Állatvédelem és annak állatorvosi lova (4.) (2018.05.24., 12:45)

 

Dr. Németh Ágnes Izabella: – Szeretnénk kialakítani Zala megyében egy hathatós együttműködést.

 

Egy konkrét ügyön keresztül szeretnénk átfogó képet adni az állatvédelem aktuális helyzetéről. A Nemesapátiban történtekről beszámoló sorozatunk előző részei az oldal alján találhatók. Az esetben érintett egyik fél, Bogdán Sándor már megszólalt, ám a civil szervezet, a Zalai Állatvédelmi Járőrszolgálat képviselője, Igaz Klaudia többszöri megkeresésünk ellenére sem nyilatkozott.
Függetlenül a nemesapáti esettől, de éppen az állatvédelem aktuális kérdéseiről rendeztek fórumot március 23-án Zalaegerszegen a megyei kormányhivatal égisze alatt. Ezzel kapcsolatban kerestük dr. Németh Ágnes Izabella megyei főállatorvost.
- Mi volt az állatvédelmi egyeztető fórum összehívásának célja?
- Szeretnénk Zala megyében kialakítani egy hathatós együttműködést, amelynek során úgy segíthetjük egymás munkáját, hogy közben betartjuk a hatályos jogszabályi előírásokat, hatásköröket nem lépünk át, de azokról nem is mondunk le. Ügyfélbarát módon járunk el, s az állatok életének és jólétének védelme mellett nem feledkezünk meg az emberek védelméről sem. Az állatvédelem egyre inkább a figyelem központjába kerül. Ez az a terület, ami az eljáró hatóság részéről leginkább igényli a jogi gondolkodást és látásmódot, ugyanakkor a legjobban visszatükrözi az emberek között megromlott rokoni, baráti, szomszédi viszonyokat. Ezt naponta láttam, tapasztaltam magam is, hiszen aktívan dolgoztam ezen a területen, a helyszíni ellenőrzésektől a határozat meghozataláig végigkísértem az ügyek alakulását.
- Kik vettek részt ezen a fórumon?
A zalai települések jegyzői, az állatvédelmi szervezetek képviselői, hatósági állatorvosok, az állatorvosi kamara vezetői, a rendőrhatóság munkatársai, az állatmenhelyek vezetői. Ennek a fórumnak a tervek szerint lenne folytatása, s arra már a törvényességi felügyeletet gyakorló ügyészséget is meghívnánk.

 

Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyben eljáró zalai kormányhivatal épülete Zalaegerszegen.

 

- A közvélemény meglehetősen tájékozatlan az állatvédelem szervezeti felépítésével kapcsolatban. Hogy néz ez ki valójában?
- A jelenleg hatályos jogszabály (383/2016.(XII.2.) Kormányrendelet) állatvédelmi hatóságként jelöli ki a minisztert, a NÉBIH-et, a Pest Megyei Kormányhivatalt, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalokat, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalokat és a települési önkormányzatok jegyzőit. Állatvédelmi ügyekben egyszintűvé vált a közigazgatás, az első fokon meghozott döntés ellen nincs helye fellebbezésnek, ezt maga az állatvédelmi törvény (1998. évi XXVIII. tv.) mondja ki, a döntés bírósági felülvizsgálata kérhető. Ha a hatáskörrel rendelkező bármelyik szervhez érkezik a bejelentés, az maga köteles eljárni, hatásköréről nem mondhat le, vagyis a bejelentést nem teheti tovább. Ha több hatáskörrel rendelkező szervhez is megérkezik a bejelentés, akkor a megelőzés elve érvényesül. Előfordult néhány esetben, amikor önkormányzat kivizsgálásra és ügyintézésre áttette hatóságunkhoz a hozzá beérkezett állatvédelmi tárgyú bejelentést. Nálunk, a főosztályon ugyan három munkatársra is szignálunk ki állatvédelmi bejelentéseket, de ők munkaidejük csupán negyedében tudnak ilyen bejelentések kivizsgálásával foglalkozni, hiszen számos más feladatot is el kell emellett látniuk. Fontos kiemelni, hogy ezek a bejelentések nem mindig megalapozottak; erre főleg akkor találunk példát, ha a bejelentés mondjuk egy haragos szomszédtól érkezett. Ahhoz, hogy eldöntsük, van-e jogsértés, ki kell mennünk a helyszínre ellenőrzést tartani. Jó esetben csak egyszer ha otthon találjuk a tulajdonost, állattartót, ha nem, akkor ismételten kiszállunk. Az ilyen bejelentések többségénél kerülendő az előzetes kiértesítés, hiszen azzal az ellenőrzés kimenetelének eredményét befolyásolhatjuk.

 

Nagy gondot jelentenek az illegális kutyaszállítások. Erről is lesz szó a folytatásban.

 

- Mit tehet a helyi állatvédelmi hatóság valójában?
- Arra kértem a fórumon a jegyzőket, hogy a hozzájuk érkező bejelentéseket helyben vizsgálják ki, illetve az állatvédőknek is őket kéne elsődlegesen keresni. Hogy miért? Egyrészt jobban ismerik a helybeli lakosokat, problémákat, sokszor már bejelentéskor el tudják dönteni, hogy annak vélhetően mekkora a jogalapja. Kértem a jegyzőket, hogy alakítsunk ki egy hatékony együttműködést. Arra szerettem volna felhívni a figyelmüket, hogy a hozzájuk beérkezett bejelentéseket ne továbbítsák a mi hatóságunkhoz, viszont ha úgy érzik, hogy a probléma olyan mértékű, ami összefogást igényel, akkor járjunk el együtt, közös ellenőrzés keretében, és gondolkodjuk együtt a jogszerű megoldási lehetőségeken.

***

A fórumon szó esett az ebösszeírás jelentőségéről és az illegális kutyaszállításról is. Utóbbinak aktualitást ad, hogy az elmúlt időszakban szinte minden héten lefülelt a hatóság Zala megyében kutyacsempészeket. Ezekről a témákról is szót váltunk majd a folytatásban a megyei főállatorvos asszonnyal.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Állatvédelem és annak állatorvosi lova (1.)

Állatvédelem és annak állatorvosi lova (2.)

Állatvédelem és annak állatorvosi lova (3.)