A „sportlexikon” irodalomtörténész (2018.11.13.,14:20)

A zalai N. Pál József rendhagyó pályafutása (2.)

 

N. Pál József: - Amíg a gép dolgozott, volt időm olvasgatni a gimnáziumi történelemkönyveket.

Fotó: Zalatáj

 

A Nemzeti Sport hasábjain egyre gyakrabban találkozhatunk N. Pál József publicisztikáival. Nem meglepő, hiszen rajongásig szereti a sportot. Ráadásul kivételes adottsága van, könnyedén sorol fel fejből olyan adatokat, amiket egyszerű halandó a lexikonokból kénytelen kikeresni általában.
N. Pál Józsefnek egyébként nincs sportolói múltja. Irodalomtörténész… Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára. „Mellesleg” Zala megye szülötte. Pethőhenyén látta meg a napvilágot, kisgyermek volt, amikor a szomszédos Zalaszentivánra költöztek. Most is ott él, ha éppen nem tart órát, vagy vizsgáztat az egyetemen a fővárosban. Folytatjuk beszélgetésünket.
- Zalaegerszegen, a gépészeti szakközépiskolában 2-3 hét után rájöttél, hogy ez a választás életed nagy tévedése volt, mert semmi közöd a műszaki pályához…
- Nem volt biciklim, nem is tudok biciklizni. Jogosítványom sincs. Soha nem is érdekelt az autóvezetés.
- Azért ott maradtál a gépészeti szakközépiskolában?
- Ott ragadtam, fel sem vetődött bennem, hogy elhagyjam az iskolát. Anyám számára ez katasztrófa lett volna. Még elterjed, hogy kirúgtak. Hat elemit végzett parasztasszonyként félt a falu szájától. Meg attól, hogy meglátnak 10 évesen a kocsmában, de erről majd később.
- Ennek ellenére leérettségiztél…
- 1976-ban végeztem. Van papírom róla: középfokú gépész, és 303/1 szakszámú esztergályos szakmunkás vagyok, mert akkor éppen kaptunk szakmunkás bizonyítványt is. Eldöntötték: a 4.a. osztályos esztergályos, a 4.b. lakatos, a 4.c esztergályos, a 4.d. lakatos lesz.
- Tudtál esztergálni?
- Valamennyire igen, de nem kell ezt komolyan venni. Ha valaki megköszörülte helyettem a kést, tudtam vele forgácsot csinálni, mondhatnám ironikusan. Egerszegen, a Vas- és Fémipari Szövetkezetnél helyezkedtem el esztergályosként, de valójában egy fűrészgépen dolgoztam. Ez azért volt jó, mert amíg a gép dolgozott, volt időm olvasgatni a gimnáziumi történelemkönyveket.

 

Az egerszegi Ganz Szakközépiskola az 1970-es években. Becsülettel elvégezte, hogy aztán irodalomtörténész legyen.

Fotó: Ganz Szakközépiskola

 

- Mi volt a szándékod ezzel?
- A szakközépiskolában már éreztem, hogy innét nem tudok továbbtanulni, de nem is vonzott a műszaki pálya. A szakmai tárgyakból nem voltam rossz, de a matematika!... Hiába tudok számokat megjegyezni, képtelen vagyok elvontan gondolkodni. Számomra a halmaz egy halott szó, máig sem értem a lényegét. Világossá vált, hogy csak akkor tudok továbbtanulni, ha a magyar és a történelem lesz a felvételi tárgy. A történelem érdekelt igazán, de a szakközépiskolában inkább Szakál István, a magyartanárom volt rám nagy hatással, akivel ma is jó kapcsolatban vagyok. Azt nem mondanám, hogy kiemelten figyelt rám, de az feltűnt neki is, hogy nagyon jó a számmemóriám. Arra gondoltam, hogy felvételizek Pécsre, a tanárképző főiskola magyar-történelem szakára, de ő kijózanított: semmi esélyem. Hát jó, akkor bölcsészkarra jelentkezem. Nem mindegy, hogy hová nem vesznek fel? Legalább tapasztalatot szerzek, hogy milyen is egy felvételi.
-  Végül hová jelentkeztél?
- Az Eötvös Lóránt Tudományegyetemre, Budapestre. Az osztályfőnökömnek ez nem tetszett, mondván elrontom a felvételi statisztikát. Persze, hogy nem vettek fel, két hármast írtam (akkor még 1-5-ig értékelték a felvételi dolgozatot). Ez nem volt rossz teljesítmény, hiszen nem is készültem a felvételire. Így elmentem dolgozni, esztergálni. Esztergálás címszó alatt minden nap tízórait vásároltam a többieknek. Aztán meséltem nekik arról, hogy ha a tv-ben tegnap este látott film éppen Julius Caesarról, vagy Nagy Sándorról szólt, ők kicsodák voltak, mi történt velük, s ezt szívesen vették a munkatársaim. Szerettem őket.
- Mikor kerültél be az egyetemre?
- 1978-ban vettek fel, s némi katonáskodás után 1979 szeptemberében kezdhettem az első évet. Felvettek, mert már beszereztem a négy gimnáziumi tankönyvet, s már korábban, a két év alatt, ahogy mondták akkor, bemagoltam valamennyit. Ha megkérdezték, hogy mi van például a harmadik osztályos könyv 132. oldalán, azt fejből meg tudtam mondani.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A „sportlexikon” irodalomtörténész (1.) (2018.11.13)