A turizmus jövője érdekében (2017.12.11., 8:30)

Napirenden a Foglalkoztatási Paktum

 

A tanácskozást Manninger Jenő nyitotta meg.

 

Zala megyében, elsősorban a Balaton térségében, illetve Keszthelyen kiemelt szerepet kap a turizmus. Míg néhány esztendeje a munkanélküliség ráta nagysága volt a gond, addig most a munkaerőhiány jelent problémát az ágazatban. A megoldási lehetőségekről konferencián tárgyaltak Keszthelyen, az Amazon Rendezvényközpontban.
A „Zalai innovatív foglalkoztatási paktum megvalósítása” címet viselő tanácskozást Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg. Elmondta: az idei évben talán a vendéglátásban volt leglátványosabb a munkaerőhiány. Az évről évre erősödő probléma megoldására számos javaslat született már. A létrejövő foglalkoztatási paktum fő célja, hogy együttműködésre, közös munkára késztesse a foglalkoztatókat, a képzőket, a munkaügyi szervezeteket annak érdekében, hogy a vállalkozásokat munkaerőhöz, a munkát keresőket pedig munkához juttassa. Kiemelte: Fontos, hogy a turizmusban meglegyen a megfelelő létszám, hiszen egy olyan ágazatról van szó, mely dinamikusan fejlődik. 2010 óta mintegy ötven százalékkal emelkedett a hazánkba látogató külföldi vendégek száma, a vendégéjszakák mennyisége pedig 40-45 százalékkal növekedett. A kormányzat kiemelten foglalkozik a turizmussal, 2030-ig meghatározta a tennivalókat, az azokkal kapcsolatos feladatokat. Elmondta: a programban kiemelt szerepet kap a Balaton és térsége, a régiónak jelentős támogatás jut. Lehetőségek akadnak bőven, azokkal a Balaton-felvidéket is jobban bekapcsolják a turisztikai keringésbe.

 

Pácsonyi Imre elmondta, hogy a megyei önkormányzat erősen koncentrál a turizmus fejlesztésére.

 

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: a több pályázati lehetőséget is magába foglaló, a területi operatív program keretében megvalósuló lehetőségek a munkaerőpiac szereplőinek egymásra találását segíti. Hazánkban ma helyenként van csak munkanélküliségi probléma. Míg a paktum indulásakor tíz százalékon állt a munkanélküliségi ráta, addig jelenleg négy-öt százalék ez a mutató. Vagyis munkaerőhiány van, ezt érzi a megye balatoni része. A keszthelyi konferencia is arra keresi a megoldást, hogy a munkavállalók, illetve a vállalkozások szempontjából milyen változások vannak a turizmusban, ami a munkalehetőségek gyarapodásához vezethet. A megyei önkormányzat erősen koncentrál a turizmus fejlesztésére, számos területen fejlesztenek. Hozzátette: Keszthelyt is pozitívan érinti az innovatív foglalkoztatási paktum. A konferencián Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője az innovatív turisztikai programokról tartott előadást. Felidézve a turizmus elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásait, elmondta: fontos, hogy olyan lehetőségekkel, programokkal várják a vendégeket, melyek minőségiek. Úgy fogalmazott, hogy Festetics örökség program, a kerékpáros turizmus jelentős fejlesztése, valamint a termál turizmus erősítése jelentheti a jövőt az ágazatban.
A zalai turisztikai vállalkozások foglalkoztatási problémáit Fodor Márk, a Zala Megyei Közgyűlés Térségfejlesztési Bizottságának elnöke vázolta fel. Hangsúlyozta, hogy a Balaton térségében a szezonban legnagyobb probléma a munkaerőhiány. A szakemberek több javaslatot is megfogalmaztak a megoldásokkal kapcsolatosan. Ezek közül az egyik, hogy a diákokat és a nyugdíjasokat vonják be a munkaerőpiacba. Cél az is, hogy több szálláshely legyen, s az oktatás átalakítása is kedvezően szolgálná az ágazatot. Úgy fogalmazott: a megoldásokra szükség van, hiszen a számítások szerint 2030-ig - a fejlesztéseknek köszönhetően - húsz százalékkal növekszik a turizmus munkaerő felvevő képessége.

Zala megye turisztikai projektjeiről Kovács Károly paktum menedzser, a kelet-zalai foglalkoztatási lehetőségekről Vozár Péterné paktum menedzser tartott előadást.

 

A tanácskozás középpontjába a turizmus állt.