Az ámokfutás folytatódik (2021.02.19., 9:10)

Nem tanulnak az ostoba EU-bürokraták

 

– Rozi néni, a bejglije nem harmonizál az uniós szabvánnyal, s a töltelékspirál is az óramutató járásával ellentétes irányban kanyarodik. Ennek alighanem kötelezettség-szegési eljárás lesz a vége!

Rajz: Farkas László (2012.12.20)

 

Az Európai Bizottság közzétette a kötelezettségszegési eljárások februári állását, ebből kitűnt, hogy három országot, Németországot, Szlovéniát és Lengyelországot az Európai Unió Bírósága elé idézett. Az újonnan indított eljárások között Magyarország is érintett.
A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság úgy dönt, hogy az unió luxemburgi székhelyű bíróságához fordul, amiért Németország elmulasztotta megfelelően nemzeti jogrendjébe iktatni a természetes élőhelyekre vonatkozó uniós irányelvet. Az indoklás szerint Németország nem tartotta be a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló irányelvből fakadó kötelezettségeit.
Szlovéniának azért kell az uniós bíróság elé állnia, mert nem tartotta be a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelv követelményeit. Az irányelv előírja a tagállamoknak, hogy a városok agglomerációiban is biztosítsák a szennyvíz megfelelő gyűjtését és kezelését, ezáltal kiküszöbölve vagy csökkentve a nemkívánatos hatásukat.
Lengyelország esetében az Európai Bizottság a zajcsökkentésre vonatkozó irányelv be nem tartása miatt döntött arról, hogy az uniós bírósághoz fordul. Az uniós bizottság szerint az Európai Unió az emberi egészséget károsító zaj leküzdésére törekszik. A lengyel nemzeti jogszabályok azonban nem irányozzák elő az uniós irányelv által előírt cselekvési tervek kidolgozását, függetlenül attól, hogy a zajszennyezés számos területen túllépi a meghatározott határértéket. A vonatkozó cselekvési tervek annak ellenére hiányoznak Lengyelország esetében, hogy lejárt az ilyen tervek elfogadásának határideje – emlékeztett az uniós bizottság.
A kötelezettségszegési eljárások februári csomagjában Magyarországgal összefüggésben az Európai Bizottság arról határozott, hogy eljárást indít, mert véleménye szerint a magyar kormány nem tett eleget az uniós bíróság által a civiltörvény ügyében hozott ítéletének. A brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben az ítélet végrehajtására szólította fel a kormányt.
Az uniós bizottság újabb pert indított Magyarországgal szemben azért is, mert véleménye szerint a tagállam a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések meghozatalakor nem tartotta tiszteletben az EU menekültügyi jogszabályait. Az indoklással ellátott vélemény megküldését azért találta megalapozottnak a brüsszeli testület, mert véleménye szerint a magyar rendkívüli jogszabályok jogellenesen korlátozzák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést.
Az Európai Bizottság végezetül azért döntött szabálysértési eljárás megindítása mellett Magyarországgal szemben, mert indoklása szerint a tagország az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságában az unió álláspontja ellen szavazott decemberben. A bizottság szerint Magyarország nem tartotta magát az Európai Unió álláspontjához, amikor az ENSZ illetékes bizottságában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kannabiszra és a hozzá kapcsolódó anyagokra vonatkozó ajánlásairól szavazott. Mint emlékeztettek, az unió álláspontjának képviselete kötelező a tagállamokra nézve, amelyeknek az uniós szerződés 218. cikkének 9. bekezdésével összhangban kell szavazniuk a kábítószerekkel foglalkozó bizottságban. Magyarország kétszer is az unió álláspontjával ellentétben szavazott a WHO ajánlásairól szóló szavazás során - közölték.
Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság érveire, ellenkező esetben a testület az eljárásokat a következő szakaszba léptetheti – hangsúlyozta a bizottság. (Forrás: MTI)

 

*  *  *

 

– Ha szép szóval nem bírjuk jobb belátásra bírni Orbánékat, javaslom, hogy állítsuk vissza a deres kizárólagos magyarországi alkalmazását!

Rajz: Farkas László (2012.03.14.)

 

Miközben tombol a koronavírus-járvány, naponta ezrek halnak meg, tízezrek lesznek betegek, az európai uniós fafejű bürokraták továbbra is kötelezettszegési eljárásokkal vacakolnak. Pedig köztudott, tényszerű, elismert dolog, hogy az Európai Unió nagyot hibázott a járvány elleni védőoltás vakcináinak beszerzésében. Amit tett, pontosabban nem tett, az nem is hiba, hanem bűn. S még ezután is fabrikálják a kötelezettszegési eljárásaikat, ahelyett, hogy Canossát járva próbáljanak elegendő oltóanyagot beszerezni. Közben – többek között a másik sóhivatalra, az ENSZ-re hivatkozva is támadják Magyarországot. Arra a WHO nevű illetékes szakbizottságra támaszkodva, amely kezdetben elbagatellizálta a koronavírus-járvány által jelentő veszélyt.
S Brüsszelben ebben felbujtó partnerek a balliberális, országáruló (nem nemzetárulót írtam szándékosan, mert nem ismerik ezek a nemzet fogalmát) magyar EU-képviselők Dobrev, Ujhelyi, Donáth vezérletével. Erre nem árt majd emlékezni…

E.E.