A közösség, az egymáshoz tartozás ereje (2019.10.09., 10:05)

 

Domján István: Fontos a gondoskodó szemléletmód.

 

A Fidesz-KDNP valamennyi egyéni választókerületben állított jelöltet Zalaegerszegen az október 13-án sorra kerülő önkormányzati választásra. Az öt évvel ezelőtti voksoláshoz képest négy új jelölt méretteti meg magát, köztük Domján István, akit az 1-es választókerületben indít a pártszövetség.
Zalaegerszeg „nyugati kapuja” több kisebb településrészt foglal magába (Andráshida, Vorhota, Szenterzsébethegy, Gógánhegy-völgy, és Ola nyugati része). Domján István az Öveges József Általános Iskola igazgatója. A földrajz, testnevelés, népművelés szakos tanár 11 éve irányítja az intézményt, felesége szintén tanárként dolgozik az andráshidai iskolában. Mint mondja, nem idegen számára az önkormányzati munka, ugyanis az elmúlt években a költségvetési és vagyongazdálkodási albizottság külsős tagjaként dolgozott.
A 2014-2019 közötti ciklusban számos fejlesztés valósult meg és a közösségi élet is tovább erősödött.  Domján István sorolja az eredményeket és rögtön hozzá teszi, milyen tervei vannak az adott városrészben a következő évekre.
- Andráshidán elkészült az új óvoda, amit nagyon vártunk már és én is sokat lobbiztam érte. Utak, járdák kerültek felújításra, kiemelném a Kutasi utcai járdaépítést, a Gazdaság utcai parkoló kialakítását és az összekötő út felújítását. Megújult az orvosi rendelő és a közösségi ház is, valamint elkészült a belvárost Andráshidával és Apátfával összekötő kerékpárút is. A következő évek tervei között szerepel a Körmendi-Kutasi-Gazdaság, iskola-Gazdaság Nyíres, Körmendi-Gébárti-Andráshidai úti kereszteződések közlekedés-biztonságának javítása. Folytatódnak a járdaépítések, felújítások, burkolatjavítások, valamint a csapadék-víz elvezetés javítása. Nagyon fontosnak tartom a zöldfelületek gondozását, az óvoda és az iskola környékén parkolók kialakítását, a közösségi ház további fejlesztését, civil szervezetek, közösségi programok folytatását – mondja Domján István. A Gógánhegyen veszélyes útszakaszokat állítottak helyre, burkolat felújítások történtek, melyek a jövőben is folytatódni fognak. Javítanunk kell az úthálózatot, és csatlakozni a kerékpárút hálózathoz.
A szenterzsébethegyi fejlesztésekről szólva megemlíti: megtörtént a templom tetőszerkezetének, a buszmegállóknak a megújítása, parkolót alakítottak ki a temetőnél. Felújították a haranglábat is és megtörtént az újhegyi vízelvezetés felújítása. A következő évek feladata az Erzsébethegyi és Újhegyi út felújítása, a Gógánvölgyi út burkolatának javítása, buszváró kialakítása, a közvilágítás fejlesztése.

 

Az új andráshidai óvoda.

 

- Vorhotán is folyamatos a járdák, utak rendbetétele, felújításra került a játszótér, és a közösségi teret is fejlesztettük – folytatja Domján István. – Mindez a jövőben is folytatódni fog és nagy hangsúlyt helyezünk a temető, kosárlabdapálya, és a hűtőház környékének rendezésére. Tervezünk utca-névtáblák elhelyezését is. Olában megtörtént a Karácsony Sándor utca aszfaltozása, a Perlaki utcai közműrekonstrukció és természetesen járdákat, utakat is javítottunk. A tervek között szerepel a Muskátli és  Perlaki utcák északi felének befejezése és a déli oldalon a felújítások folytatása. A csapadékvíz elvezetésének problémája szinte minden területen felvetődik, így ezzel a kérdéssel folyamatosan foglalkozunk. Igen, vannak olyan feladatok, melyek minden településrészre érvényesek. Ilyen például a hagyományok ápolása, a közösségek, civil szervezetek programjainak támogatása. Én személy szerint is kiemelt fontosságúnak tartom a hagyományok ápolását, a nemzeti identitás formálását a felnövekvő nemzedékben. Az elmúlt években sokak számára ismertté vált a „öveges közösség” megfogalmazása. Nem véletlenül. Nagyon fontosnak tartom a közösség, az egymáshoz tartozás erejét. Andráshidán és a környező településrészeken évek óta részt veszek a programok megvalósulásában. Fontos számomra, a kicsi gyerekektől a felnőtteken keresztül az idős emberekig az úgynevezett gondoskodó szemléletmód. Segítenek ebben a civil szervezetek (Borbarátok, Gazdaasszonyok, Szélrózsa Tánckör, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület) és számítok a munkájukra a következő években is, amennyiben bizalmat kapok az önkormányzati választásokon.
Domján István fontosnak tartja még a környezetvédelmet, a közbiztonságot, és minél több jótékonysági rendezvény megtartását, mert ezek összefüggnek a gondoskodó szemlélettel. Szabadidejét a családjával tölti, szeretnek túrázni, kerékpározni. Azt mondja, szívesen dolgozik a hétvégi telkükön, ahol mindig akad tennivaló, legutóbb épp egy kis kerítésfestés…