A veszélyhelyzet kihirdetésének zalaegerszegi vonatkozásairól

(2020.03.12., 12:45)

 

Újabb védelmi egyeztetést tartottak a Városházán.

 

Kedves zalaegerszegiek!
Ígéretemnek megfelelően rendszeresen jelentkezem, amint új fejlemények vannak a koronavírus terjedésével, valamint a megelőző intézkedésekkel kapcsolatban.
Miután a nemzetközi helyzethez és az európai országok eljárásrendjéhez igazodva Magyarországon is kihirdették a veszélyhelyzetet, ma délelőtt újabb széleskörű védelmi egyeztetést tartottunk a Városházán az érintett egészségügyi, igazgatási, intézményi vezetők és szakemberek bevonásával. A helyi döntésekről az éjszaka folyamán külön egyeztetést folytattam a közgyűlési frakciókkal, a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel, akik valamennyien egyhangúlag, egységesen támogatták a lépéseket – ismét bizonyítva, hogy mi, itt, Zalaegerszegen mindig korrekten és felelősségteljesen dolgozunk közösen a városért, a polgárokért. Ezt külön köszönöm valamennyi képviselőtársamnak!
A részletekről, valamint a zalaegerszegi vonatkozásokról és kiegészítő rendelkezésekről az alábbiakban adok tájékoztatást:
- Beutazási tilalom lépett érvénybe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek, a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják. A rendőrség ellenőrzi, hogy valóban otthon vannak-e, amennyiben nem, az büntetéssel jár.
- A szlovén, osztrák határokon visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják, onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
- Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént. Közúti ellenőrzéseknél cellainformáció alapján fogják megállapítani, ki hol járt. Rémhírek terjesztése a válsághelyzetben közveszéllyel fenyegetésnek minősül, büntetendő.
- Bezárnak az egyetemek, a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények is, egyetemi oktatás csak távoktatás formájában működhet.
- Az állami és egyházi fenntartásban működő általános iskolák és középiskolák egyelőre nem zárnak be, hiszen ez például Zalaegerszegen megoldhatatlan probléma elé állítana több tízezer szülőt, akik nem tudják megoldani gyermekeik napközbeni felügyeletét és ellátását hetekre, vagy akár hónapokra. Intézményi bezárásra csak a veszélyhelyzet fokozódása esetén kerülhet sor, melyről az állam dönt.
- Az önkormányzati fenntartásban működő zalaegerszegi bölcsődék és óvodák egyelőre nem zárnak be, ugyanakkor megfontolásra javasoljuk azon bölcsődés és óvodás gyermekű szülőknek, akik meg tudják oldani gyermekük napközbeni ellátását, hogy ne vegyék igénybe az óvodai és bölcsődei ellátást. Ezt igazolt hiányzásnak tekintjük. A bölcsődék és az óvodák részére itt olvasható egy külön javaslatcsomag: https://koronavirus.gov.hu/…/gyakorlati-tanacsok-koronaviru…
- A zalaegerszegi önkormányzati idősotthonokban látogatási tilalmat rendelünk el, és ezt javasoljuk az egyházi fenntartású otthonnak is.
- Nem lehet megrendezni 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Ez Zalaegerszegen számos intézményt érint, tehát nem lesznek előadások a Hevesi Sándor Színházban, a Griff Bábszínházban, a mozikban, nem lesznek koncertek a Sportcsarnokban, a Keresztury Dezső VMK-ban, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, nem lesznek nagyobb programok, kiállítások, könyvbemutatók, versenyek, előadások, zenei estek. Elmaradnak a városi diáknapok, az egyetemi napok, a nemzetközi matematika verseny, a Zrínyi 125 és a Széchenyi 50 éves jubileumi rendezvényei, a kresz verseny, stb.
- A veszélyhelyzet visszavonásig érvényes, de látva a kínai, olaszországi, és általában véve nemzetközi helyzetet, valószínűleg hónapokról van szó, így esélyes, hogy nem lesz idén Pálinka és Mangalica Majális, Street Food Weekend, Egerszeg Fesztivál, és egyéb nagy programok sem.
- Sporteseményekre, különböző meccsekre csak zárt kapus formában kerül sor.
- Külön zalaegerszegi intézkedés, hogy a 100 fő alatti olyan rendezvények megtartásához, melyeknek helyszíne önkormányzati tulajdonban van, előzetes fenntartói engedély kell (pl. kisebb programok, ahova más városokból, vagy külföldről is érkeznének).
- Bezár az uszoda és a tanuszoda, az új medence megnyitására pedig csak a veszélyhelyzet törlése után kerül sor.
- Az önkormányzatnak jogköre, beleszólása ugyan nincs, de a magánszemélyeknek, magánvállalkozásoknak megfontolásra javasoljuk saját programjaik megrendezését (pl. vacsoraestek, nagy létszámú lakodalmak, bálok, egyéb események).
- Kérjük a nem önkormányzati fenntartásban működő Volánbusz és MÁV illetékeseit, hogy a Zalaegerszeg vonatkozásában közlekedő járatokon rendszeres és fokozott fertőtlenítést végezzenek, továbbá intézkedjenek a fel- és leszállás megkönnyítéséről.
- A lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.
- Kérjük továbbá a zalaegerszegiektől, hogy a személyes találkozások számát minimalizálják, a hagyományos köszönési formákat (pl.: kézfogás, puszi, ölelés stb.) mellőzzék, a higiénés szabályokat, ajánlásokat fokozottan tartsák be (gyakori, alapos kézmosás, fertőtlenítés, szellőztetés, papírzsebkendő használata), továbbá ha bárki észleli magán, vagy hozzátartozóján a koronavírus ismert tüneteinek bármelyikét, úgy telefonon keresse háziorvosát, vagy hívja a 0680/277-455 vagy 0680/277-456-os ingyenesen hívható zöldszámot.
