Az EU új, hiteles és átlátható választásokat sürget Fehéroroszországban (2021.02.08.,10:35)

És az Egyesült Államokban?

 

Josep Borrellék tágíthatnák a kört az átlátható és hiteles választásokkal kapcsolatban.

 

Az Európai Unió továbbra is a valódi, széles körű nemzeti párbeszéd gyors elindítását sürgeti Fehéroroszországban, ezt új, hiteles és átlátható választásoknak kell követniük, tiszteletben tartva a fehérorosz nép akaratát - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos közös nyilatkozatban.
A közleményben - amelyet a Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető által február 7-re meghirdetett, Fehéroroszországgal való szolidaritás napját megelőzően adtak ki - aláhúzták, hogy az országban továbbra is igazságtalan üldöztetés folyik az ellenzék és a civil társadalom, a médiában dolgozók, a munkavállalók és a vállalkozók, valamint számos olyan diák ellen, akiket elbocsátottak az egyetemekről, és megtagadták az oktatáshoz való jogukat.
Leszögezték: a hatóságoknak figyelembe kell venniük a lakosság demokratikus jövő iránti, valamint az alapvető szabadságok és az emberi jogok tiszteletben tartására irányuló folyamatos kérését. A békés tüntetők ellen alkalmazott erőszakot azonnal be kell szüntetni. Minden önkényesen őrizetbe vett embert, beleértve a politikai foglyokat és újságírókat is, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani. Az emberi jogok megsértésének valamennyi elkövetőjét felelősségre kell vonni - húzták alá.
Kijelentették, hogy az Európai Unió továbbra is határozottan kiáll a fehérorosz nép mellett. Növelte a népnek nyújtott támogatását, és készen áll arra, hogy a demokratikus Fehéroroszországot különféle eszközökkel, köztük átfogó gazdasági támogatási tervvel segítse - tette hozzá Josep Borrell és Várhelyi Olivér a közös nyilatkozatban.
Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. (Forrás: MTI)

 

* * *

Nincs ezzel a sürgető felhívással semmi gond, vállalható, de… Egy hasonló nyilatkozattal azonban nem ártana megkeresni az Amerikai Egyesült Államok fővárosában található Fehér Házat, s beható tájékoztatást kérni a novemberi elnökválasztás – enyhén fogalmazva – furcsa körülményeiről. Mifelénk fogalmazva: a csalásokról.
Hogy az USA nem európai ország? Fehéroroszország viszont nem az Európai Unió tagja.
De hogy Európában maradjunk: küldhetnének egy ilyen kritikus nyilatkozatot Ukrajnának is. Például a nemzeti kisebbségek diszkriminációja miatt.
Vagy éppen Romániának – ugyanezért. Ráadásul szomszédunk az EU tagja…

E.E.