A Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club első félévi gyorsmérlege (2019.08.30.,11:15)

 

Makovecz Tamás.

 

Az atlétika nem „kisasszonysport”. Korábban a sportok királynőjének is nevezték. Nem csoda, hisz ebben a sportágban semmi sem történik véletlenül, itt minden cm vagy századmásodperc fejlődés pontosan, gépekkel mérhető. Az ember alapvető természetes mozgásának művészi kifejezése, összhangja adja a királynői státuszát. A fedett pályán történő versenyzés pedig egész évben űzhető sporttá tette.
A tanév kezdetekor tettünk látogatást a régió legeredményesebb egyesületénél, a Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Clubnál, ahol Makovecz Tamás, az egyesület szakmai alelnöke tartotta a klub első nyolc hónapjának értékelését:
- Nemzetközi szintéren is jegyzik már sportegyesületünket, hisz Szűcs Valdó a fedett pályás EB-n 12., míg a dobó Európa Kupán Veiland Violetta 11. lett. Valdó ezen kívül a csapat EB-n 110 m gáton bronzérmet is nyert. Utánpótlás korosztályokban a világversenyeken és a nemzetek közötti válogatott viadalokon is számos zalaegerszegi atléta vett részt. Nagy Pálma, Dienes Mátyás, Veiland Violetta, Muszil Ágnes is sikeresen szerepelt nemzetközi szinten is egy olyan sportágban, ahol tényleg nagy a konkurencia, hiszen több, mint 200 ország versenyzőivel kell összemérni tudásukat fiataljainknak. A standard 8-24 éves fiatalok mellett szeniorjaink (35 év felettiek) is világ- és Európa-bajnoki érmeket hoztak Zalaegerszegre. Góczánné Tóth Zsuzsa, dr. Csóra Zsanett, Bognár Szabolcs, Balázs Erik kiváló emberi tulajdonságaikkal példát mutatnak fiataljainknak.

 

A felújított atlétikai pálya avatása.

 

Nagyon fontos mérce számunkra az országos bajnoki versenyrendszer. Mi valóban büszkék lehetünk arra, hogy kizárólag zalaegerszegi, zalai fiatalokkal érjük el a nemzetközi és a hazai bajnoki sikereinket. Azt hiszem jó példát mutatunk azzal, hogy 300 zalaegerszegi család gyermeke tölti nálunk egész évben – tehát nyáron is – szabad idejét pontos és kemény feladatok végrehajtásával és pluszban a minden hétvégi fellépésekkel, versenyekkel. A klub 12 edzője előtt is le a kalappal, hogy hétvégéiket nem saját családjukkal, hanem tanítványaikkal utazva töltik. Visszatérve a bajnoki eredményekhez, örömmel számolhatok be arról, hogy újra van saját nevelésű felnőtt bajnokunk, bajnoki ezüst- és bronzérmünk. Olyan kiváló sportolói és tanulói példaképeink vannak, mint Szűcs Való, Veiland Violetta, Takács Dóra régi és Nagy Pálma, Ott Benjamin, Szőke Anett friss egyetemisták, vagy Muszil Ágnes, Dienes Mátyás, Baki Barna, Pető András, Csiszár Soma, Röszler Dóra, Csata Panna, Óházi Julianna, Kozma Ádám, hogy a bajnoki érmesek közül csak néhányat említsek. Azt hiszem az a pontosan 109 magyar bajnoki helyezés önmagáért beszél és valódi csapatmunkát feltételez. Ami nem csak feltételezés, hanem valódi tény is! Büszke vagyok erre a nagyszerű csapatra.
A mindennapi edzésmunka és a hétvégi utazások mellett egyesületünk fontos profilja lett a versenyrendezés is. Szakembereink az elmúlt 27 évben óriási rutinra tettek szert rangos atlétikai versenyek megszervezésében és lebonyolításában. Bella Attila szakosztályvezető és Kámán Ferenc vezetőedző nem csak 300 gyerek felkészítésében, hanem egy 60 fős versenybírói gárda összefogásában is profi. Idén így jöttek sorban a hazai rendezésű versenyek: Vám és Vám Kupa, Kondex Kupa, PSM Protech Kupa, Zalaerdő Kupa, Euro-Geo Kupa, WHC Kupa, Zalaszám Kupa, ZÁÉV Kupa, Baki Agrocentrum Kupa. Ezekre a rendezvényekre szorgalmas ügyvezetőnk – Szakály István – szerzi meg a támogatókat.
Ezt a példaként is szolgáló 320 fős közösséget az önkormányzatunk mellett a Zalaszám Kft. – mint névadó főszponzor – és a Magyar Atlétikai Szövetség is támogatja. További cél a menedzselésben hogy a 27 támogató zalai cég mellé még felsorakoztassunk néhányat, s egy olyat, amelyik logóját a Zalaszám és a városcímer mellett büszkén viselnék mezeiken atlétáink.