Agrár- és vidékfejlesztés Zalában (2018.09.14., 10:15)

Ülést tartott a megyei közgyűlés

 

A felújított Zóna épületet április 3-án adták át.

 

A Zala Megyei Közgyűlés 2018. szeptember 13-i ülésén tájékoztatást kapott a Zala Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának működéséről, valamint a Vidékfejlesztési Program megyei végrehajtásáról. Horváth Gyula főosztályvezető elmondta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Zala Megyei Kirendeltsége Kormányhivatalba integrálódásával jött létre a főosztály 2017. január 1-jén, fő feladata pedig a támogatáskezelés, pályázatkezelés és az ezekhez kapcsolódó ellenőrzés.
A korábbi régiós feladatellátást jelenleg már felváltotta a megyei szintű ügyintézés, amelyet idén április óta a frissen felújított zalaegerszegi Zóna épületben, saját irodákban végeznek. Ügyfélszolgálatuk, amely éves szinten több mint 5000 személyes vagy telefonos megkeresést kap, országosan egyedülálló módon a Zalaegerszegi Járási Kormányablakkal közös ügyféltérben működik. A mezőgazdasági támogatások közül legjelentősebb területalapú támogatásokat illetően közel 4500 igényt kezelnek mintegy 140 000 hektár területre vonatkozóan, a kifizetett támogatási összeg pedig meghaladja a 12 milliárd forintot. A közvetlenül a mezőgazdasági termeléshez kötődő támogatások mellett nagy jelentőségük van a vidék felzárkóztatását segítő támogatásoknak, melyek a mezőgazdasági üzemek versenyképességének javítását, az erőforrás felhasználás hatékonyságának növelését, a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembe vételét célozzák, valamint a fiatal termelők gazdaságainak megerősítését, a vidéki térségek lakossága életminőségének javítását. A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 751 kérelem érkezett, melyek közel 50%-a támogatást nyert.
Döntött a közgyűlés a Lendva által 2019-ben benyújtandó „Európa Kulturális Fővárosa 2025” pályázat támogatásáról, melyben a szlovén, a horvát, a magyar és az osztrák városok közötti határon átnyúló együttműködésre, a nyelvi sokszínűségre és az itt élő nemzetek gazdag kulturális együttműködésére kívánnak alapozni. A pályázat célja a nagyobb kulturális-turisztikai láthatóság és kínálat fejlesztése, valamint a fiatalok ösztönzése a térségben maradásra, amely egybecseng a Zala Megyei Önkormányzat által kitűzött célokkal is.
Időközben beérkezett pályázati támogatások és választásokhoz kapcsolódó bevételek, illetve előirányzat átcsoportosítások miatt módosította a közgyűlés 2018. évi költségvetését, melynek bevétel-kiadási főösszege így 814 062 ezer Ft. Forrás: Zala Megyei Önkormányzat