A parlament összetétele nem „lottósorsolás” eredménye

(2020.04.15., 8:30)

 

Saját csapdájába esett a „riporter”.

 

Álhír, hogy Magyarországon beszüntették a parlamentet – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban.
Szijjártó Péter csütörtök (április 9.) éjjel Budapestről nyilatkozott a televíziónak. A műsorvezetőhöz szólva úgy fogalmazott: „(...) sajnálattal közlöm, hogy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, mivel azt mondta, hogy a parlamentet beszüntették (...), ami nem igaz. A parlament ülésezik. Ezen a héten például (...) három napon is ülésezett.”
A magyar miniszter arra reagált, hogy ezt megelőzően a műsorvezető azt mondta: a francia nemzetgyűlés, a brit parlament és az amerikai kongresszus működik, míg a magyar nem.
A kabinet határozatlan idejű rendeleti kormányzáshoz kért felhatalmazást, és ezt a parlament elfogadta – tette hozzá a CNN műsorvezetője. Azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy miért volt szükség erre a felhatalmazásra; melyek azok az intézkedések, amelyeket ne tudtak volna meghozni a koronavírus-járvány megfékezésére ekkora parlamenti többséggel.
A miniszter úgy vélekedett, hogy számos álhír terjed Magyarországról az új törvénnyel kapcsolatban. Sok helyütt kiemelik, hogy a jogszabálynak nincsen időkorlátja.
„Ez nem teljesen igaz, mivel a törvény kimondja, hogy maga a parlament jelentheti csak ki a rendkívüli helyzetet. Őszintén szólva ennél demokratikusabb megoldást nem is tudok elképzelni, hiszen a törvény a parlamentnek ad döntési jogot, amely demokratikus felhatalmazást kapott az emberektől.” – hangoztatta Szijjártó Péter.
Kitért arra, hogy az Európai Unió három másik tagállamában – Lengyelországban, Máltán és Horvátországban – hasonló jogi szabályozás van érvényben.
„A kettős mércét teljesen elutasítom” – jelentette ki.
„Miért ismét Magyarország van terítéken? Ezeket a kettős mércéket kéne félretenni a jelenlegi vírushelyzetben” – mondta.
Megjegyezte azt is, hogy a parlament összetétele „nem egy lottósorsolás, hanem választások eredménye”. Természetesnek nevezte, hogy a többség a kormánypártoké.
Álhír, hogy a kabinet ellenőrizetlenül és korlátlanul alkothat rendeleteket – jelentette ki a tárcavezető. A törvény világosan kimondja, hogy csak olyan rendeleteket lehet hozni, amelyek az országot, az embereket és a gazdaságot védik a koronavírus-járvánnyal szemben – fűzte hozzá.
A magyar tárcavezető azt hangoztatta, hogy azok a jogok, amelyeket a kormánynak adott a parlament, sokkal korlátozottabbak, mint azok, amelyekkel például a francia elnök rendelkezik „rendes körülmények között”.
„Szóval úgy beállítani a helyzetet, mint egy demokrácia elleni támadást, méltatlan őszintén szólva” – vélekedett.
Szijjártó Péter elmondta, hogy ezen a héten tizenhat törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentnek, amelyeket két részre kell osztani.
„Egyrészről vannak a vírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezések. Ezeknél lehetőségünk van a rendeletalkotásra, mint ahogyan azt sok más ország is tette, hiszen ezek sürgős ügyek. Másrészről vannak az olyan törvények, amelyek függetlenek a vírushelyzettől, ezeket a parlament rendes eljárásrend szerint hozza meg.” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek. (Forrás: MTI)

 

A Christiane Amanpourt szerint beszüntetett magyar parlament ülésén szólal fel 2020 április 14-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter… Végtelenül aljas interjút készített a CNN munkatársa.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

***

Nevezzük nevén ezt az aljas némbert, aki az „interjút” (inkább koncepciós vallatásnak hívnám) készítette. Christiane Amanpourtnak hívják a brit-iráni származású személyt, akinek szereplését az említett (általam is látott) műsorban nem lehet sajtóetikai szempontok alapján értékelni, minősíteni.
A nyugati álhírgyártás bajnoka, a CNN az amerikai balliberálisok (Demokrata Párt) szócsöve. Jó ezt tudni, hogy képben legyünk.
A múlt szelleme kísértett és költözött 2020 áprilisában a CNN stúdiójába. Érdemes utána olvasni egy bizonyos Robert William Seton-Watson nevezetű egyén médiamunkásságának az 1920-as évek elején. A magyarok elleni gyűlölet jellemezte írásait, a korabeli sajtóban megjelenő hazugságdömping is a nevéhez köthető. Egyik szellemi előkészítője volt a trianoni diktátumnak, ami egyes források szerint már 1917-ben készen volt. Nem csoda, hogy az Egyesült Államok akkori elnöke, Thomas Woodrow Wilson is aláírta 1920-ban. Trianonban már senkit sem érdekelt gróf Apponyi Albert igazságbeszéde.
Múlt csütörtökön Szijjártó Péter elegánsan és nagyszerűen érvelve megsemmisítette a hazug és aljas kérdésekkel támadó nőszemélyt. Christiane Amanpourt (és a CNN) számára egy ocsmány módon Magyarországot igaztalanul támadó „interjú” volt a fontos akkor, amikor a világot a koronavírus tartja rettegésben. Miközben „hazája” a Föld legfertőzöttebb országa, a legtöbb halottal.

E.E.