A „sportlexikon” irodalomtörténész (2018.11.07.,12:05)

A zalai N. Pál József rendhagyó pályafutása (1.)

 

N. Pál József: - Felvettek, de 2-3 hét után rájöttem, hogy semmi közöm a gépészethez.

 

A Nemzeti Sport hasábjain egyre gyakrabban találkozhatunk N. Pál József publicisztikáival. Nem meglepő, hiszen rajongásig szereti a sportot. Ráadásul kivételes adottsága van, könnyedén sorol fel fejből olyan adatokat, amiket egyszerű halandó a lexikonokban kénytelen keresni általában.
N. Pál Józsefnek egyébként nincs sportolói múltja. Irodalomtörténész… Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára. „Mellesleg” Zala megye szülötte. Pethőhenyén látta meg a napvilágot, kisgyermek volt, amikor a szomszédos Zalaszentivánra költöztek. Most is ott él, ha éppen nem tart órát, vagy vizsgáztat az egyetemen a fővárosban.
Nagyszerű riportalany. A zsenik szerénységével született, s a változó korok sem rontották meg. S talán az sem véletlen, hogy egy olyan vendéglőben találkoztunk, amelyik pár méterre van az egykor szebb napokat látott, ma már bezárt Berek csárdától, amely meghatározó volt életében. De erről majd később esik szó.
Bevallom: egy tervet fundáltam ki kivételes memóriája ellenőrzésére:
- Jóska, azt minden sportkedvelő tudja, hogy ki szerezte a századik magyar olimpiai aranyérmet. A birkózó Hegedűs Csaba. De kié volt a százegyedik?
- Gedó György ökölvívóé. Bár ezzel kapcsolatban voltak némi félreértések részéről. A tény azonban az, hogy Gedóé volt a százegyedik.
Kissé bizonytalanabbul tettem fel a következő kérdést:
- S kié volt a kilencvenkilencedik?
- A férfi párbajtőrcsapaté, ugyancsak 1972-ben Münchenben.
S itt feladtam a vizsgáztatást, s ott kezdtem, ahol kell.

 

Ha nem tanít, vagy vizsgáztat az egyetemen, Zalaszentivánon él.

 

- Pethőhenyén születtél. Mikor?
- 1957 december huszadikán. Édesanyám szerint este fél hétkor. Henyében kezdtem az elemi iskolát, negyedikes voltam, amikor Zalaszentivánra költöztünk. Pethőhenyében a mi házunkban még villany sem volt, Szentivánon viszont már igen, csak a televízió hiányzott.
- Elvégezted Szentivánon az általános iskolát. Hol folytattad?
- Zalaegerszegen, a gépészeti szakközépiskolában. Életem sok tévedése közül ez volt a legelső. Az általános iskolában jó tanuló gyereknek tartottak. Anyámmal és húgommal éltünk, havi 800-1000 forintból. Hetente egyszer kaptam egy forintot Népsportra. Anyám azt szerette volna, ha szakmunkásképzőbe megyek, ahogy akkor mondták: legyen szakma a kezemben. Én viszont olvasni szerettem. Gadányi tanár úr a gimnáziumot javasolta, de nem lelkesedtem ezért. Szerencsémre, vagy balszerencsémre Udvardi Bandi cimborám, aki telekszomszédunk volt, a gépipariba jelentkezett, s úgy gondoltam, legalább lesz ott egy barátom. Felvettek, de 2-3 hét után rájöttem, hogy semmi közöm a gépészethez.

E.E.

(Folytatjuk)