„Aki akar, az tud dolgozni!” (2019.12.06., 10:35)

 

Bodó Sándor államtitkár is előadást tartott a konferencián.

 

A Zalai Innovatív Paktum (TOP-5.1.1-15/2015 „Zalai Innovatív foglalkoztatási paktum megvalósítása”) együttműködési konferenciáját december 04-én tartották a Megyeháza Deák termében.
Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke megnyitójában elmondta, hogy a konferenciának kettős célja van. Egyrészt fontos szakmai információkat ad, illetve most történik a Paktum felülvizsgálata és a stratégiai módosítás elfogadása.
Vigh László hozzászólásában a megyeszékhely foglalkoztatási eredményeiről beszélt. Az elmúlt öt évben 4000 munkahely létesült, 2,3 százalékra csökkent a munkanélküliség. „Aki akar, az tud dolgozni Zalaegerszegen!” – állapította meg az országgyűlési képviselő.
Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerint jelenleg szinte személyre szabottan kell megküzdeni a képzett munkaerőért. Egy ember akkor kész felnőtt, ha elvégezte az iskoláit és munkába állt. A munkaerőpiaci reformot azzal a céllal indította a kormány, hogy összehozza a munkaadói igényeket  és a munkavállalói elvárásokat. Jelentős munkaerőhiány van, ami már a cégek fejlesztési elképzeléseit is befolyásolja. A fiatalok munkába állása erősíti a kötődésüket szülőhelyükhöz, de a tapasztalatokkal rendelkező nyugdíjasoknak is lehetőséget kell adni, hogy aktívak maradhassanak a munkaerőpiacon – mondta az államtitkár.

 

Részletes és fontos információkat kaptak az érdeklődők

(a fotó rákattintva nagyítható).

Fotó Zalatáj

 

A kormány több programot indított, amely segíti a kisgyermekes családok munkába állását. Az alapítványi vagy magánbölcsődei elhelyezés vagy a nagyszülői GYED, mind a szülők munkavállalását segítik. A közfoglalkoztatottak számára is lehetőséget kell biztosítani, hogy a versenyszférában helyezkedhessenek el – fejezte be előadását Bodó Sándor.
Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője elmondta, hogy ebben az évben 12 500 új álláshelyet regisztráltak. A Paktum célja, hogy minél többen a versenyszférában helyezkedjenek el. A munkaerőhiány kezelését célzó foglalkoztatási program megvalósítására 2021-ig 3,3 milliárd Ft áll rendelkezésre. Célcsoportos képzéseket indítottak és 47 fő vállalkozóvá válását segítették.
Befejezésül Remete Zsuzsanna, a Hétfa Elemző Központ Kft. kutatója tartott előadást a Zala megyei foglalkoztatási stratégia aktualitásairól. Megtudhattuk, hogy a munkaerő kölcsönzés erőteljesen jelen van a megyében, miként az elvándorlás is jellemző.

Samu László