Az USA elnöke „bemutatkozott” Oroszországnak

Putyin jó egészséget kívánt Bidennek

(2021.03.19., 9:00)

 

Joe Biden: Egy zavaros öregember. Ilyen elnök kellett az Egyesült Államoknak…

Fotó: Jonathan Ernst/MTI/EPA/Pool

 

Jó egészséget kívánt Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Bidennek egy nappal azután, hogy amerikai hivatali partnere gyilkosnak minősítette őt.
„Valóban személyesen ismerjük egymást, ahogy Biden mondja. Hogy mit felelnék neki? Jó egészséget! Egészséget kívánok neki. Ezt irónia és vicc nélkül mondom” – nyilatkozott kérdésre válaszolva Putyin csütörtökön egy élő tévéműsorban.
Az elnök azt fejtegette, hogy mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.
„Minden nép, minden állam történelmében sok nagyon nehéz, drámai és véres esemény történt. Amikor más embereket, más népeket jellemzünk, az olyan, mintha tükörbe néznénk, önmagunkat látjuk bennük, másokra vetítjük át azt, ami (.) a saját lényegünk” – fogalmazott.
„Emlékszem, amikor gyerekkorunkban az udvaron összevesztünk, azt mondtuk egymásnak: aki mondja másra, az mondja magára. De ez nem véletlen, ez nem egyszerűen egy gyermekmondóka és tréfa. Ebben nagyon mély pszichológiai értelem rejlik: másokban mindig a saját tulajdonságainkat látjuk, azt, hogy ugyanolyanok, mint mi. Ebből kiindulva jellemezzük őket és értékelünk egyáltalán” – vélekedett az orosz elnök.

 

Vlagyimir Putyin volt most úriember.

Fotó: TASR/AP

 

Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban indián törzseket irtottak ki, és a Black Lives Matter mozgalomra utalva arra is, hogy a rabszolgaság következményei ma sem múltak el nyomtalanul.
„Ezenkívül ez az egyetlen olyan ország, amely bevetette az atomfegyvert” – hangoztatta.
Putyin kijelentette, hogy az amerikai establishmentben sok becsületes és tisztességes ember van, és Oroszország rájuk kíván támaszkodni. Mint mondta, az amerikai vezetés kizárólag Washington feltételei alapján akarja alakítani a viszonyt, de Moszkva csakis a számára kedvező feltételek mellett hajlandó az együttműködésre.
Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak (killer) minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy hivatali partnere „meg fog fizetni” a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért. (Forrás: MTI)