A munkát folytatni kell… (2018.04.06., 9:55)

Interjú Iványi Lászlóval

 

Cseresnyés Péter (balról) és Iványi László közös sajtótájékoztatója.

 

Az elmúlt időszakban olyan nagyszabású, e térség egészét átfogó terv született, ami megteremtheti az itteni vidéki települések sikeres megmaradását, fejlődését. Sok forrás érkezett a térségbe, és elindult egy közös munka a Mura Nemzeti Program keretén belül, aminek folytatódnia kell. Iványi Lászlóval, a Dél-Zala Murahíd Letenye Többcélú Társulás elnökével, Bázakerettye polgármesterével beszélgettünk.
- Nemrégiben egy sajtótájékoztató keretében számolt be Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel közösen egy sikeres 500 millió forintos pályázatról, ami a számos dél-zalai települést érint.
- Igen, ez egy komoly közös siker a térségünkben lévő településeknek, az itt élő embereknek. Hiszen egy olyan győztes pályázatról tudtunk beszámolni, amely egy soha nem látott összefogás keretében került benyújtásra. Összesen 34 települési önkormányzat és 2 térségi társulás részvételével, azaz mindösszesen 20 000 itt élő ember bevonásával valósul meg a Mura Program nyugati térségében a program.
- Hallhatunk a részleteiről?
- Több fontos pilléren nyugszik a projekt. A résztvevő 34 partnertelepülés a következő négy évben mintegy félmilliárd forintot fordíthat olyan tevékenységekre, amelyek az itt élők helyben maradását és a hátrányok csökkentését szolgálják. A forrásból a helyi közösségi közlekedés támogatására, családokkal közös hétvégi és szünidei tematikus programokra és táborokra is fordíthatunk. A hátrányos helyzetű tanulók számára pedig nyelvoktatást, óvodásoknak egyéni fejlesztő foglalkozásokat biztosíthatunk, továbbá 40 kiválasztott tehetséges diák tanulmányi ösztöndíjat kap, ami az ő fejlődésüket segíti. Emellett a humán alapszolgáltatásban résztvevő emberek továbbképzéséről, valamint az együttműködésük fejlesztéséről szól ez a pályázat.

 

Iványi László: - Több fontos pilléren nyugszik a projekt.

 

- Vagyis az itt élők életét szeretnék gazdagabbá, teljesebbé tenni?
- A program legfőbb célja, hogy olyan ismereteket adhassanak át az itt élőknek a településen dolgozó szakemberek, amelyek erősíthetik a helyben maradást, a boldogulást. Mert ez az egyik legnagyobb problémánk itt vidéken. És minden ilyen és ehhez hasonló siker mint egy mentőöv segíti a településeket. A Mura Program pedig, amelynek keretében elnyertük a forrást, egy olyan egyedülálló terv, ami valódi megoldást jelenthet a Mura térségben és Dél-Zalában lévő közösségek számára. A korábbiakban ehhez hasonló léptékű stratégia még nem született a vidék felemelkedése érdekében.
- Érzékelik már valamilyen konkrét hatását a még újdonságnak számító Mura Programnak a települések?
- Valóban csak nemrégiben indult el a program, de a hatása már nagyon is érzékelhető. E mostani és sok más pályázat sikere mellett a legnagyobb ereje abban van, hogy összefogásra és együttműködésre sarkall minket, a települések vezetőit, de a vállalkozókat és a vállalkozni vágyókat is. Korábban mindenki magára hagyottan harcolt a forrásokért és a lehetőségekért. Nem ismertük egymás céljait és terveit, egyedül vagy csak nagyon kis körben küzdöttünk. Ez változott meg! Végre egymásra találnak a települések, közösen gondolkodunk Cseresnyés Péterrel a kitörési pontok felfedezésében, abban, hogy milyen irányban tudunk fejlődni. Olyan településekkel működünk együtt, amelyekkel korábban soha nem volt valódi kapcsolatunk. Most viszont van egy közös cél, egy vezérfonal, ami segíti az utunkat. És van egy képviselő, aki mindent megtesz azért, hogy az itteni problémák és akadályok elháruljanak. Sok minden még előttünk áll, a Mura Program most kezd kiforrni, de látom a háttérmunkák során milyen élhető és sikeres jövő várhat ránk, ha folytatódni tud a munka.

 

A Mura Program egyik fontos eleme az idegenforgalom.

 

- Ön, mint egy sok települést magába foglaló társulás elnöke rálát a térség egészére. Kapcsolatban van a térség településeinek vezetőivel, más társulásokkal is. Milyen fejlesztések valósulnak meg a területen?
- Nem könnyű, amit kérdez, rengeteg fejlesztést lehet felsorolni… Az egészségügyi alapellátás megfelelő körülményeinek biztosítására orvosi vagy fogorvosi rendelők újultak és újulnak meg Tótszerdahelyen, Becsehelyen, Csömödéren és Bánokszentgyörgyön, önkormányzati épületek, hivatalok összesen többszáz millió forint értékben Borsfán, Csörnyeföldön, Miháldon, Fityeházon, de többszáz millió forint jut a foglalkoztatás elősegítésére a teljes térségben, helyi piacok kerülnek kialakításra és gazdaságfejlesztési program valósul meg Újudvaron, Galambokon és Letenyén.
- Ez valóban rengeteg fejlesztés.
- Igen, de még folytathatjuk tovább… Sormáson például egy újabb területet közművesíthetnek pályázati forrásból az ipari parkban közel 200 millió forint forrásból. De kiemelném a turisztikai jellegű fejlesztéseket is, melyek többek között Molnárit, Kerkaszentkirályt, Kistolmácsot, Bázakerettyét, Újudvart, Tótszentmártont, Pusztaszentlászlót érintik. Ugyanakkor megoldódnak bizonyos vízelvezetési és víztározási problémák Marócon, Szécsiszigeten, Magyarszerdahelyen, Tótszentmártonban és a fejlesztéseknek köszönhetően javul a szociális alapellátás szolgáltatás Semjénházán és Surdon. És akkor még nem beszéltünk templomfelújításról, zártkerti utakról, horgásztó megmentésről és arról, hogy elindult a négy és ötszámjegyű utak szakaszos felújítása is a térségben, de még számolatlanul folytathatnám. Mindez összesen eddig több mint 3 milliárd forint értékben. Szóval, bizton állíthatjuk, gazdag időszakot élünk. És ha még a Mura Program is folytatódhat, akkor azt hiszem, egy új korszak köszönthet be az életünkben.