Arcvédő pajzsok, FFP3 maszkok, kínai adomány (2020.04.17., 8:40)

Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatója

 

100 db arcvédő pajzsot kapott az önkormányzat.

Fotó: Seres Péter

 

Kedves zalaegerszegiek!
A helyi Mould-Tech Kft. száz darab plexiből készült fejpántos arcvédő pajzsot juttatott az önkormányzatnak, melyeket 3D nyomtatási technikával saját maguk állítottak elő. Ezek a mai napon érkeztek meg a Városházára. Juttatunk belőlük a saját önkormányzati egészségügyi alapellátási rendszerünkbe, a háziorvosoknak, a gyermekorvosoknak, a fogorvosoknak, az ügyeletnek és az idősotthonainknak, továbbá a maradékból adományozunk a megyei kórháznak is. Reméljük, hogy ezekből a felszerelésekből a későbbiekben nagyobb mennyiséget is sikerül az ellátórendszerbe juttatni.
Korábban már beszámoltam róla, hogy a 2010-ben bezárt egykori Balaton Hotelt egy kínai befektető vásárolta meg, aki az épületet már nagyrészt felújította és 65 szobás, négycsillagos szállodaként szeretné üzemeltetni. A készültség 85 százalékos, de a kialakult járványügyi helyzet miatt egy ideig még nem tervezi a nyitást. A tulajdonos segítséget ajánlott fel városunknak és a megyei kórháznak: 10 ezer maszkot szeretne eljuttatni Kínából. Egyeztettem Magyarország Sanghaji Főkonzulátusával, hogy technikailag és jogilag segítsék a szállítást, ma pedig információt kaptam róla, hogy az eszközöket szállító repülőgép megérkezett Ferihegyre. A Zalaegerszegre szállításról gondoskodunk.
Talán a legnehezebben beszerezhető védelmi eszköz jelenleg a cserélhető szűrős FFP3 típusú maszk. Végre sikerült ebből is egy kisebb mennyiséghez hozzájutni, melyeket a mai napon juttatunk el az ügyeletre és az idősotthonokba, továbbá egy kisebb csomagot adományként a megyei kórházba.
Szintén a mai napon szállítjuk ki egységes csomagban a háziorvosainknak, a gyermekorvosainknak és a fogorvosoknak, az ügyeleten dolgozóknak és az idősotthonoknak az arcvédő pajzsokat és a tegnap megérkezett FFP2-es maszkokat.
Hétfőn indul a háziorvosi rendelők és az ügyelet belső vírusmentesítése, levegő és felületfertőtlenítése, amely rendszeresen zajlik majd.
Az elmúlt két hétben 33 ezer (!) lakossági maszk készült el, ezek steril csomagolása, hajtogatása és borítékolása után a posta dolgozói vitték ki a címekre. Köszönet a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ minden dolgozójának, az önkénteseknek és a postásoknak! Ma délután és pénteken délután újabb 5-5 ezer lakossági maszk készülhet el, ha ezeket is postára adják, akkor jövő hétfőre már 43 ezer darab lesz a kiküldöttek száma, és az utolsó hétre 17 ezer darab marad. Mi a küldési sorrend? A címek a lakcímnyilvántartóban szereplő állandó lakcímek szerint lettek nyomtatva, de mivel egyszerre sokan dolgoznak rajta, nincs benne semmi sorrendiség, csak ahogy a kupacokkal végeznek az önkéntesek. Így lehet olyan, hogy egyes családtagok megkapták, mások még nem. Miért külön kapja mindenki? Mert adott, hogy a postán egy boríték milyen vastag lehet és maximum mekkora súlyú. Három vagy négy maszk nem fér bele egy közepes borítékba, arra pedig már nincs energiája az önkénteseknek, hogy válogassanak és még boríték méreteket is rendezzenek. Kérem tehát a következő másfél hétben mindenkinek a türelmét. Fontos: ezek a maszkok sem tudják megakadályozni, hogy valaki elkapja a vírust. A fő céljuk az, hogy viselőjük ne adja tovább a fertőzést. A betegek nagy része tünetmentes és úgy is terjeszti a vírust, hogy nem is tud róla. Ha tehát minden zalaegerszegi viselni fogja a maszkokat, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a járvány terjedését. A maszkok 100 százalékos pamutból készültek, sokszor felhasználhatók, 60-80 fokon moshatók (lehetőleg naponta, minden használat előtt kell mosni őket), centrifugázhatók, szárítógépbe is tehetők, 100-200 fokon vasalhatók. Kérem Önöket, hogy az első viselés előtt mindenképpen mossák ki egyszer a maszkokat.
