Amikor az első ZTE-arany megszületett (2019.02.14.,14:10)

Az első vidéki kupadöntőre emlékezve

 

Az 1988-as kupagyőztes csapat a szurkolókkal (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Ma megkezdődik a férfi kosárlabdázók Magyar Kupa sorozata, amelynek érdekessége, hogy nincs fővárosi csapat a nyolcas mezőnyben. Szombathely, Paks, Jászberény, Körmend, Pécs, Szolnok, Debrecen és Zalaegerszeg küzd a kupáért kieséses rendszerben.
Nyolc vidéki csapat, stílszerűen vidéki helyszínen, Győrben csap össze ma a 4 közé jutásért, holnap pedig már a döntőbe kerülés a tét.
A vidéki fölény kapcsán érdemes megemlíteni, hogy 31 évvel ezelőtt került sor az első vidéki kupadöntőre, s ennek egyik résztvevője éppen a ZTE volt. S milyen érdekes: az ellenfél az Oroszlány volt, ahogy 1979 januárjában az első NB I-es ellenfél is.
1988. március 16-án került sor a döntőre. Előtte nap, március idusán a ZTE iskolajátékkal verte a sokszoros bajnok Budapesti Honvédot. A szakemberek a ZTE-t tartották a döntő nagy esélyesének, ám Gellér Sándor vezetőedző óvatos volt.
„-Nagy lehetőség kapujában állunk. Másfél héten belül az ötödik tétmérkőzésre készülünk úgy, hogy sérülések miatt 5-6 emberre számíthatok csak. Nem leszünk frissek, a Honvéd elleni remek játékot nem várhatja most tőlünk senki sem. Ha a lelkesedés, a győzniakarás elég, akkor talán miénk lesz a kupa.

 

Várszegi József, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke átadja az érmeket a ZTE játékosainak. Bodrogi Csaba kezében a kupa, ami első alkalommal került az egerszegi csapat vitrinébe.

 

Thomasz Szluzalek, az Oroszlány lengyel edzője így vélekedett.
- Nem mi vagyunk az esélyesek, de nincs előre lefutott mérkőzés.
Tulajdonképpen mindkét szakvezető megérezte az elkövetkezendő másfél óra történéseit. Huszonöt perc után valóban úgy tűnt, hogy nem nyerhet más, mint a nagy esélyes ZTE. Ekkor azonban szinte minden zalai játékoson erőt vett a fizikai és idegi fáradtság. Ha ebben a kritikus időszakban fogadni lehetett volna, a közönség kilencven százaléka egy fillért sem tesz az egerszegiekre. A ZTE játékosait azonban hajtotta a korábban sohasem látott, éppen ezért sokszor hiányolt határtalan lelkesedés és győzniakarás. Noha az egész mérkőzés bővelkedett izgalmakban, az utolsó egy perc felülmúlt minden korábbit. Két másodperccel a vége előtt, egyenlő állásnál az a játékos dönthetett a kupa sorsáról, aki 39 percen keresztül meg sem tudta közelíteni igazi tudását. Ám Bodrogi keze ezekben a kritikus pillanatokban nem remegett.
Határtalan volt az öröm a ZTE-táborban. Érdemes megjegyezni az időpontot: 1988. március 16., 21 óra 38 perc Az első zalai kupagyőztest köszöntötték Székesfehérvárott.” (Részlet a Zalatáj Kiadó A nagy csapat című könyvéből.)
Majd 31 évvel később, ma este a ZTE a Debrecen ellen lép pályára a 4 közé jutásért. Eddig 4 kupagyőzelem (s nem mellesleg 4 bajnoki aranyérem) szerepel az egerszegi dicsőségtáblán…

E.E.