Ahol bíznak a jövőben, ott óvodát építenek (2017.12.13., 13:05)

Avatóünnepség Zalaegerszeg-Andráshidán

 

Az új óvoda kívülről.

 

Az ígéret beváltásáról is szólt Balaicz Zoltán.


Bár ma Luca napja van, mégsem mondhatjuk azt, hogy úgy épült Zalaegerszeg andráshidai városrészének új óvodája, mint az a bizonyos Luca-szék.
Ünnepélyes keretek között fel is avatták ma délelőtt az európai uniós támogatás segítségével épült 4 csoportszobás, tornaszobával és mai kor követelményeinek megfelelő szakmai és kiszolgáló helyiségekkel bíró óvodát. Itt helyet kapnak az eddig hiányzó funkciók is: nevelőtestületi szoba, teakonyha, logopédiai fejlesztő szoba
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint kedvezményezett a közbeszerzési eljárás lezárásaként 319,1 millió Ft összegű építési vállalkozási szerződést kötött a Homeland Kft.-vel, amely vállalásának megfelelően határidőre első osztályú minőségben készítette el az épületet. A vállalkozási szerződés fedezetének biztosításához a 300 millió Ft-os építési költségekhez kapcsolt uniós támogatást Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 19 millió Ft további saját forrással egészítette ki a megvalósítás érdekében.

 

Vigh László szerint meghatározó az óvodás kor.

 

Sümegi László keményen küzdött az óvoda felépítéséért.

 

Az épület berendezési tárgyai, a csoportszobák és a konyha bútorai is megújultak. A gyermekek számára szükséges alapvető eddig hiányzó fejlesztő eszközöket, valamint udvari játszóeszközöket is sikerült a támogatás keretében beszerezni. Az eszközökre 36,66 millió Ft támogatási összeg került megítélésre.
A beruházásnak köszönhetően 110 óvodai férőhely újult meg.
Balaicz Zoltán polgármester köszöntője elején megjegyezte: karácsony előtt úgy illik, hogy ajándékkal érkezzen az ember. Nos, Andráshida nagyon szép ajándékot kapott a várostól. Polgármesterré választása után első ígéretei közé tartozott, hogy a régi, 130 éve épült óvodát egy új váltsa fel. A településrész képviselője, Sümegi László és Novák Piroska tagóvoda vezető mindent elkövetett azért, hogy ez az ígéret ne kerüljön le napirendről. A 2014-ben tett ígéretnek megfelelően ma felavatásra került egy modern óvoda, külön öröm, hogy a jövő nemzedékének készült. Eddig nagy kontraszt volt az iskola és az óvoda között, most változott a kép. Ahogy Sümegi Lászlóékat ismeri, biztos, hogy mindent elkövetnek az iskola megújulásáért is.
A polgármester végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult az óvoda felépítéséhez.

 

Az óvodások szép műsorral mondtak köszönetet.

 

Kónya Zoltán jelentette készre az épületet.

 

Vigh László országgyűlési képviselő - aki jelentős szerepet vállalt a forrás megszerzésében - kiemelte: egy ember életében meghatározó a három és hét éves kora közötti időszak. Nem mindegy tehát, hogy milyen körülmények között töltik ezeket az éveket.
Sümegi László személyes észrevétellel kezdte beszédét, felidézve azt az időszakot, amikor gyermekei is az andráshidai óvodába jártak, természetesen még a régi épületbe. Egy tíz éves álom valósult meg az új óvoda átadásával. A régi sem marad üresen, szeretnék, ha a civil szervezetek otthona lenne.
Novák Piroska tagóvoda vezető megjegyezte: az előtte szólók gyakorlatilag már mindent elmondtak, amit ő korábban rendszerezett magában, s szeretett volna megosztani a nyilvánossággal. Majd részletesen sorolta azok nevét, akik valamilyen formában és mértékben is hozzájárultak ahhoz, hogy felépüljön az óvoda.
A kivitelező cég képviseletében Kónya Zoltán jelentette készre az épületet, amit Ocsovai Grácián ferences atya áldott meg.
A szalagátvágás után Kemendi Györgyné intézményvezető mondott pohárköszöntőt.
Az ünnepséget az óvodások műsora tette még meghittebbé, színesebbé.

E.E.

 

Szalagátvágás után. Balról Domján István intézményvezető, Kemendi Györgyné, Balaicz Zoltán, Novák Piroska, Vigh László, Kónya Zoltán és Sümegi László.

Fotók: Zalatáj