A KRESZ ismerete elengedhetetlen (2019.05.16.,14:50)

Egerszegi diákok kerékpáros versenye

 

Balaicz Zoltán egy kerékpárt ajánlott fel a győztesnek.

 

A Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskolában május 15-én kora délután Konrád Zsoltné, Diákönkormányzatot segítő tanárnő fogadta a diák-napra meghívottakat. A programokat az eső miatt a tornateremben tartották.
Az iskola két éve csatlakozott a „Szívügyem a környezetem” nemzetközi projekthez. Ennek megfelelően a környezettudatos nevelés, az egészséges életmód és a sport került a diáknap programjainak központjába - mondta Mátai Ferenc igazgató megnyitójában.
Ez egy olyan nap, amikor biztosan jó kezekben van az iskola - vélekedett Balaicz Zoltán a diák hatalom-átvételről. A polgármester szólt a Landorhegyi iskolához fűződő kapcsolatáról, de a városrészt érintő fejlesztések se maradtak ki.
Fontos a sport!  Vigh László országgyűlési képviselő a női tekecsapat és az NB I -be feljutott ZTE-labdarúgók teljesítményét állította példaként a gyerekek elé.

A Zalaegerszegi Kerékpáros Egyesület látványos bemutatója a nap csúcspontja volt. Magyar válogatottak, magyar bajnokok, kupagyőztesek mutatták be tudásukat. Akadt bátor önként jelentkező, akit átugrathattak a kerékpárral, a bemutatóra épített pálya pedig megegyezik a napi gyakorláshoz szükséges tereppel. Ehhez a programhoz csatlakozott Vigh László, aki ezúttal „fordítva ült a lovon”. A jókedv biztosítva, a képviselő nagy tapsot kapott a gyerekektől.
Az országban eddig egyedülálló esemény következett. A BGE ZGK Zöld Kampusza, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola együttműködési keretmegállapodást írt alá a környezettudatos nevelés érdekében. A megállapodás egy-egy példányát Vigh Lászlótól vehették át az intézmények vezetői.

 

Galbavy Zoltán, a verseny ötletgazdája.

 

Ehhez szorosan kapcsolódott a kerékpártároló átadása, amelyre az eső miatt ezúttal csak virtuálisan került sor. A 2 millió forintból épített tárolóban 46 kerékpár számára van hely. Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója bíztatta a gyerekeket, hogy használják ki a lehetőséget, kerékpárral járjanak iskolába.
A diáknap legfontosabb, legjobban várt programja az V. Kerékpáros KRESZ- verseny volt. A program ötletgazdája, Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, hogy nagy jelentőségű egy ilyen esemény, mert összesen négy alkalommal több száz gyermek vett részt a felkészülésben. Örömteli, hogy már a Liszt, az Eötvös és az Öveges iskolákban a tanterv része, hogy biztonságos közlekedésre oktatják a 4-5. osztályosokat - mondta a képviselő. - Azt szeretnénk, ha ez minden iskolában így lenne. A KRESZ ismerete nélkül nem várhatjuk el, hogy a gyerekek a közlekedés teljes jogú résztvevői legyenek és ez baleset-megelőzési szempontból is rendkívül fontos. Az önkormányzat partner ebben és az Alsóerdőn egy KRESZ-park épül. Bízom benne, hogy a jövő évi versenyt már oda vihetjük.

 

Képviselői kontra két keréken.

 

A versenyen 42-en indultak, elméleti és gyakorlati részt teljesítettek, mindkét esetben az országos verseny feladatait. Donáczy Dezső, a Polgárőr Egyesület elnöke, közlekedési szakreferens jelölte ki a pályát, de a versenyzőket is ellátta jó tanácsokkal.
Végül Gróf Benjamin, a Liszt Ferenc Általános Iskola tanulója végzett az élen és ezzel a Balaicz Zoltán polgármester által felajánlott vadonatúj kerékpár boldog tulajdonosa lett. A második helyen Tímár Péter (Mindszenty) végzett, egy tabletet vehetett át. A 3. helyezett Hideg Máté (Liszt Ferenc Általános Iskola) a Decathlon Sportáruház ajándékát kapta.
A legjobb elmélet író (KRESZ-teszt) Borsos Borbála (Öveges Általános Iskola) és Németh Levente (Liszt Ferenc Általános Iskola) a városi rendőrkapitányság díját érdemelte ki.

Samu László

 

Jól sikerült program volt…