A szeretetnek nincs szüksége reklámra (2019.12.10.,12:10)

 

Ferenc pápa jól fogalmazta meg a lényeget.

Fotó: AFP

 

Nem sokszor hivatkozok Ferenc pápára, nem is gyakran idézek a 2013-tól hivatalban lévő egyházfőtől. Ennek oka az, hogy elődei, XVI. Benedek, s főleg II. Szent János Pál nagyon magasra helyezték azt a bizonyos lécet.
Most mégis ezt teszem, mert ezúttal olyant mondott a római katolikus egyház feje, amivel maradéktalanul egyetértek.
Advent második vasárnapján – ami egybeesett a szeplőtelen fogantatás ünnepével – pápai lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából mondott beszédében így fogalmazott:
„Mások segítését kiabálás és hivalkodás, reklám nélkül kell végezni, mivel a szeretetnek és az irgalmasságnak nincsen szüksége arra, hogy trófeaként mutassák fel.”
Ebben tökéletesen igaza van Ferenc pápának. S ehhez még hozzáfűzhetjük, hogy a percenként agresszíven esztelen vásárlásra ösztökélő felhívásokra, az előző évi költekezést túlszárnyaló százalékok, forintmilliárdok közlésére sem.
Advent van. Az előkészület, a várakozás, a reménykedés ideje.
Előkészület az év talán legszebb ünnepére, várakozás Jézus eljövetelére, s reménykedés, hogy talán eljön az idő ezen a Földön, amikor az elesettek, a rászorultak segítése nem csak az év utolsó napjaiban kerül előtérbe. Reklámok, hírverések nélkül.

E.E.