti egyszeri tesztelése. Az akció egy hónapon keresztül fog tartani. Városunkban ez a következő intézményeket érinti, dolgozói létszámot is feltüntetve:
Bölcsődék: 126 dolgozó
Óvodák: 254 dolgozó
Általános iskolák: 600 dolgozó
Szociális intézmények: 200 dolgozó
Összesen tehát egy hét alatt 1180 dolgozó letesztelésére kerülhet sor, a négy hét alatt ez 4720 tesztet jelent. Ezt a hatalmas munkát orvostanhallgatók végzik, a kormányhivatal (és önkormányzatunk) pedig minden szükséges segítséget biztosít nekik (szállás, étkezés, stb.).
3. A múlt heti posztomban bemutattam, hogy jelenleg milyen típusú védelmi eszközökkel rendelkezünk és abból hány darab van. Ezúton is köszönetet mondok a Hevesi Sándor Színháznak és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumnak, hiszen újra elkezdik nagy számban a textil maszkok varrását. Az önkormányzatunknál most rendelkezésre álló textil maszk készletet elkezdtük kijuttatni a városi intézményekben és önkormányzati cégeknél dolgozóknak a következő elosztásban:
Kontakt Humán Kft.: 86 fő x 2 = 172 db
Zala-Müllex Kft.: 140 fő x 2 = 280 db
LÉSZ Kft.: 52 fő x 2 = 104 db
Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.: 33 fő x 2 = 66 db
Városi Sportlétesítmények Gondnoksága: 23 fő x 2 = 46 db
Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.: 110 fő x 2 = 220 db
Városgazdálkodási Kft.: 117 fő x 2 = 234 db
Vásárcsarnok: 11 fő x 2 = 22 db
Bölcsődék: 126 fő x 2 = 252 db
Óvodák: 254 fő x 2 = 508 db
Családsegítő: 50 fő x 2 = 100 db
Gondozási Központ: 30 fő x 2 = 60 db
Általános Iskolák: 750 fő x 2 = 1500 db
Kölcsey Gimnázium: 70 fő X 2 = 140 db
Zrínyi Gimnázium: 60 fő x 2 = 120 db
Összesen tehát 3824 textil maszkot osztunk ki az intézményrendszerben és az önkormányzati cégeknél dolgozóknak.
4. A Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ dolgozói újra részt vesznek a védekezéshez szükséges eszközök biztosításában, most azt vállalták, hogy összeszerelik a plexi arcvédő pajzsok egyes elemeit. Köszönet érte! Egybe újra elkezdődik a gyártásuk is, melyeket a megyei, állami kórháznak fogunk adományként eljuttatni.
5. Folyamatosan használjuk az intézményeinkben az ózongenerátorokat, emellett pedig zajlik a közterületi fertőtlenítés is (buszmegállók, piac, stb.).
6. A Zalaegerszegi Televízió és Rádió elkezdte a különböző kulturális események rögzítését, illetve korábban felvett adások újbóli sugárzását, egyben zajlik a római katolikus, református és evangélikus Szentmisék/Istentiszteletek adása is.
7. Sikeresen újraindult a „Segít a város” időseket támogató program. Mivel a járvány elsősorban az időseket veszélyezteti, ezért a legfontosabb feladatunk a megbetegedésnek legjobban kitett korosztályok védelme, segítése, ellátása. Zalaegerszegen jelenleg 8368 olyan polgártársunk él, aki 70 év feletti életkorú. 63 százalékuk hölgy, 37 százalékuk pedig férfi. Szerencsére legtöbbjüknek van a városban közvetlen családtagja, gyermeke, unokája, hozzátartozója, akik bizonyára mindent megtesznek azért, hogy szüleiknek, nagyszüleiknek segítséget és támogatást nyújtsanak ezekben a nehéz időkben. Ugyanakkor vannak olyan időseink is, akik egyedülállók, magukra hagyottak és nincs senki, aki segítene nekik. Őket célozva indította el önkormányzatunk a „Segít a város” kezdeményezést (étel házhoz szállítása, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés a nyugdíjuk terhére). Az erre vonatkozó igényt a következő hivatali telefonszámon lehet jelezni hétköznapokon, 8-14 óra között: 92/502-194. Emailben szintén lehet jelezni: segitavaros@zalaegerszeg.hu. A kérelem elérhető itt: https://zalaegerszeg.hu/tart/index/351/SEGIT_A_VAROS Akinek nincs otthon internet hozzáférése, ahhoz a telefonos jelzés után személyesen fog kimenni az igazolással rendelkező segítőnk, akivel papír alapon kitölthetik a kérelmet. Sajnos az ilyen súlyos veszélyhelyzetek esetében is vannak olyan rosszindulatú csalók, akik megpróbálják kihasználni a nehéz helyzetben lévő embertársainkat. Ezért a segítséget kérők minden esetben ragaszkodjanak a hivatalos, polgármesteri, pecsétes igazolás bemutatásához. Előzetesen azt is közölni fogjuk telefonon, hogy név szerint kit várjanak az idősek. Senki mást ne engedjenek be a lakásukba! Segítőinket gyakran kísérik majd el egyenruhás polgárőrök, néha rendőrök is. A városi rendőrkapitánnyal történt egyeztetésünk alapján a tetten ért, vagy később elfogott csalókkal szemben a lehető legkeményebb szigorral fognak fellépni a rendvédelmi szervek. Azon személyek esetében, akik hatósági házi karanténra kötelezettek és nem tudják megoldani saját ellátásukat rokonok, ismerősök vagy szomszédok révén, számukra a Zalaegerszegi Család-és Gyermekjóléti Központ nyújt segítséget. Az erre vonatkozó igényt a következő telefonszámokon lehet jelezni hétköznapokon, 8-16.30 óra között: 92/316-930; 92/312-034.
