Az MSZP szerint újjá kell építeni az egészségügyet

– avagy Bangóné Borbély Ildikó újabb „szakértése”

(2021.01.19.,12:25)

 

Bangóné Borbély Ildikó a helyesírás mellett az egészségügyet is megreformálná.

Fotó: MTI - Kovács Attila

 

Az egészségügy újjáépítését sürgette az MSZP országgyűlési képviselője, bírálva, hogy az elmúlt tíz évben a sportra fordított kiadások 458 százalékkal, míg az egészségügyre fordítottak csak 49 százalékkal emelkedtek.
Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy az egészségügy átalakítása nem várhat.
Hozzátette: az egészségügyi rendszer újjáépítésére van szükség, mert csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenkinek, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz; ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, az eszközök beszerzéséhez szükséges pénz; ha önálló minisztérium, kompetens kormánytag felel az ellátás megszervezéséért.
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, az egészségügyi rendszert érintő kritikáik soha nem az egészségügyi dolgozóknak szólnak, hiszen csakis az ő kitartásuknak köszönhető, hogy a rendszer még nem omlott össze. A bírálat csakis a körülményeknek és az azokért felelős Orbán-kormánynak szól – közölte.

 

Gyurcsány Ferenc: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este…” S valószínűleg most is…

Fotó: MTI – Kovács Tamás

 

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben az egészségügy bizonyos területeiről folyamatosan forrásokat vontak ki, miközben sportra, stadionokra jelentősen több pénzt fordított a kormány.
Kifejtette: míg 2011-ben a sportcélú kiadások 99,5 milliárdot tettek ki, addig 2019-ben ez az összeg már több mint 555 milliárd forint volt. A növekedés mértéke 458 százalékos volt, miközben az egészségügyi kiadások csak 49 százalékkal emelkedtek – közölte.
Felhívta a figyelmet egy tavaly decemberi közvélemény-kutatásra, amely szerint a válaszadók 88 százaléka azt akarja, hogy a kormány sokkal több pénzt fordítson az egészségügyre. A válaszadók kétharmada támogatta az Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője által indított kezdeményezés, az európai egészségügyi unió megvalósulását, amelynek célja, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket a tagállamok közegészségügyi rendszerei között – mondta. (Forrás: MTI)

 

* * *

S hogyan kellene újjáépíteni a magyar egészségügyet? Ebben nagy tapasztalatuk van Bangóné Borbély Ildikóéknak. E cikk keretében nem is tudunk erről részletesen beszámolni.
A balliberális kormányok idején történt egy és más a magyar egészségügy területén. Kommentár nélkül:
– Több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből.
– A kórházakat eladósították, az adósság 2010-ben elérte a 130 milliárd forintot.
– Az aktív kórházi ágyak számát a baloldal 16 ezerrel csökkentette.
– Szétverték a megbízhatóan működő egészségügyi struktúrát.
– Több száz patikát vittek csődbe.
– Baloldali kifizetőhelyek voltak az egészségügyben. A Gyurcsány-kormány 220 millió forintot költött a vízútdíjhoz kapcsolódó kommunikációra.
– Hűtlen kezelés az Állami Egészségügyi Központnál.
– Hűtlen kezelés az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél.
– Intézménybezárások és aktív férőhelyek csökkentése.
– Kórházi széfek. A költségeket a társadalombiztosítás állta a vizitdíjak és a kórházi napidíjak befizetéseiből.
– Vizitdíj bevezetése.

 

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Abból a szép, Bangóné által visszasírt időből.

Fotó: MTI

 

Vannak még egyéb ötletei az egészségügy újjáépítésére Bangóné Borbély Ildikónak?
Nekem igen, de az most neki szól inkább. Az egészségügyi „reform” fabrikálása helyett inkább iratkozzon be a dolgozók esti iskolájába. A magyar helyesírási kurzusra. Viheti magával elvtársnőit is. Hagyja az egészségügyet (is) inkább az ahhoz értő szakemberekre.

E.E.