A mai adatok szerint Zala megyében 33 főre nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma. Még mindig sokan vannak, akik felelőtlenek, csoportosulnak, nem hordanak maszkot, illetve a bevásárlóközpontokban nem tartják be a szükséges távolságot! Fokozottan kérek újra mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra!
A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 64 fő. (Az összes eddigi 185 határozatból 121 már lejárt.)
A zalaegerszegi bölcsődék közül a Tipegő Bölcsődében biztosítjuk indokolt esetekben a kiscsoportos felügyeletet, ahol ma 13 ilyen gyermek volt.
A zalaegerszegi óvodák közül a Kosztolányi téri Óvodában biztosítjuk indokolt esetekben a kiscsoportos felügyeletet, ahol ma 18 ilyen gyermek volt.
Az önkormányzat által biztosított közétkeztetési lehetőséget (ebéd elvitelének formájában) a bölcsődék esetében 4 fő, az óvodák esetében 76 fő, az iskolák esetében 79 fő vette igénybe. Szociális alapon 320 főnek szállítottunk ki ma ebédet.
Az önkormányzat által az időseket segítő támogatói programba 1 új személy kapcsolódott be, a teljes ellátotti létszám 97 fő.
Aki szeretné támogatni az önkormányzat védelmi programját, a maszkok és egyéb védőfelszerelések beszerzését, az itt tud adományt felajánlani: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata letéti számla: 11749008-15432704-06530000 (eddig 13.557.565 Ft gyűlt össze). Aki a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat szeretné támogatni, itt teheti meg: Ispita Alapítvány, Budapest Bank 10104961-07114362-00000000, vagy OTP 11749008-20137247.
Az eddig meghozott döntések azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket!
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését nem lehet a város határain megállítani, mint ahogy a világban sehol sem lehet. Ezért nekünk, zalaegerszegieknek fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot. Rendkívül nehéz hetek és hónapok várnak ránk, olyan időszak, ami mindannyiunk számára új és szokatlan, hiszen évtizedek óta nem fordult elő még csak hasonló helyzet sem, ezért most minden eddiginél fontosabb az összefogás! A negatív gazdasági következményeket pedig egyelőre még csak becsülni sem tudjuk.
Alaptalan információknak, álhíreknek, felesleges pánikkeltésnek ne adjunk teret! Tudni kell, hogy a koronavírus a legtöbb ember számára NEM életveszélyes betegség, vannak, akik enyhe tünetekkel vészelik át, sőt, a világban több tízezren néhány hét alatt már ki is gyógyultak belőle. Akikre különösen veszélyes, azok az idősek, illetve egyéb más betegséggel is küzdők (a sajnálatos halálesetek főleg ebből a két körből kerülnek ki), rájuk fokozottan kell figyelnünk! Megkérek mindenkit, de különösen az időseket, hogy a járvány ideje alatt lehetőleg maradjanak otthon!
Fontos! Ha bármilyen tünetet tapasztalnak magukon, ami a fertőzéssel összefügghet (légzőszervi tünetek, nehéz légzés, magas láz, tüdőgyulladáshoz hasonló fájdalmak, gyomorbántalmak), akkor otthon kell maradni. Nem szabad bemenni koronavírus-fertőzés gyanújával a háziorvosi rendelőbe, vagy kórházba, hanem telefonon kell értesíteni a háziorvost, súlyos esetekben a mentőket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat (+36-80-277-455; +36-80-277-456) hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. Ezek a hét minden napján 24 órában elérhetők, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. A vonalakon szakemberek adnak információt a koronavírusról. A koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők a www.koronavirus.gov.hu oldalon.
Ahogy azt mi, zalaegerszegiek mindig is tenni szoktuk, felelősségteljes magatartással, egymásra fokozottan odafigyelve, a szabályokat betartva biztos vagyok benne, hogy közösen átvészeljük az előttünk álló időszakot!
2020. április 16.
Köszönettel:

Balaicz Zoltán
polgármester