8. Újra megnyitottuk a járványügyi önkormányzati adományszámlát, minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000
9. A mai kormánydöntés alapján újra lesznek vásárlási idősávok. Az idősek bármikor vásárolhatnak, de lesznek olyan védett idősávok, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban. Ez hétköznapokon délelőtt 9-11 óra között, hétvégéken pedig 8-10 óra közötti idősávot jelent.
Zala megyében március óta mostanáig 4711 személy fertőződött meg. Tavasz óta a mai napig összesen 80-an haltak meg a vírus következtében megyében, közülük 31 volt zalaegerszegi lakos. A gyógyultak száma 554 fő, az aktív fertőzöttek száma 4077 fő. A 4077 aktív Zala megyei fertőzött közül 1428 fő zalaegerszegi, 2649 fő más települések lakója. Jelenleg tehát Zalaegerszegen összesen 1428 igazolt fertőzött van a helyi lakosok között, 63 zalaegerszegi polgártársunk van kórházban, 1365-en otthon gyógyulnak. A hatósági házi karanténban lévő zalaegerszegi személyek száma (családtagok, kontaktok, stb.) a mai napon összesen 169 fő. Bölcsődébe 174, óvodába 840 gyermeket vittek. Az újraindult szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 282 fő vette igénybe. Az újraindult "Segít a város" időseket támogató programba eddig 8 fő kapcsolódott be.
Bölcsődék:
– A Cseperedő Bölcsődében 4 dolgozó pozitív, 1 teszteredményre várunk.
– Az Űrhajós Bölcsődében 2 pozitív kisgyermeknevelő van.
– A Napsugár Bölcsődében 1 pozitív kisgyermeknevelő van.
– A Tipegő Bölcsődében nincs érintett dolgozó.
Óvodák:
– Az elmúlt héten (november 16-21.) csak a Kosztolányi téri óvoda egy csoportjában volt elrendelve rendkívüli szünet.
– A Kis utcai óvodában 1 dajka tesztelésére várunk, a Napsugár utcai óvodában 1 óvónő tesztelését várjuk.
– A Landorhegyi óvodában 1 pedagógiai asszisztens tesztje lett pozitív, az Úrhajós utcai óvodában 1 pedagógiai asszisztens tesztje lett pozitív, a Landorhegyi óvodában 1 dajka tesztje lett pozitív, a Petőfi utcai óvodában 2 dajka tesztje lett pozitív.
– Szent Család Óvoda: 2 óvónő pozitív, 1 dajka pozitív, 1 óvónő a családjában lévő szoros kontakt miatt karanténban van. Jelenleg 5 óvodapedagógus foglalkozik a gyermekekkel a négy csoportban, de a hét második felében már visszaáll a normál működés.
– A városban működő óvodákban összesen 3 óvónő, 4 dajka és 2 pedagógiai asszisztens igazolt koronavírus fertőzött jelenleg.
Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján (9. évfolyamtól minden intézmény digitális oktatásra állt át):
– Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: 8 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: 2 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Liszt Ferenc Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.
- Eötvös József Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Izsák Imre Általános Iskola: 3 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Öveges József Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött.
– Béke ligeti Általános Iskola Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola: 4 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Pálóczi Horváth Ádám Művészeti Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött.
– Kölcsey Ferenc Gimnázium: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 12 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Zrínyi Miklós Gimnázium: 4 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: 5 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.
– Csány László Technikum: 7 diák hatósági házi karanténban.
– Ganz Ábrahám Technikum: 9 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák igazolt koronavírus fertőzött, 9 tanár hatósági házi karanténban, 5 diák hatósági házi karanténban.
– Munkácsy Mihály Technikum: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 2 diák igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák hatósági házi karanténban.
– Deák Ferenc Technikum: 3 diák igazolt koronavírus fertőzött, 1 tanár hatósági házi karanténban, 3 diák hatósági házi karanténban.
– Széchenyi István Technikum: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák hatósági házi karanténban.
– Báthory István Technikum: 3 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 2 diák igazolt koronavírus fertőzött, 3 tanár hatósági házi karanténban, 12 diák hatósági házi karanténban.
Idősek Otthona és Gondozóház: november 12-én megszűnt az intézményben a járványügyi megfigyelés, a zárlatot feloldották, de a látogatási és kijárási tilalom továbbra is érvényben van. Az alapszolgáltatásban (nappali ellátás, házi segítségnyújtás, étkeztetés) 3 dolgozó pozitív, 3 dolgozó mintavételre vár.
Család- és Gyermekjóléti Központ: minden dolgozó meggyógyult, már nincs érintett koronavírus fertőzött. Az intézmény október 26. és 30. között ügyeleti rendszerben működött. November 2-től visszaállt a normál üzemmód, minden jogszabályban előírt feladatát végzi az intézmény, az előírt járványügyi szabályok betartásával. Továbbá ők végzik a hatósági karanténosokat ellátását is.
Néhány fontos információ a koronavírusról:
1. A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.
2. A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.
3. Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. Az elmúlt egy évben a világon már közel 1,4 millióan haltak bele a vírusba.
4. A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.
5. A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.
6. A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 újból elkapható.
7. Jelenleg hatásos ellenszer, megbízható, széles körben és hosszabb ideig tesztelt gyógyszer, illetve oltás nem létezik. Rengeteg helyen folynak kutatások és vannak biztató eredmények, ezekben valamennyien reménykedünk!

8. Amíg nincs hatásos, tesztelt és igazolt gyógyszer, illetve oltóanyag, addig a leghatásosabb módszerek a járvány terjedésére a már sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.
❗️Vigyázzunk egymásra! ❗️
Zalaegerszeg, 2020. november 23.

Balaicz Zoltán
polgármester