„Adj egy ötöst” (2019.06.25.,8:30)

Célkeresztben a foglalkoztatás

 

Pácsonyi Imre megnyitó beszédét tartja.


„Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum megvalósítása” elnevezésű projekt „Adj egy ötöst” hálózatépítő konferenciasorozat munkacsoport hatodik találkozójára került sor június 19-én Lentiben.
A rendezvényen Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke ismertette a projekt aktualitásait:
- Időarányosan jól állunk, a vállalkozóvá válás 40 főnél megvalósult, ennyien alapítottak vállalkozást a szakmai támogatottak közül. A megyei paktum 2021-ben fejeződik be, időarányosan addig kell teljesítenünk az indikátorokat.
Az alelnök elmondta még, hogy közel 180 olyan munkavállalót sikerült munkahelyhez juttatni, akinek a képzése és a bértámogatása a munkáltató szempontjából is előnyös volt, hiszen a foglalkoztatottaknál az állam támogatja a bért és a járulé­kokat. Kiderült továbbá, hogy új elemként megtörténik a projektben a helyi termelők, kézművesek felmérése, róluk adatbázis készül, amely elősegítheti a vevők és termelők közötti kapcsolatok kialakulását.
Halász Eszter, a Zala Megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány projektmenedzsere a találkozón a Széchenyi program keretében megjelent támogatásokat részletezte.
- KKV-k (kis-és középvállalkozások) számára kiírt pályázatokról van szó, melyek célja, hogy a leendő pályázók minél jobban megismerjék a tartalmakat. Több típusú pályázat fut, az egyik a napelemes program, itt tetőszerkezetekre lehet napelemes rendszereket telepíteni 100 %-os támogatási intenzitással, de megemlíthetem gyakornoki programunkat is, ahol kilenc hónapon keresztül finanszírozzák a leendő gyakornokok bérét és négy és fél hónapon keresztül tovább foglalkoztatási kötelezettség is jár a projekt mellé. Működik infokommunikációs pályázat, amely ezeknek a rendszereknek a fejlesztéseit teszik lehetővé, továbbá július végén várunk egy megújuló energiákkal kapcsolatos épületenergetikai fejlesztési lehetőség kiírását, várhatóan 55 %-os támogatással.

 

A paktum résztvevőinek egy csoportja.


- Nagyon fontos az alapítványunk céljai között a vállalkozások finanszírozásának segítése, többféle hitellehetőséget tudunk a vállalkozóknak ajánlani – tájékoztatott érdeklődésünkre előadása témájáról Filó Gabriella a vállakozásfejlesztési alapítvány lenti irodavezetője. – Kiemelném a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 10 millió forint keretösszegű támogatását, ahol opció, hogy 1 és 10 év között milyen futamidőre veszik igénybe ezt a vállalkozók, melyet 3,9 %-os kamattal adunk. Másik lehetőség saját forrásból adott hitelünk, amely ugyancsak 10 millió forintig igényelhető. Itt mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások támogatására is lehetőség van.
- Milyen népszerűek ezek a hitelek, mennyire ismerik a vállalkozók?
- Igyekszünk minden fórumon tájékoztatni a lehetőségekről, irodáink a megye öt városában megtalálhatóak, a jó termék aztán „szájról-szájra” is terjed, hiszen aki felvette, elmondja az ismeretségi körében a lehetőségeket, kedvet teremtve ezzel másoknak is. Ilyen fórumaink után is sokszor újabb ügyfelek jelentkeznek nálunk.

dj