„Amikor a tolvaj kiált rendőrért” (2021.03.23.,8:55)

 

Frank Engel: az erkölcs egyik nyugati bajnoka.

Fotó: Europarlament

 

Belebukott az egyre növekvő korrupciós botrányba Frank Engel luxemburgi politikus, aki az elmúlt években a magyar kormány egyik legkeményebb bírálója volt az Európai Unióban – közölte az M1 aktuális csatorna hétfőn.
A műsorban elhangzott: az egykori európai parlamenti (EP-) képviselőt, Jean-Claude Juncker volt bizottsági elnök párttársát saját pártjának tagjai jelentették fel korrupció és fiktív munkavállalás gyanújával.
Az M1 közölte: Frank Engel néhány évvel ezelőtt még Magyarországgal kapcsolatban beszélt gyanús korrupciós ügyekről, 2017-ben pedig Niedermüller Péter társaságában vett részt a DK pártalapítványának budapesti rendezvényén. Beszédének egy részletét Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is közzétette, aki a most csalással vádolt luxemburgi politikus üzenetéhez akkor a kormányra utalva hozzátette: ossza meg, aki felháborítónak tartja a kétarcúságot – jegyezték meg.
A csatornán felidézték, 2017-ben az M1-nek adott exkluzív interjújában a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt elnöke arról beszélt, hogy visszakérnék egy részét azoknak a milliárdoknak, amelyeket a strukturális alapból Magyarország vagy Lengyelország kapna. Frank Engel az elmúlt években a magyar kormány egyik legkeményebb bírálója volt az unióban. Az európai néppártban politizáló képviselő többször szorgalmazta, hogy a Fideszt zárják ki a frakcióból, és arról beszélt: szerinte az uniónak nem tetsző kormányzást folytató tagállamokat forrásmegvonással kellene sújtania.
Kitértek arra: Frank Engel a jogállamisági kérdésekért felelős uniós LIBE bizottság tagjaként rendszeresen fenyegette Magyarországot. A bizottság egyik ülésén úgy fogalmazott: „a magyar rendszer nagyban függ az uniós támogatásoktól, ha elég erőteljesen fejbe kólintjuk őket, akkor majd azt teszik, amit mi akarunk, ez így megy” – idézte a csatorna a politikust.
Felidézték, hogy Frank Engel 2018-ban a magyarországi jogállamiság kérdéséről rendezett európai parlamenti vitanapon is éles kirohanást intézett, szavait a magyar miniszterelnöknek címezve. A politikus akkor egyebek mellett azt rótta fel, hogy a Fidesz szerinte hadjáratot indított Soros György ellen, de bírálta a magyar kormány által képviselt politikai irányvonalat is.
„Minden a vallásról, a család helyes felépítéséről, a nemzetről szól az ön országában” – mondta akkor Frank Engel, aki úgy fogalmazott: elege van a Magyarországon zajló korrupcióból.
Az M1-en elmondták, pénteken jelent meg közlemény arról, hogy Frank Engel pártelnök lemond a Keresztényszocialista Néppártban betöltött tisztségéről. A luxemburgi ellenzéki párt a lemondás okáról nem közölt részleteket. A politikus azonban néhány órával korábban még egy sajtótájékoztatón próbálta tisztázni magát, mert saját párttársai korrupció és fiktív munkavállalás gyanújával jelentették fel az ügyészségen – hangzott el az adásban.
Az összeállítás szerint az ügyről a luxemburgi székhelyű RTL azt írta: Frank Engel 2019-ben hét hónapon keresztül kapott jelentős összeget egy a párthoz köthető alapítványon keresztül, a szerződés szerint azért, hogy tagokat toborozzon. A szervezet viszont valójában csak papíron létezett. Frank Engel szerződéséről ráadásul a vád szerint saját párttársai sem tudtak, akik szerint a politikus pártelnökként nem lett volna jogosult az összesen 40 ezer euróra. Frank Engel az egyik luxemburgi lapnak elismerte, hogy hozzájutott ehhez az összeghez, de azt állította, hogy nem sértett semmilyen törvényt, pusztán egy belső politikai leszámolás zajlik ellene – hangzott el az M1-en. (Forrás: MTI)

* * *

Ilyenek ezek a Frank Engelek, Vera Jourovák, s a többiek. Szerencsére könnyen lehet jellemezni őket találó magyar hasonlatokkal. Ilyen például a „bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű”, vagy éppen „a tolvaj kiált rendőrért”.
Ennél többet nem is érdemes komolyabban foglalkozni ezekkel az alakokkal. Minősítik ők helyettünk is magukat.

E.E.