Az EU késik, de Magyarország a hibás (2021.02.22.,12:40)

Cikk a New York Timesben

 

Vakcinák… és rosszindulat…

Fotó: Getty Images

 

A magyar kormány vitatott vakcinabeszerzéseiről ír a New York Times – közli a HáziPatika.com. Az amerikai lapban megjelentek szerint Magyarország az első uniós tagállam, amely a közösségi oltási stratégiát felrúgva az EU-ban még nem engedélyezett oltóanyagokkal is megkezdi a lakosság vakcinációját - számolt be róla a neves amerikai napilap.
Magyarországon már megindult az oltás az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által közelmúltban engedélyezett orosz Szputnyik V vakcinával. Hamarosan a kínai Sinopharm vállalat egyik koronavírus elleni oltóanyagát is élesben bevethetik - erről írt a napokban a New York Times. A cikk megszólalói úgy vélik, a lépés alááshatja az unió közös oltási stratégiáját.
Az újság utalt Magyarország nehéz gazdasági helyzetére is, és az uniós oltási stratégiát megkerülő oltási terv egyik fő mozgatórugójaként a jövő évi választásokat jelölte meg. A lap idézte Orbán Viktor januári beszédét, amelyben a miniszterelnök azzal indokolta különutasságát, hogy „a magyar embereknek oltásra van szükségük, nem magyarázatra. És ha ez nem érkezik meg Brüsszelből, akkor máshonnan kell jönnie”.

 

*  *  *

Sejtjük, hogyan születik egy ilyen cikk az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb példányszámú lapjában. A balliberális magyar országáruló ír egy mószeroló levelet az amerikai lap szerkesztőségének, panaszáradatot zúdítva az ügyeletes szerkesztőre. Neki talán eszébe sem jutna ezzel foglalkozni, hiszen Magyarország kicsi ország, messze is van. Ráadásul van elég dolguk, hogy legitimálják az új elnök, Joe Biden uralkodását, másrészt az Amerikai Egyesült Államok koronavírus járvánnyal összefüggő adatai rosszabbak, mint Magyarországé.
A cikk szerint hazánk felrúgta az EU közösségi stratégiáját. A „súgó” azonban azt nem közölte az újsággal, hogy ezt a közösségi stratégiát éppen az EU rúgta fel azzal, hogy késett a vakcinák beszerzésével, ráadásul késik azok szállítása is. Orbán Viktor, s a kormány pedig úgy döntött, hogy vakcinát szerez a magyar embereknek, ha már az EU jobban el van foglalva a mondvacsinált, bosszúszomjas kötelességszegési eljárásokkal, mint a hatékony vakcinabeszerzéssel, amikért ráadásul már előre fizettek a gyógyszergyártóknak.
Nem véletlen egyébként, hogy a New York Times „cikkéről” a HáziPatika.com frissen számol be. Ez a portál a Centrál Médiacsoport Zrt.-hez tartozik, akárcsak a 24.hu, amelynek hangvételét nem kell bemutatni. Az biztos, hogy nem a jelenlegi kormány a kedvence. Mögötte pedig nem más áll, mint Varga Zoltán, akit baloldali oligarchaként emlegetnek.

E.E.