- Ugyancsak kérjük, hogy senki ne utazzon külföldre, vagy ha erre mindenképpen sort kell keríteni, akkor a hazaérkezés után 2 hétig otthoni karanténban kell maradni.
- Az önkormányzati intézményekben, különösen az ügyfélterekben a megfelelő kézfertőtlenítés lehetőségét biztosítottuk, a takarítás és fertőtlenítés gyakoriságát növeltük. Ugyanezt kérjük minden cégtől, szervezettől, érintettől.
A Dunántúlon, Zala megyében, illetve Zalaegerszegen továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. Ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését rendkívül nehéz megfékezni. Ezért nekünk, zalaegerszegieknek fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot.
Alaptalan információknak, álhíreknek, felesleges pánikkeltésnek ne adjunk teret! Tudni kell, hogy a koronavírus a legtöbb ember számára NEM életveszélyes betegség, vannak, akik enyhe tünetekkel vészelik át, sőt, a világban több tízezren néhány hét alatt már ki is gyógyultak belőle. Akikre különösen veszélyes, azok az idősek, illetve egyéb más betegséggel is küzdők (a sajnálatos halálesetek ebből a két körből kerültek ki), rájuk fokozottan kell figyelnünk!
Még egyszer, a legfontosabb megelőző lépések:
A légúti vírusok, így a koronavírus jellemző terjedési módja a cseppfertőzés, vagyis köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülő vírusok közvetlenül a légútjaink nyálkahártyájára jutnak. Közvetett módon is fertőződhetünk, a különböző felületekre jutó vírusok több óráig életképesek (kezünkön, kilincseken, korlátokon, liftek nyomógombjain, telefonkagylón, asztallapon, ceruzán, billentyűzeten, tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, bevásárlókocsik fogantyúin, boltban megfogdosott árukon stb.), ahonnan leggyakrabban a kéz közvetítésével kerülnek az arcunkra, a légutak közelébe.
1. Ne köhögjünk, tüsszentsünk mások felé, tegyük ezt zsebkendőbe (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba és ne a tenyérbe), kerüljük a mások „arcába belebeszélést”, tartsunk legalább egy méternyi távolságot beszélgetőpartnerünktől, kerüljük a zárt helyeket, tömegrendezvényeket!
2. Gyakran mossunk kezet, tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, fölöslegesen ne nyúljunk az arcunkhoz (és ne rágcsáljunk körmöt, tollat, ceruzát, szemüvegszárat stb.)!
3. Ügyintézéskor éljünk az előjegyzés lehetőségével, hogy elkerüljük a tömegben történő hosszas várakozást, de még jobb az elektronikus ügyintézés otthonról.
4. Járvány idején kerüljük az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, ölelés)!
5. Kerüljük a fertőző betegekkel való közvetlen kontaktust!
6. Pékárut és egyéb csomagolatlan élelmiszert olyan helyen vegyünk, ahol pult mögül adják, nem fogdossa meg a többi vásárló és ezt mi se tegyük!
7. Rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.)!
8. Szellőztessünk gyakran, párásítsuk a levegőt, a fűtés miatt kiszáradt nyálkahártyákon a kórokozók könnyebben megtelepednek!
9. Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően! A kihűlő nyálkahártyák védekezőképessége csökkent, a vírusok könnyebben megtelepednek rajtuk. Tulajdonképpen ez történik, amikor „megfázunk”.
10. Általános járványügyi szabály, hogy betegen ne látogassuk rokonainkat, és munkahelyünkre se vigyük be a kórokozókat!
11. A szájmaszk mások megfertőzésének a megelőzését szolgálja. Az egészségeseket nem védi meg a szájmaszk.
12. Fontos! Ha bármilyen tünetet tapasztalunk magunkon, ami a fertőzéssel összefügghet (légzőszervi tünetek, nehéz légzés, magas láz, tüdőgyulladáshoz hasonló fájdalmak, gyomorbántalmak), akkor otthon kell maradni. Nem szabad bemenni koronavírus-fertőzés gyanújával a háziorvosi rendelőbe, vagy kórházba, hanem telefonon kell értesíteni a háziorvost, súlyos esetekben a mentőket. Feltétlenül el kell nekik mondani, hogy koronavírusra gyanakszunk, és meg kell indokolni, hogy miért (például azért, mert fertőzött területen jártunk, vagy ott járt személlyel kerültünk személyes kontaktusba, vagy koronavírussal fertőzött személlyel találkoztunk). A családtagok tartsák távol magukat a betegtől. Főként az időskorúak vannak veszélyben, náluk sokszorosan súlyosabb megbetegedést okoz általában a fertőzés.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat (+36-80-277-455; +36-80-277-456) hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. Ezek a hét minden napján 24 órában elérhetők, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. A vonalakon szakemberek adnak információt a koronavírusról. A koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők a www.koronavirus.gov.hu oldalon.
Bármilyen új, fontos információ esetén ismét tájékoztatást fogok adni! Felelősségteljes magatartással, egymásra fokozottan figyelve, a fenti szabályozásokat betartva készüljünk az előttünk álló időszakra, ahogy azt mi, zalaegerszegiek mindig is tenni szoktuk!
Köszönettel:

Balaicz Zoltán

polgármester