A statisztika figyelmeztető jel volt (2018.12.03.,9:30)

Indul az iskolai KRESZ-képzés Egerszegen

 

2015-ben rendezték meg először a versenyt, azóta is nagy sikere van.

 

2015-ben rendezte meg először a zalaegerszegi önkormányzat a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesülettel, a városi rendőrkapitánysággal, a Bringa Klubbal és a Zalaegerszegi Tankerületi Központtal a városi közlekedésbiztonsági versenyt általános iskolásoknak. Az akció fő kezdeményezője Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő volt.
- Nagy sikere lett ennek a versenynek, azóta minden évben több száz diák vesz részt rajta. Balaicz Zoltán polgármester is felkarolta az akciót, hiszen a nyertesnek egy értékes kerékpárt ajánlott fel - mondja a képviselő.
- Mi volt a konkrét oka az akció elindításának?
- 12 éves gyerek egyedül közlekedhet a főúton kerékpárral, teheti ezt úgy, hogy semmilyen előképzetsége nincs hozzá. Nem kell ismerni a közlekedési táblákat, lámpákat és útburkolati jeleket. Nagyon sokan, még a felnőttek sincsenek tisztában az alapvető KRESZ szabályokkal. Az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklis balesetek száma. A balesetmentes közlekedésre való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, éppen ezért Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának kezdeményezésére, három általános iskolában (Öveges, Eötvös, Liszt) tanítják majd a KRESZ-t, osztályfőnöki, technika és testnevelésóra keretében az 5. és 6. osztályos tanulóknak. Zalaegerszeg lesz a második megyeszékhely. ahol ez az oktatás megvalósul. A Bringaakadémia Abelovszky Tamás vezetésével jelentős erőfeszítéseket tett és tesz ma is azért, hogy az iskolai tananyag része legyen a KRESZ oktatása, tevékeny részt vállaltak abban, hogy Szombathelyen ez már megvalósult, s most Zalaegerszeg is követi a példát.

 

Galbavy Zoltán volt a fő kezdeményező.

 

- Valamikor volt egy KRESZ-park Egerszegen, a Zala-parton, aztán megszűnt.
- Az önkormányzat foglalkozik azzal, hogy ismét legyen. Erre az Alsóeredőn megvalósuló beruházás keretében lesz lehetőség.
- Mikor indul az említett iskolákban az oktatás?
- Az Övegesben már elkezdődött, a két kertvárosi iskolában pedig decemberben. Három pedagógus már részt vett a megfelelő képzésben a Zala Megyei Rendőrfőkapitányságon, tizenöt pedagógus számára pedig hamarosan kezdődik az oktatás, ennek költségeit a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vállalta. Osztályfőnöki órán a városi rendőrkapitányság közlekedési osztályának munkatársai segítik a diákok felkészítését, sőt kerékpárokat és sisakokat is felajánlottak.

 

Immár az iskolai tananyag része lesz a KRESZ.