Átadták az M70 autópálya Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakaszát (2019.12.16., 10:45)

 

Az M70-es gyorsforgalmi út kétszer kétsávosra bővített, Letenye és Tornyiszentmiklós-országhatár közötti szakasza Letenye közelében az átadóünnepség napján, 2019. december 13-án.

 

December 13-án átadták az M70-es gyorsforgalmi út kétszer kétsávosra bővített, Letenye és Tornyiszentmiklós-országhatár közötti szakaszát, amelyet ezután autópályaként használhatnak a közlekedők.
A 16,7 milliárd forintból megújított 13,7 kilométer hosszúságú útszakaszt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter avatta fel.
A tárcavezető beszédében hangsúlyozta, hogy 2019 rekordévnek számít a közúti közlekedés fejlesztésében, az idén minden eddiginél több pénzt fordítottak erre a területre, összesen 566 milliárd forintból valósultak meg beruházások.
A miniszter kifejtette: a színvonalas közúti hálózat alapvetően befolyásolja egy-egy térség gazdasági fejlődését és a helyiek életminőségét, ezért a magyar kormány a fenntartható gazdasági növekedés alapfeltételeként kezeli a közlekedési hálózatok üzemeltetését és azok folyamatos bővítését.
Továbbra is kiemelt célnak tekintik, hogy azokat a megyei jogú városokat és kiemelt gazdasági területeket, amelyek ma még csak kétsávos főutakon érhetőek el, bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba, az autópályák és autóutak pedig ahol lehet mindenütt elérjék az országhatárokat – mondta Palkovics László.
A Zala megyében átadott útfejlesztésnek köszönhetően szavai szerint akadálymentessé vált Magyarország és Szlovénia között az országhatáron átívelő nemzetközi forgalom, jelentősen lerövidült a menetidő Tornyiszentmiklós és Letenye között, nem utolsó sorban pedig biztonságosabbá vált a közlekedés.

 

Palkovics László (k), Cseresnyés Péter (b2), Nagy László az EuroAszfalt Kft. ügyvezetője (b), Kondrik Kornél (j2) és Zsiga György, a Colas Út vezérigazgatója (j) átvágja a nemzeti színű szalagot.

Fotók: MTI/Varga György

 

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi feladatokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) úgy fogalmazott, az egykori rossz hírűvé vált útszakasz, amelyen számos súlyos baleset történt, a „jövő útjává” válik, hiszen a térség gazdasága számára döntő fontosságú az infrastruktúra minősége. A beruházás hozzájárul ahhoz is, hogy a térségben élők szülőföldjükön találják meg boldogulásukat.
Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgató-helyettese a fejlesztés részleteit ismertetve elmondta: a Letenye Muraszemenye és Muraszemenye Tornyiszentmiklós közötti szakaszon az eddigi kétszer egysávos utat bővítették kétszer kétsávosra, a kivitelezés során öt új hidat és két vadátjárót építettek meg.
Hozzátette: az autóútból autópályává fejlesztett szakaszon ezután 130 kilométer óránkénti sebességgel haladhatnak a közlekedők.
Szólt arról is, hogy Európai Unió által támogatott projekt részeként Murarátkán növelték az árvízvédelem hatékonyságát, úgynevezett „csőhidak” beépítésével. (Forrás: MTI)