A pofátlanságnak nincs határa (2018.03.05., 8:20)

Megtévesztő adatbekérés

 

Fizetni kell, mégpedig euróban!

 

Az alábbi levelet kaptuk a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, változtatás nélkül közöljük. Reméljük, nem lesznek áldozatai ennek a szélhámosságnak!
„Tisztelt Kamarai Tagunk!
Kamaránk és számos vállalkozás a napokban kapott kézhez egy hivatalosnak tűnő, megtévesztő levelet, melynek feladója a European Business Number EBN, DAD GmbH. A levél a közösségi adószám, valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Aki azonban eleget tesz a ennek, sajnos szerződést köt, három évre kötelezi el magát, éves 771 EUR szolgáltatási díj megfizetésére.
A megtévesztő levelet a European Business Number EBN, DAD GmbH, egy hamburgi székhelyű vállalkozás küldi. A levél hivatalosnak tűnő külalakja, valamint a valós, EU-s jogszabályokra való hivatkozás azt a téves benyomást keltheti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelessége eleget tenni a közösségi adószám és a céges adatok egyeztetésének. Ez azonban egyáltalán nem igaz!
A levél, alaposabb átolvasás után tartalmazza, hogy a cégnek semmilyen kapcsolata sincsen az Európai Unió egyetlen hivatalos szervével sem. Mindemellett, aki mégis visszaküldi a céges adatokkal kitöltött dokumentumot, sajnos máris szerződést köt, melyben három évre kötelezi el magát, éves 771 Euró szolgáltatási díj fezetésére, amelyért cserébe a feladó kiemelet helyet ígér saját honlapján.
A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését a német cég önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése a fenti bekezdésben szereplő tényekkel alátámasztva azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége: be kell fizetnie a nem kevés, 771 eurós éves díjat, illetve megbízást kell adnia a vállalkozás adatainak közzétételére. 
Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy bár valóban bekerült a magyar jogi szabályozásba a meghivatkozott EU irányelv, azonban nem teszi kötelezővé a német cég által vezetett nyilvántartásba történő bejelentkezést.”