A megoldást keresik (2021.02.02., 8:15)

 

Több egyeztetés várható az üzem további sorsáról.

 

Január 30-án a francia családi tulajdonban lévő Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. átszervezés előtt álló zalaegerszegi sajtgyárában tett látogatást dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester.
Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, ezzel együtt az eladások és a gyártási volumenek is számottevően visszaestek, így a zalaegerszegi gyártás tartósan veszteségessé vált. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és a géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre lenne szükség, amely nem térülne meg. Ezt a folyamatosan veszteséges üzemelést a francia magántulajdonos már nem kívánta tovább finanszírozni, ezért jelentették be az átszervezés szándékát.
Ugyanakkor Magyarország Kormányának kiemelten fontos a hazai élelmiszeripar folyamatos működése és fejlesztése, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig érzelmileg is szorosan kötődik az egykori Zalatej üzeméhez, a vállalattal egyetértésben fontosnak tartja a jelenlegi 83 alkalmazott, valamint a beszállítói termelői kör sorsát. Ez volt a mai látogatás és tárgyalás legfőbb indoka.
A kormányzat, a város és a vállalat is pozitívan áll az együttműködéshez, így a következő hetekben több egyeztetés is várható az üzem sorsát, esetleges átvételét illetően. A miniszter jelezte, hogy ha sikeres lesz ez a folyamat, úgy a kormány kész energetikai fejlesztés, illetve innovatív eszközfejlesztés terén segítséget nyújtani a további működéshez és a szakmailag magas színvonalú dolgozói állomány egyben tartásához.