Az „Öreg” 80 éves (2018.10.17., 9:55)

 

Az NB I-be jutott csapat kapitányaként, balról a felső sorban (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Október 18-án, csütörtökön lesz 80 éves Madár Gábor, akit méltán tartunk a Zalaegerszegi Torna Egylet kiemelkedő egyéniségének.
Az idősebb korosztály tagjai még láthatták a pályán játszani. A következő generáció focibarátai edzői pályafutását kísérhették figyelemmel.
Még ma is aktív, s arra a nagyszerű játékra tanítja a fiatalokat, amit úgy hívnak, hogy labdarúgás.
Kedves Gábor! A zalaegerszegi focibarátok nevében is szeretnélek köszönteni 80. születésnapod alkalmából. Kívánunk jó egészséget, hosszú életet, és még sok tehetséges tanítványt!
Szeretettel:

Ekler Elemér

***

Ezer szállal kötődik a ZTE-hez.

 

Az évforduló alkalmából egy 1995-ben megjelent könyvünkben (ZTE- mozaikok I.) szereplő interjúval idézzük fel a kezdeti időszakot. Természetesen az ezt követő évtizedek számvetését is olvashatják majd a későbbiekben.
- Nem könnyű Madár Gábor dolga, hiszen a ZTE-vel kötött „házassága” több évtizedes. Felejthetetlen pillanatok jócskán akadhatnak…
- Nemrég számoltam össze: negyvenhárom éve vagyok a labdarúgás vérkeringésében, nyolc-kilenc évet leszámítva mindig a ZTE színeiben dolgoztam. Játékos-pályafutásom lezárultával szakvezetőként, edzőként és vezetőként is végijártam a ranglétrát. Olyan állomásai voltak pályafutásomnak, amelyek már nem ismétlődhetnek meg. Részben objektív okok miatt, hiszen játékosként már nem húzhatom magamra a ZTE mezét.
- De a korábbi élményekre lehet emlékezni…
- Az 1972-ben NB I-be jutott csapat játékosa, egyben kapitánya voltam. Tizenhét évi tartós élvonalbeli szereplés után búcsúra kényszerült az együttes. 1990/91-ben mint edző segítettem a visszakerülést, majd egy rövid szünet után jött az 1993/94-es bajnokság, amikor irányításommal ismét visszakerült az élvonalba a ZTE.
- Azzal bizonyára ön is kiegyezne, hogy nem kellene megismételni ezt a bravúrt, hiszen ez azt jelenti, hogy a ZTE ismét stabil élvonalbeli csapat lesz.
- Ezt én is remélem. Ennek természetesen egészen mások a feltételei, mint huszonhárom évvel ezelőtt. Az ország nehéz gazdasági helyzete kihat a labdarúgásra is.

 

Az alsó sorban jobbról a negyedik (a fotó rákattintva nagyítható).

 

- A klub 75 éves jubileumát méltóképpen ünnepelte a csapat, hiszen újonc létére a nyolcadik helyen végzett…
- Annál is inkább, mert rendkívül szerény körülmények között dolgozik a szakosztály, ráadásul a csapat is fiatal játékosokból áll. Az országos sajtó és a szakmai közvélemény is elismeréssel szólt a ZTE-ről, kiemelve a hosszú és következetes utánpótlás-nevelést. A keret 90-95 százalékban saját nevelésű játékosokból áll, ami a magyar labdarúgásban ritka jelenség.
- Nyilván továbbra is ezt az utat kívánjuk járni…
- Igen, de az előbb említett anyagi nehézségek ezt mindinkább nehezítik. Az érem másik oldala, hogy a tanulásban is tehetséges fiatalok előbb-utóbb főiskolára, egyetemre mennek, vagyis nem a mi klubunk profitál a korábban befektetett, több éves munkából. De ez az élet rendje, én mindig támogattam a játékosok továbbtanulását. Ebben az évben is három ilyen szépreményű fiatal távozott tőlünk, de az egyéni boldogulásuk miatt megértettük a lépésüket. Az megint más kérdés, hogy az iskola elvégzése, a diploma megszerzése után hogyan kerülnek vissza, egyáltalán be tudnak vagy be kívánnak-e kapcsolódni a labdarúgás vérkeringésébe. De hát ilyen az edzősors…

 

Ma is tanítja a fiatalokat.

Fotó: ZTE FC honlapja