A lóf… – szakértő a vakcinákhoz is ért (2021.02.08.,9:05)

OGYÉI: Hadházy Ákos ismét félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot

 

Lóf…-szakértőnk annyit talpalt feljelentésügyben, hogy még a zoknija is kárát látta…

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint ismét félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése az orosz Szputnyik V vakcina engedélyéről.
Hadházy Ákos minap a közösségi oldalán arról írt, hogy a „magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el”. A képviselő szerint ez az engedélyben is „feketén-fehéren le van írva”.
Az OGYÉI Kommunikációs és Koordinációs Főosztálya az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált: az intézet munkatársait megdöbbenti a képviselő „lakosságot félrevezető” bejegyzése.
Az ilyen „felelőtlen álhírek” veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét - írták.
Hozzátették: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak.
Kitértek arra: miután Hadházy Ákos megkereste őket, az intézet a lehető legrövidebb időn belül eljuttatta neki a „törvényesen átadható dokumentációt”. A képviselő azonban – „nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan” – a közösségi médiában „teljesen hamis képet festett” az engedélyezésről.
Az általa hiányolt vizsgálatokat – folytatták – az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
„Tehát egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye” – szögezték le.
Megjegyezték: a napokban egy rangos nemzetközi orvosi szaklapban megjelent cikk is arra utal, hogy az OGYÉI jó döntést hozott, amikor feltételesen engedélyezte a Szputnyik V vakcinát, mivel a legfrissebb kutatások szerint a hatásossága meghaladja a 91 százalékot.
Ezt támasztja alá a gyártóhelyen végzett ellenőrzés és az értékelés eredménye is - tették hozzá.
Az OGYÉI a közleményben arra kérte Hadházy Ákost, hogy a „jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja, és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt”.

*  *  *

Az a helyzet, hogy Hadházy Ákos állatorvosi szakterülete napjainkban már csak a lónak a f…ára korlátozódott, azzal szinte azonosult, együvé vált. Magyarán kiköpött olyan, mint az említett nemiszerv.
A kiugrott állatorvos manapság inkább az ország szarkeverője, ál- és rémhírgyártója, ügyeletes feljelentgetője szakmákban van jelen. Tevékenységétől sok embernek viszket a tenyere, de nem szerzik meg neki azt az örömet, hogy elcsattanjon az az egyébként nagyon megérdemelt pofon.
Így aztán úgy marad kielégülten ez a lóf…-szakértő, mint az a csődör, aki nem jut kancához.

E.E.