A tét Magyarország függetlensége (2018.04.05., 14:20)

Beszélgetés Manninger Jenő országgyűlési képviselővel

 

A felújított Zalaszentgróti Járási Hivatal avatásán. Balról Rétvári Róbert, a hivatal vezetője, Manninger Jenő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

 

Az április nyolcadiki választás egyben egy időszak lezárását is jelenti. Az elmúlt négy évről beszélgettünk Manninger Jenővel, a térség országgyűlési képviselőjével.
- Az elmúlt ciklusban milyen fejlesztések valósultak meg a térségben és mire lehet számítani a következő években?
-  Zalaszentgrót az elmúlt években 362 millió forint állami támogatást kapott utak, járdák, építésére, kultúrházak, házasságkötő terem és temetők felújítására, ez nagy előrelépés volt. Ezenkívül az európai uniós területi programból -  melynek előkészítése az én feladatom volt - 190 milliót kap agrár logisztikai központ építésére. Épül egy nagy hűtőház, 90 milliós beruházással a déli iparterület kerül fejlesztésre, 34 millió forintos uniós támogatásból a fürdőhöz vezető kerékpárút épül. 100 milliós támogatás jut a zöldterület megújítására, és aláírás előtt van a bölcsőde, óvoda felújításának támogatása is. Megújult a járási hivatal, az iskolára, szociális intézményekre korábban volt már uniós támogatás, most pedig a művelődési ház felújítására is lehet majd pályázni.  Úgy gondolom, hogy itt is először a gazdaságfejlesztést kellett támogatni, nem állunk rosszul, eddig összesen 780 milliónál tartunk. Türjén és Batykon 108 milliós támogatással óvoda, bölcsőde fejlesztés valósul meg, hamarosan kész a hivatal 40 millió forintos energetikai korszerűsítése és az iskola tornaterme is 271 millióból lesz bővítve és felújítva.
- Melyek azok a kormányzati eredmények, amelyek leginkább érintik az itt lakókat?
- 2010 után, miután az ország gazdasági működését rendbe tettük, elindulhattak az érezhető pozitív változások. Úgy gondolom, hogy legelsőként a rezsicsökkentést kell kiemelni, hiszen az minden háztartásban számszerűsíthető. A Fidesz-KDNP kormány nagyon határozottan kiállt a magyar családokért a nagy szolgáltatókkal, multikkal szemben. A munkanélküliség nagy arányban csökkent, és végre a bérek is emelkedni kezdtek. Ahogy a gazdasági eredmények nőttek, úgy tudtunk nyugdíjakat is emelni, nyugdíjprémiumokat is adni, mely most már egy évben többször is lehet. Kiszélesítettük a családtámogatásokat, adókedvezményekkel, a CSOK-kal pedig az új otthonok építése mellett a gyermekvállalást is ösztönöztük. Ezeket a programokat tovább kell folytatni, hiszen a magyar családok megbecsülése, anyagi támogatása a kormány legfontosabb feladata.

 

Manninger Jenő: - Miután az ország gazdasági működését rendbe tettük, elindulhattak az érezhető pozitív változások.

 

- Hogyan látja, mi a tétje az országgyűlési választásoknak?
- Sajnos van egy olyan külső veszély is, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az, hogy Zalaszentgróton, Keszthelyen, Pacsán, vagy Hévízen még nyugodt, biztonságos az élet, az annak köszönhető, hogy a kormány határozottan kiállt a betelepítési kvótával szemben. Védjük a határokat, és nem engedjük, hogy városainkat, falvainkat élhetetlenné tegyék a bevándorlók ezrei, ahogyan ezt tették már a nyugat-európai országokban. A tét tehát az, hogy Magyarország magyar ország marad-e, vagy engedünk a brüsszeli nyomásnak, és itt is fel kell készülni a terrorcselekményekre, az erőszakoskodásra, vagy éppen a no-go zónák kialakulására egy-egy városon belül.
- Tavaly nyáron nagy port kavart amikor egy civil szervezet Keszthely környékén akart migránsokat táboroztatni. Akkor Ön kiállt a térség biztonságának védelmében, hogyan zárult végül az ügy?
- Egy bevándorláspárti civil szervezet, a Migration Aid szervezte volna a tábort, akinek a vezetője azóta azt is elmondta, hogy a migránsügy egy nagy üzlet része. Természetesen felemeltem ez ellen a szavam, és szerencsére ebben támogatott néhány helyi, fideszes polgármester is, de a többi párt képviselői ezt nem tartották fontosnak. Sőt, a Jobbikot támogató Hír TV nyíltan a lejáratásomba kezdett az ügy kapcsán. A tábor végül nem valósult meg, de legalább a térség lakói világosan látják, hogy ha az ellenzéken múlna, akkor bizony akár migráns tábor is működhetne a zalai falvakban.