„Azt hiszem, hogy rosszul döntöttem…” (2018.07.11., 9:25)

Zalaegerszegi beszélgetés Déri „Gusztival”, aki az „Év kapusa” volt 1972/73-ban (3.)

 

Déri László: - A legjobb kapuskorban voltam, úgy éreztem, hogy 4-5 év még előttem áll.

 

Folytatjuk beszélgetésünket Déri Lászlóval, a ZTE egykori labdarúgójával, aki az 1972/73-as bajnokságban az „Év kapusa” lett. Éppen 45 éve történt… (A cikksorozat előző részei az oldal alján találhatók - a szerk.)
- Hogy történt a távozásod a ZTE-től?
- A ZTE egyik vezetője megkeresett az átigazolási szezon utolsó napján és megkérdezte: nincs kedvem átigazolni Székesfehérvárra, esetleg Győrbe? NB II-es csapatokat említett. Nincs - mondtam, hiszen 1982 június végéig érvényes volt a szerződésem. Az volt az álláspontom, hogy inkább elmegyek dolgozni, ám közben megkerestek Tapolcáról.
- Kicsoda?
- Németh Lajos, akivel nagyon jó volt a kapcsolatom ifi-válogatott koromból.
- A kanizsai Németh Lajos?
- Igen!
- Ő nemrég halt meg…
- Ezt nem tudtam. Nagyon sajnálom. Nagyon rendes volt velem. Három nap gondolkodási időt kértem.

 

A ZTE csapatában… Déri László a felső sorban jobbról a harmadik. Mellette Bolemányi János (balról) és Ambrus Zoltán, akivel Badacsonytomajban is együtt játszott.

Rákattintva nagyítható.

 

- Hol szerepelt akkor a Tapolca?
- Az NB II-ben. Háromcsoportos volt akkor a második vonal. Igent mondtam, egy évre írtam alá. Nagyszerű évet zártunk a Tapolcai Bauxitbányásszal. Meg is keresett a ZTE elnöke, hogy jöjjek vissza Egerszegre. Kovács Béla volt akkor a kapus, azt mondták, hogy nyílt verseny lesz közöttünk, s ha kispados leszek, akkor is a prémium 75 százalékát kapom. Több ok is közrejátszott, hogy nem jöttem vissza…
- A hiúság is?
- Igen. Azt hiszem, hogy rosszul döntöttem, mert Tapolcán belekeveredtem a totó-ügybe. Eltiltottak három évre. A kishalakon verték el a port.
- Ez hogyan hatott ki további pályafutásodra?
- Nem adtam fel.
- Hány éves voltál akkor?
- Harminckettő. A legjobb kapuskorban voltam, úgy éreztem, hogy 4-5 év még előttem áll. Akár az NB I-ben is, de a második vonalban feltétlenül. Badacsonytomajban, a megyeiben kezdtem újra. Felkerültünk az NB III-ba, a ZTE-ből Ambrus Zoli is itt játszott. Rengeteg szurkoló volt a meccseinken. Aztán visszakerültem Tapolcára, a TIAC-ban. Ezer néző volt egy-egy meccsen, pedig a megyei bajnokságban szerepeltünk. Ez egy szép időszak volt. Aztán 1994-ben Budapestre kerültem, de még onnét is eljártam Tapolcára védeni.
- Mit csináltál a fővárosban?
- Vendéglátóztam, hiszen ez a civil szakmám. Öt évig dolgoztam ott, miközben megismertem mostani feleségemet és kikerültem Németországba.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A nemrég elhunyt Németh Lajos, aki Tapolcára hívta Déri „Gusztit”.

 

Csókolommal köszönt csapattársának (2018.06.08.)

Egyszerre álltunk Bolemányival a kapuban (2018.06.14.)