Állatvédelem és annak állatorvosi lova (1.) (2018.04.17., 13:30)

- avagy a nemesapáti lefoglalás

 

A ház, ahol a lefoglalás történt.

 

Az ügy még a tél végén pattant ki. Egy állatvédő szervezet képviselője és egy Vas megyei állatorvos érkezett Nemesapátiba február 16-án, egy pénteki napon rendőri kísérettel.
Az állatvédő szervezet közösségi oldalán számos információt lehetett már olvasni az ügyről. Ám csak egyik oldalról, az állatvédők szemszögéből. Az eset azonban sokkal bonyolultabb annál, hogy csak az egyik oldal véleményével találkozhasson a közvélemény. Mondhatni - stílszerűen - a magyar állatvédelem állatorvosi lovával állunk szemben.
A Zalatáj szándéka, hogy az ominózus ügyben minden érintett felet megszólaltasson. Vonatkozik ez a lefoglalt állatok gazdájára, az állatvédők képviselőjére, a hatóság embereire, az állatorvosokra. Az állatokra sajnos nem, mert ők nem tudnak emberi nyelven beszélni, legfeljebb Jack London regényeinek főhősei, Jeromos és Mihály. A beszélő és az éneklő kutya… Kutyáról egyébként nincs szó a történetben.
Talán kevesen tudják, hogy állatvédelmi ügyekben egyszintű lett a közigazgatás, vagyis az állatvédőknek a helyi jegyzőket kell elsődlegesen keresni, ha valahol problémával szembesülnek. Nos, ez nem történt meg Nemesapátiban.

 

Bogdán Sándor és felesége.

 

A Nagypáli Közös Önkormányzati Hivatal Alsónemesapáti Kirendeltségének vezetője, dr. Nagy-Kolozsvári Előd aljegyző megkeresésünkre egyértelműen fogalmazott:
- A mai napig nem kaptam hivatalos értesítést az állatok lefoglalásáról. Nemesapáti polgármester asszonyának tájékoztatása alapján értesültem az esetről.
Gáspár Zoltánné polgármester is csak a szomszédok, falubeliek elmondása alapján értesült az ügyről:
- Én sem kaptam értesítést arról, hogy mire készülnek az állatvédő szervezet emberei. Nem értjük a történteket.
Információink szerint bejelentés érkezett Bogdán Sándor ellen, hogy állatait nem megfelelő módon helyezte el és látja el, így azok veszélybe kerültek, maradandó egészségkárosodás, elpusztulás fenyegeti őket.
Büntetőügyi eljárás indult ellene, s mint azt szakértőnk elmondta, a büntetőjogi törvény alapján az elkövetés tárgya, a bizonyítási eszközök, vagyis az állatok legfoglalhatók. Ilyen esetben nem szükséges a helyi jegyző megkeresése.
Az állatvédő szervezet képviselője állatorvossal és rendőri kísérettel érkezett Bogdán Sándorhoz, aki egyébként analfabéta. Lefoglaltak több lovat, szamarat, kecskét, illetve szárnyasállatot. Az eljárás során azonban – a szakértői vélemény alapján - kiderült, hogy nem állapítható meg az állatkínzás bűncselekmény elkövetése, s ezért a lefoglalás megszüntetéséről döntött a hatóság.

E.E.

(Folytatjuk)

 

Nyomatékosan szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy a szövevényes üggyel kapcsolatban a további részekben valamennyi érdekelt felet megszólaltatjuk. Érdeksérelmet tehát senki sem szenved, hiszen az addig megjelent vélemények, nyilatkozatok egyidejűleg olvashatók majd. (A szerkesztőség)

 

Néhány kecske maradt a gazdánál. „Őket” nem foglalták le.