Állatvédelem és annak állatorvosi lova (2.) (2018.04.24., 12:50)

- avagy a nemesapáti lefoglalás

 

Bogdán Sándor és felesége…

 

Előző számunkban már jeleztük, hogy egy konkrét ügyön keresztül szeretnénk átfogó képet adni az állatvédelem aktuális helyzetéről.
Mint írtuk (itt olvasható), február 16-án egy állatvédő szervezet képviselője állatorvosi és rendőri kísérettel jelent meg Nemesapátiban Bogdán Sándor portáján. Bejelentés érkezett, hogy a tulajdonos nem megfelelő módon helyezte el és látja el az állatokat, így azok veszélybe kerültek, ezért egészségkárosodás, elpusztulás fenyegeti őket.
Büntetőeljárás indult ellene, az állatokat pedig lefoglalták. Az eljárás során azonban - a szakértői vélemény alapján - kiderült, hogy nem állapítható meg az állatkínzás bűncselekmény elkövetése, ezért a lefoglalás megszüntetéséről döntött a hatóság.
Megkerestük Bogdán Sándort, s a történtekről kérdeztük.
- A kismalacoknak vettem tápot Egerszegen, egy ismerősöm vitt be a városba, s ott egy kicsit iszogattam is, nem tagadom - mondja Bogdán Sándor. - Hazatérve ki akartam trágyázni, de szóltak, hogy maradjak csak, mert itt vannak a rendőrök és az állatvédők. Mentünk hátra, s azt mondta a hölgy, hogy még nincs kiganajozva. Valóban nem volt…, azután akartam. Erre azt mondta: mindent eltakarítunk az udvarból.
- Trágyázni akartak?
- Nem.
- Hanem?
- Intézkedtek. Az állatvédő egyesület képviseletében jelenlévő hölggyel volt egy állatorvosnő is.
- Mutattak valami dokumentumot?
- Semmit.
- A lefoglalt állatokat hogyan szállították el? Ott voltak már a fuvarosok?
- Még nem. Utána jöttek, hogy bevittek a rendőrségre. A feleségem maradt otthon. De még előtte „leltároztak”. - Mi lesz a kacsával, mi lesz a galambbal? - kérdezték. - Levágjuk - válaszoltam. - Abból nem lesz semmi - reagált a hölgy -, mert mindent elviszünk. - Innét nem visznek el semmit - mondtam, kikaptam a galambot a helyéről, s kirántottam a nyakát. Ekkor nekem ugrott az állatvédő: a k…a anyádat, széttépem a szakálladat! A rendőr ekkor megbilincselt, de közben megjegyezte: „ Asszonyom, maga ezt miért csinálja?” Elvittek a rendőrök, este nyolc órakor engedtek ki.

 

Szalmabálák az udvaron. A lovakat és a szamarakat elvitték.

 

- Jegyzőkönyvet vettek fel?
- Igen.
- Kapott ebből egy példányt?
- Nem.
- Úgy tudom, hogy öngyilkosságot kísérelt meg a történtek után.
- Kétszer… A mai napig bánt az eset, sírni tudnék. Elvittek mindent. Most már nem is szeretnék mást visszaszerezni, mint a nagy lovamat.
- Kapott vissza a lefoglalt állatokból?
- Nem, mert a helyszínen eladtam őket, amikor hatályon kívül helyezték a lefoglalást.
- Kiknek?
- Volt, amit az állatorvos vásárolt meg, volt amit egy másik hölgy. Mindegyiknek lett gazdája.
- Hol dolgozik?
- A Zala-Deponál…
- Azt hallottam, hogy az eset után nem ment be a munkahelyére?
- Valóban, de most már újra dolgozok.
- Kezelés alatt áll?
- Igen. A történtek megviseltek.

***

Természetesen megkerestük az állatvédő szervezet képviselőjét is a történtekkel kapcsolatban. Miután levelünkre nem válaszolt, telefonon hívtuk. A hölgy azt mondta, hogy nem tárgyal erről, folyamatban lévő ügyről egyébként sem ad tájékoztatást. Miután megjegyeztük, hogy ilyen választ általában a hatóságok adnak, s az általa képviselt szervezet nem az, csak annyit mondott: nem nyilatkozik.
Ezt követően egy újabb levelet küldtünk neki, azt remélve, hogy meggondolja magát.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Két liba maradt…