A sport ünnepe Nován (2019.10.10., 8:45)

 

Lendvai Jenőné ismertette a beruházás folyamatát.

 

Nován névadó ünnepségre és a műfüves pálya ünnepélyes átadására került sor szeptember 28-án. Lendvai Jenőné polgármestertől megtudtuk, hogy a felújításokat megelőzően egy nagy aszfaltos sportpálya és egy régi elavult, csatornázás nélküli öltöző fogadta a látogatókat. A sportegyesület és az önkormányzat összefogásával indult el a fejlesztés. Két éve adták át a korszerű sportöltözőt, amit nemcsak a mérkőzésekhez, hanem a kulturált szórakozáshoz is tudnak használni. A pályán automata öntöző rendszert, új korlátot, járdát, söntést alakítottak ki. Utat építettek, parkolóhelyeket létesítettek, a legújabb fejlesztés pedig a műfüves pálya. Az építkezés meghaladja a 100 millió forintot, amelynek felét önkormányzati forrásból, a többit támogatásból finanszírozták. Új településrésznek is nevezhető a létrejött építményegyüttes.
A sportegyesület javaslatára a sportcentrumot a patinás klub néhai elnökéről, Léránt Lajosról nevezték el. Léránt Lajos kiváló labdarúgó, edző és három évtizeden keresztül a helyi sportegyesület elnöke volt, de a futballcsapat támogatója és támasza is egyben. Fáradhatatlanul ápolta a novai hagyományokat és ösztönözte a környék fiataljait a sportolásra. Léránt Lajos életútját Bekő Tamás levéltáros mutatta be.
Tóth László egykori labdarúgó visszaemlékezett a Léránt Lajossal együtt töltött edzésekre, amelyeken megtanulta, hogy merre van a jó irány, hogyan kell megélni egy mérkőzést, és hogyan kell egymásnak tiszteletet adni. Azt kívánta, hogy a Léránt Lajos nevével ellátott tábla mellett elhaladva az jusson mindenkinek az eszébe, hogy egy közösségformáló ember gondolata mennyire fontos a csapatnak. Majd átadott egy válogatottak által aláírt labdát Szekeres Zoltánnak, a Novai Sportegyesület elnökének.

 

Az első kezdőrúgás.

 

Szekeres Zoltán köszönetet mondott a polgármester asszonynak, az önkormányzatnak, hogy egy olyan sportcentrum előtt állhatnak most, amire mindannyian büszkék lehetnek. A létrehozott magas színvonalú sportcentrum feljogosítást nyert, hogy méltó nevet válasszanak hozzá. Elmondta nagyon örült, hogy az önkormányzat támogatta ebben a döntésüket. Majd meghatódva, Sőre László alpolgármesterrel egy csokor virággal köszönték meg Léránt Lajos lányainak, Erikának és Zsófiának beleegyezésüket a névhasználatért.
Az elkészült műfüves pálya előtt állva Lendvai Jenőné polgármestertől hallhattuk, hogy egy régi tervük valósult meg. Az MLSZ által meghirdetett kedvezményes pályaépítési program lehetőségének köszönhetően 10% önerő kellett a bruttó 36 millió forintos projekthez, ezért külön köszönetet mondott Józsi Györgynek, az MLSZ Zala megyei igazgatójának. Nagyon sok időt és energiát fordítottak arra, hogy a pálya megépítése megvalósuljon, végeredményül elmondhatjuk, hogy színvonalas létesítményt sikerült kialakítani. Majd beszélt a további tervekről, amelyben lelátó megépítését, edzőterem és szauna kialakítását, szabadtéri kondiparkot, karbantartás megkönnyítésére szolgáló gépek beszerzését, játszótér korszerűsítését tűzték ki célul.
A polgármester asszony a sportutca aszfaltozásának támogatásáért Vigh László országgyűlési képviselőnek mondott köszönetet. A képviselő gratulált a szép létesítményhez, elmondta, hogy nem sok helyen lehet látni ilyen sportcentrumot. Sokat kell gondolkodnunk azon, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a fiatalok minél többet mozogjanak és ne csak a kötelező testnevelés órára korlátozódjon számukra a sport. Sajnos a fiatalok körében manapság több időt vesz el az internet, de egy ilyen létesítmény vonzóvá teheti számukra a testmozgást. A műfűnek köszönhetően a sportolási lehetőség évszaktól független, bármikor igénybe vehető a pálya, remélhetőleg minél többen látogatják majd.
Kondákor József, az MLSZ Zala megyei igazgatóság elnökségi tagja megállapította, hogy Nova dinamikusan fejlődő település, a helyi futballcsapat pedig a megyei másodosztály stabil szereplőjének számít. A helyiek büszkén, nagyszerű körülmények között fogadhatják az érkező vendégcsapatokat a mérkőzésekre.

Trojkó Tímea